Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλημέρα

Εν αναμονή της ημερομηνίας έναρξης υποβολής των δηλώσεων  -η οποία φαίνεται να αργεί λίγο ακόμα- η εβδομάδα που πέρασε ήταν μια εβδομάδα αντιφάσεων. Σε ένα  ασυνήθιστο για την εποχή ανοιξιάτικο κλίμα, τα γεγονότα που μας απασχόλησαν ήταν λίγο πολύ συνηθισμένα

Το προσφυγικό το οποίο είναι το μεγαλύτερο θέμα των ημερών μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου και διχάζει απ' ότι  φαίνεται την Ευρώπη. Αίσθηση όμως προκάλεσαν την περασμένη εβδομάδα και οι αποκαλύψεις για το θέμα των εκβιαστών δημοσιογράφων (και εκδότη). Ο ένας από αυτούς φέρεται να είχε σχέση με την Γ.Γ.Δ.Ε., γιαυτό και ο νέος Γενικός Γραμματέας κος  Γ. Πιτσιλής  έδωσε εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε για να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων. Με δεύτερη ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε επίσης ότι  οι τρεις κατηγορούμενοι για εκβιασμό δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με τη Γενική Γραμματεία. Για το ίδιο θέμα έκανε δήλωση και ο κος Τρ.Αλεξιάδης ο οποίος ήταν ένας από τους "στόχους" των εκβιαστών σύμφωνα με την δικογραφία.

Τις τελευταίες ημέρες αναβιώνει και η κόντρα κυβέρνησης και εκδοτών/καναλαρχών με αφορμή το κεντρικό δημοσίευμα του "Βήματος της Κυριακής" με τίτλο «ο ηγέτης, ο εκδότης και η γάτα των Ιμαλαΐων». Η κυβέρνηση απαντά, το Βήμα ανταπαντά, και εμείς απλοί θεατές στα παιχνίδια εξουσίας περιμένουμε λύση στα  χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.

 
Το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυΐα. Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία. Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς. Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη. [κινέζικο ρητό]

Ένα από τα βασικά προβλήματα που περιμένει λύση είναι φυσικά και το ασφαλιστικό. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται από τις επιστημονικές ομάδες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη τρίτη, ενώ με νεώτερη ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν την αποχή από τον διάλογο ο οποίος πρέπει να γίνει επί τη βάσει του ασφαλίστρου και της παροχής και όχι επί φορολογικού χαρακτήρα ποσοστών επί του εισοδήματος.
Οι δικηγόροι συνεχίζουν και αυτοί 
την πανελλαδική αποχή τους έως τις 4-3-2016, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο επιμένει (και σωστά) να διαμαρτύρεται σχετικά με την εξαίρεση των οικονομολόγων από προτεινόμενες εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές στα πρώτα έτη λειτουργίας του νέου ασφαλιστικού, έτσι όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί από τον Υπουργό Εργασίας [Δείτε  την ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε.: «Η σιγή ιχθύος του κ. Κατρούγκαλου»]. Οι μόνοι που φαίνεται να βγαίνουν κερδισμένοι από τις κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής είναι οι αγρότες στους οποίους προτάθηκαν μια σειρά από μέτρα καθώς και αφορολόγητο στο ύψος που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, μετά και την τελευταίες συναντήσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

Το αφορολόγητο για τους αγρότες θα ισχύσει -προφανώς- για τα εισοδήματα του 2016 και εφεξής, ενώ αναμένεται να το δούμε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο  δεν θα έχει επιβαρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όπως σχετικά δήλωσε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπ. κος Τρύφων Αλεξιάδης.

Για τα υψηλά εισοδήματα θα υπάρχει επιβάρυνση όμως, και είμαι σίγουρος ότι το επόμενο διάστημα θα συζητάμε σχετικά με το ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο ένας φορολογούμενος θα θεωρείτε πλούσιος.

Κατηγορηματικά αντίθετος σχετικά με την φημολογούμενη επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων και την αναδιανομή των φορολογικών βαρών στους συνεπείς φορολογούμενους είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος στο εβδομαδιαίο δελτίο του, κάνει λόγο για δήμευση εισοδήματος αν προχωρήσει η κυβέρνηση στο σχέδιο της, να καθιερώσει φορολογικό συντελεστή 60% μαζί με την έκτακτη εισφορά. [Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο].

Συγκεκριμένα ο ΣΕΒ θέτει το εξής ερώτημα : «Αλήθεια, για πόσο καιρό θα επιβιώσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν ακόμα υψηλά (!) εισοδήματα, για να καλύπτονται οι ανάγκες ενός κράτους και μιας κοινωνίας που φτωχοποιείται ραγδαία; Και όταν και αυτοί χάσουν τα εισοδήματά τους ή ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις 2,7 εκατ. συνταξιούχων, οι μισθοί 700.000 εργαζόμενων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η κοινωνική πρόνοια των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας; Μήπως μακροπρόθεσμα η μη δημευτική φορολόγηση είναι η πιο φιλολαϊκή πολιτική καθώς θα επιτρέψει την επιβίωση των φορολογούμενων που τελικά «πληρώνουν τον λογαριασμό»; Η ακραία αναδιανομή εισοδήματος είναι στην πράξη αναδιανομή μιζέριας διότι αποτρέπει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δηλωμένη αξιοπρεπή εργασία.»

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιέχει κατά πάσα πιθανότητα και την ρύθμιση σχετικά με τις αποδείξεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ οι αποδείξεις που θα πρέπει να μαζεύουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι ανάλογες του ύψους του εισοδήματος. Για εισόδημα έως 9500 ευρώ θα χρειάζονται αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος. Όσοι έχουν εισόδημα από 9.501 έως 20.000 ευρώ θα  χρειάζονται αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40%.

Κλείνω την μακροσκελή εισαγωγή του σημερινού σχολίου με την αναφορά σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στον κόμβο «Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ» - Μια ιδέα που άλλαξε τον κόσμο.

Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι : «Τον 12ο αιώνα, μια ελαφρά διαφορετική μορφή οργάνωσης έκανε την εμφάνισή της στη Φλωρεντία και σε άλλες πόλεις της ιταλικής ενδοχώρας: η compagnia. Οι compagnie ξεκίνησαν ως οικογενειακές επιχειρήσεις και η λειτουργία τους βασιζόταν στην αρχή της εις ολόκληρον ευθύνης: σύμφωνα με τον νόμο, όλοι οι συνέταιροι λογίζονταν ως εξίσου υπεύθυνοι, και για το κεφάλαιο της επιχείρησής τους δέσμευαν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων ….. Η λέξη compagnia συντίθεται από δύο λατινικές λέξεις (cum και pane) και σημαίνει «η από κοινού κλάσις του άρτου».
Οι compagnie, όπως και οι ομόλογές τους στη Βενετία, σταδιακά εξελίχθηκαν σε πιο σύνθετους οργανισμούς, καθώς ενδιαφέρονταν να προσελκύσουν επενδύσεις πέραν του οικογενειακού κύκλου. Πιθανότατα ήδη από το 1340 εισήγαγαν την τήρηση διπλών λογιστικών βιβλίων, επιδιώκοντας πρωτίστως να επιβάλουν εχέγγυα χρηστής διαχείρισης στα παραρτήματά τους στο εξωτερικό. …. Οι μεγαλύτεροι έμποροι, αντί να στέλνουν ρευστό, άρχισαν να δείχνουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον και να χρησιμοποιούν συναλλαγματικές στις μεταξύ τους δοσοληψίες – μια δραστηριότητα στην οποία οι ιταλικές τράπεζες έμελλε να κυριαρχήσουν. Πράγματι, οι compagnie είχαν στενή αλληλεξάρτηση με τις τράπεζες, τις banchi (οι οποίες έλαβαν την ονομασία τους από τη λέξη banco, τον πάγκο πίσω από τον οποίο συνήθιζαν να κάθονται οι Ιταλοί δανειστές). …. Ωστόσο, οι μεγάλες τράπεζες, οι grossi banchi, ήταν εξελιγμένοι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί, με ικανή κεφαλαιακή επάρκεια, και είχαν τη δυνατότητα να λειτουργούν γραφεία συναλλάγματος σε διάφορες πόλεις.»

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Ανασκόπηση εβδομάδας  22-2-2016 έως 28.2.2016

 

Επισημάνσεις της εβδομάδας

Την εβδομάδα που πέρασε οι επισημάνσεις μας αφορούσαν :

Σχετική με την επισήμανση αυτή ήταν και η απόφαση του ΥΠΕΚΑ : Αρ. πρωτ.: ΔΕΠΕΑ/ Γ/ 172335/ 16.2.2016 Διευκρινίσεις για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και την καταχώρηση των στοιχείων του στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας»


Προσοχή!! Η έννοια του προμερίσματος δεν προβλέπεται για τις Ε.Π.Ε. Συγκεκριμένα, η προδιανομή κερδών δεν επιτρέπεται από τον ν. 3190/1955 σε αντίθεση με τα ισχύοντα επί των Α.Ε. στις οποίες προβλέπεται η διανομή προσωρινού μερίσματος (προμερίσματα) υπό ορισμένες βέβαια προϋποθέσεις σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν. 2190/1920. Επομένως προκαταβολή κερδών στην Ε.Π.Ε. αποτελεί παράνομη διανομή κερδών άνευ ισολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό η καταβολή σταθερού ποσού κερδών θα αποτελούσε διανομή μη πραγματικών κερδών και επομένως θα απαγορευόταν.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Τα briefing της περασμένης εβδομάδας

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

Τα ασυμβίβαστα των υπαλλήλων της Γ.Γ.Δ.Ε. και η συγγένεια με πρόσωπα που ασκούν το λογιστικό επάγγελμα

Οι υπάλληλοι της Γ Γ.Δ.Ε. με συγγενικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν το επάγγελμα του λογιστή (σε λογιστικό γραφείο ή επιχείρηση) και εφόσον πρόκειται για σύζυγο ή γονέα ή γονέα συζύγου ή τέκνα ή αδελφούς, έχουν την υποχρέωση υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης, αναφέροντας τα πλήρη στοιχεία αυτών.

Η διαδικασία και τα στοιχεία που πρέπει να περιέχονται στην υπεύθυνη δήλωση αναφέρονται φυσικά στην σχετική απόφαση.

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing  της 24ης.02.2016

●●●

 

Σήμερα είμαστε στον Τιτανικό, το καράβι βουλιάζει, κι εμείς πλακωνόμαστε στο κατάστρωμα επειδή έπιασαν ένα χαρτοκλέφτη στο καζίνο.

Μίμης Ανδρουλάκης

 

Κάθε τρεις μήνες η απόδοση του ειδικού τέλους παιγνίων από την Ο.Π.Α.Π.

Υπογράφηκε την περασμένη  Δευτέρα από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, η Υπουργική Απόφαση που αφορά την απόδοση του τέλους (0,05 ευρώ ανά στήλη) στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Με την απόφαση αυτή:

1) Ορίζεται ο χρόνος απόδοσης στους τρεις (3) μήνες, από τον ένα (1) μήνα που ίσχυε μέχρι σήμερα.
2) Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που είχαν προκύψει από τη μηνιαία απόδοση του τέλους.
3) Η απόφαση εναρμονίζεται με την φορολογική υποχρέωση απόδοσης των ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παίγνια (Gross Gaming Revenue).

 

← ●●●● § ●●●● →

Νόμοι

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 27.2.2016 ο νόμος 4369/2016 " Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια - αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις"

Η επιστημονική ομάδα του TaxHeaven όπως πάντα εδώ και χρόνια στην προσπάθειά της για την άμεση ενημέρωση του φορολογικού της αρχείου, ολοκλήρωσε άμεσα την κωδικοποίηση των διατάξεων των νόμων, όπως αυτές τροποποιούνται μετά τον συγκεκριμένο νόμο.

Σημειώνουμε ότι συνολικά όλες τις αλλαγές του νόμου μπορείτε να τις δείτε και να τις μελετήσετε επιλέγοντας στην ανάλογη σελίδα προβολής του νόμου .

●●●

Νέα της ΕΕ

 

●●●

Αναπτυξιακά

Δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι "ερωτήσεις - απαντήσεις" για τα 4 νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

← ●●●● § ●●●● →

 

Λοιπές σημαντικές ειδήσεις εν τάχει

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Πρέπει να κυβερνάς μια χώρα όπως τηγανίζεις ένα μικρό ψάρι. Με ελάχιστες παρεμβάσεις και χωρίς να το παρακάνεις.

Λάο Τσε

 

Φορολογικές αποφάσεις

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογική μεταχείριση των συναλλαγματικών διαφορών που προκύπτουν από την αποτίμηση και τον διακανονισμό απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα

Φορολογική μεταχείριση των συναλλαγματικών διαφορών.
α) οι χρεωστικές διαφορές που προκύπτουν από την αποτίμηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα και οι οποίες μεταφέρονται στη χρέωση του λογαριασμού 81.00.04 από τους σχετικούς υπολογαριασμούς του λογαριασμού 44.14 «προβλέψεις για συναλλαγματικές διαφορές από αποτίμηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων», δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση, καθόσον, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1113/2.6.2015 εγκύκλιο, οι σχετικές διαφορές δεν αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή, αλλά οι όποιες διαφορές θα προκύψουν κατά τον διακανονισμό (είσπραξη, πληρωμή) των σχετικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων, οπότε και θα κριθεί η έκπτωσή τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 22 και 23 του ν. 4172/2013.
β) οι πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές που προκύπτουν κατά την αποτίμηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα, οι οποίες μεταφέρονται στην πίστωση του λογαριασμού 81.01.04, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 6 του παρόντος, δεν υπόκεινται κατά τον χρόνο αυτόν σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθόσον η εν λόγω αποτίμηση δεν αποτελεί επιχειρηματική συναλλαγή ώστε τα προερχόμενα από αυτήν έσοδα να αποτελούν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά οι όποιες πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές θα υπαχθούν σε φόρο κατά τον διακανονισμό των σχετικών απαιτήσεων και υποχρεώσεων, κατ' ανάλογη εφαρμογή όσων έχουν γίνει δεκτά με την ΠΟΛ.1059/18.3.2015 εγκύκλιο, σχετικά με την επιμέτρηση περιουσιακών στοιχείων στην εύλογη αξία.

 

Παράταση βεβαιωμένων οφειλών

Παρατείνονται μέχρι και την 31.5.2016 οι προθεσμίες που ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 της Απόφασης Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1259/30.11.2015. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 2 της Απόφασης Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1270/23.12.2015.

 

Επενδυτικός χρυσός

Με την απόφαση αυτή υποτίθεται ότι κοινοποιείται ο κατάλογος των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια σχετικά με το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας του επενδυτικού χρυσού. Επειδή όμως στην απόφαση δεν είχε συμπεριληφθεί ο κατάλογος, φροντίσαμε να τον επισυνάψουμε εμείς μετά το κείμενο της απόφασης με βάση τα στοιχεία της  επίσημης εφημερίδα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing  της 19ης.02.2016

 

Ζύθος

Με την απόφαση παρατείνεται από τη λήξη τους μέχρι και 29/2/2016 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων απόδοσης και η προθεσμία καταβολής του φόρου 3% επί του πωλούμενου ζύθου και οι οποίες αφορούν το χρονικό διάστημα από 19 Αυγούστου 2015 έως 30 Σεπτεμβρίου 2015, καθώς και από 1 Οκτωβρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2015, αντίστοιχα.

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing  της 24ης.02.2016

 

Ανεξάρτητη Γ.Γ.Δ.Ε.

Υπενθυμίζω ότι το μνημόνιο (ν.4336/2015) όριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση:

viii. θα ενισχύσουν την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης. Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθεσία (βασικό παραδοτέο) για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων, με την οποία θα προσδιορίζονται:

α) η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα·
β) οι εξουσίες και οι λειτουργίες του Διευθύνοντος Συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου·
γ) η σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς·
δ) η ευελιξία όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με τη δημόσια διοίκηση·
ε) η αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δική του Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και για τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προϋπολογισμού·

Με βάση αυτή την δέσμευση λοιπόν η επιτροπή που συστάθηκε με την ως άνω απόφαση θα έπρεπε να επεξεργαστεί και να καταρτίσει σχέδιο νόμου και αιτιολογική έκθεση για την ίδρυση του νέου αυτόνομου φορέα δημοσίων εσόδων. Και αναφέρω "έπρεπε" γιατί με βάση την απόφαση το έργο της ομάδας έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι τις 26.2.201.

Σχετική ανάλυση έγινε στο Το briefing της ημέρας (25.02.2016)

 

Με την απόφαση αυτή δίνονται οδηγίες σχετικά με την συμπλήρωση ΕΔΕ εξαγωγής στις περιπτώσεις εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών που πραγματοποιούνται με τη χρήση των διατυπώσεων εξαγωγής σε χώρες ΕΖΕΣ

 

 

← ●●●● § ●●●● →

Λοιπές αποφάσεις εν τάχει

Αριθ. πρωτ.: 30/ 003/ 000/ 716/ 19.2.2016 Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4346/2015 ως και της Α.Υ.Ο. υπ' αριθ. ΔΕΦΚΦΒ 5026381 ΕΞ 2015/16-12-2015

 

← ●●●● § ●●●● →

Ενημέρωση εφοριακών

 1. Αριθ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Β 1026980 ΕΞ 2016/19.2.2016 Μετακίνηση υπαλλήλων
 2. Αρ. πρωτ.: ΔΔΑΔ Β 1026600 ΕΞ 2016/19.2.2016 Μετακινήσεις υπαλλήλων
 3. Γ. Πιτσιλής: «Θα διασφαλιστεί η διαδικασία επιλογής προϊσταμένων στην Γ.Γ.Δ.Ε.» - Ενημερωτικό σημείωμα Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. για τη συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
   

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Εργατικά ασφαλιστικά

 

Αυθαιρεσίες ΙΚΑ

Κάποια στιγμή θα πρέπει το ΙΚΑ να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι ο κανονισμός ασφάλισης του δεν είναι το Σύνταγμα του κράτους. Πρέπει κάποια στιγμή όπως άλλες υπηρεσίες του δημοσίου να  συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις και να δώσει λύση στο θέμα του υπολογισμού των ημερών ασφάλισης των μερικώς απασχολούμενων. 

Ο συνήγορος του πολίτη επιμένει, και δικαίως. «Ο τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης από το ΙΚΑ αδικεί όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο και πρέπει να αλλάξει»

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing  της 24ης.02.2016

 

 

Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων Ο.Α.Ε.Ε., Ε.Τ.Α.Α. και Ο.Γ.Α.

Με την απόφαση αυτή έγινε γνωστή η πρόθεση του υπ. Εργασίας να δώσει παράταση στην ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων και ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Η τροπολογία κατατέθηκε  ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (ν.4396/2016) όπως ανέφερα πιο πάνω.

Δείτε εδώ αναλυτικά ποιές περιπτώσεις ασφαλιστικής κάλυψης πήραν παράταση για ένα χρόνο. Για το ίδιο θέμα το ΙΚΑ εξέδωσε την απόφαση [Ι.Κ.Α. αρ. 5/24.2.2016 Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με μειωμένες προϋποθέσεις για το από 01/03/2016 - 28/02/2017 χρονικό διάστημα σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων]

●●●

IKA: Πότε συμφέρει η εξαγορά στρατιωτικής θητείας

Με την απόφαση αυτή το ΙΚΑ διευκρινίζει τον τρόπο  με τον οποίο συνυπολογίζεται η στρατιωτική θητεία στο ποσό της σύνταξης που παίρνει ένας ασφαλισμένος.

●●●

Ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έτους 2015

Ο Μέσος Ετήσιος Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για το έτος 2015 (με Έτος βάσης : 2005 = 100,0) είναι ίσος με 118,111.

●●●

 

Νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση

Ο.Α.Ε.Δ. αριθμ. 357/07/9.2.2016 Κατάρτιση Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών

 

← ●●●● § ●●●● →

Χρηστικά άρθρα του κόμβου

 1. ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ-ΥΠΕΡΩΡΙΑ
 2. Υπεύθυνη δήλωση λογιστή - Οδηγίες βήμα-βήμα για την υποβολή, την πληρωμή, την αναγκαία εκπαίδευση λογιστή και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού
 3. Απαλλαγή ενδοομιλικών μερισμάτων: Φορολογική μεταχείριση (απαλλαγή) των ενδοομιλικών μερισμάτων - Πρακτικά παραδείγματα
 4. Φορολογία ακινήτου ιδιοκτησίας αλλοδαπής εταιρείας
 5. Περίπτερα και φορολογικές υποχρεώσεις
 6. Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων. Αναλυτικοί πίνακες με τα έτη παραγραφής. Τι ισχύει μετά την 1.1.2014
 7. Πιστωτικά τιμολόγια βάσει πωλήσεων
 8. Mέθοδος προσδιορισμού εσόδων με έμμεσες μεθόδους ελέγχου - Άρθρο 28 ν. 4172/2013

   

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογικές υποχρεώσεις εβδομάδας - ημέρας.

 

Λοιπές Υποχρεώσεις

OAEE
 

ΙΚΑ - ΑΠΔ

Διάφορα τέλη

Λοιπές Υποχρεώσεις

Παρακρατούμενοι φόροι

Φ.Π.Α.

Φόροι πλοίων

Διαβίβαση στοιχείων σε ΓΓΠΣ (ΠΟΛ.1077/2012 και ΠΟΛ.1033/2014.)

 

Και μια για τον Μάρτιο

Μαρ 2016  Υποβολή δήλωσης αποθεμάτων από μικρούς οινοπαραγωγούς για τα προϊόντα των άρθρων 90 και 92 του ν. 2960/2001 

 

Υπενθύμιση

Για όσους προβούν σε πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του δώρου Χριστουγέννων 2015 σήμερα, μαζί με τις εισφορές του Ιανουαρίου, υπενθυμίζω ότι καλό θα ήταν για λόγους συμφωνίας να γίνουν δύο ξεχωριστές πληρωμές.  Μια για το δώρο και μια για τον Ιανουάριο.

 

← ●●●● § ●●●● →

Επίλογος

Οι υποχρεώσεις της ημέρας πολλές και ο χρόνος λίγος. Θεωρώ σχεδόν σίγουρη την παράταση της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στο Ο.Ε.Ε. και δίνω 40% πιθανότητα για την παράταση του Ε11. Σχετικά με τις εκπρόθεσμες διακοπές θεωρώ επιβεβλημένη την παράταση μετά και την μακρά αποχή των νομικών από τις δραστηριότητές τους. Καθημερινά γίνομαι τόσο εγώ όπως όσο και ο κόμβος δέκτες παραπόνων και προβληματισμών από συναδέλφους και μη, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις εκπρόθεσμες διακοπές επιτηδευματιών. Νομίζω ότι το υπ Οικονομικών πρέπει επιτέλους να δώσει μια λύση στο θέμα πριν καταντήσει σαν τις ΜΥΦ.

Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη σχετικά με τις παρατάσεις που ο κλάδος έχει ζητήσει, θα ενημερωθείτε όπως πάντα έγκαιρα από τον κόμβο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους.

 
Υ.Γ. Μην ξεχάσετε το ραντεβού αύριο Τρίτη, 1η Μαρτίου στις 10.00 πμ έξω από την ΓΓΠΣ.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
 • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο