Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Εξαιρούνται από την έκπτωση εισφορών οι ασφαλισμένοι στον Ο.Α.Ε.Ε.

Δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ η νέα βελτιωμένη πρόταση που παρουσίασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, και προβλέπει τριετή έκπτωση της συνολικής επιβάρυνσης από εισφορές, από 50% για εισοδήματα μεταξύ 7.033 και 10.000 ευρώ έως 5% για εισοδήματα 55.000 ευρώ. Όπως ξεκαθάρισε στην «Κ» ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, για τους περίπου 720.000 ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, θα ισχύσει μόνο η αρχική πρόταση της κυβέρνησης που αφορά τους ηλικιακά νεότερους και τις πλέον αδύναμες κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην πράξη, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα έχουν δυνατότητα, για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος, να υπολογίζουν τις εισφορές τους στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ. Παράλληλα, για τα δύο πρώτα χρόνια της άσκησης επαγγέλματος η εισφορά για κύρια ασφάλιση θα υπολογίζεται στο 14% αντί για 20% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος η εισφορά θα ανέρχεται στο 17%, αντί για 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η συγκέντρωση εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ δεν είναι ανάλογη με αυτή που παρουσιάζουν τα εισοδήματα των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών του ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται αντίστοιχα μέτρα στήριξης των μεσαίων εισοδημάτων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου, η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών του ΟΑΕΕ δηλώνει εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, στα οποία η προτεινόμενη ρύθμιση επιφέρει ελάφρυνση.

Να σημειωθεί ότι η νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας με τις εκπτώσεις από 50% έως 5% για τρία χρόνια (2017-2019) έχει ήδη απορριφθεί από τους επιστημονικούς φορείς, όμως με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητήσει μια αντίστοιχη πρόταση με σημαντικές εκπτώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες - μικρομεσαίους εμποροβιοτέχνες και αυτοκινητιστές, υπολογίζοντας ότι θα ωφελήσει τα 2/3 των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και θα διευρύνει τη φορολογική βάση. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ με νέα επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επανέρχεται και στην πρότασή της για κεφαλαιοποίηση και «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου. Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ ύψους 10,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, καταδεικνύει την ανεπάρκεια της υφιστάμενης ρύθμισης για ποσά έως 20.000 ευρώ (κύρια οφειλή + προσαυξήσεις), καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή της πρότασής της. Στον αντίποδα, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται σύμφωνα με πληροφορίες νέα βελτιωμένη πρόταση προς τους αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν τα μπλόκα και οι εκπρόσωποί τους, που έχουν ήδη προσκληθεί από την κυβέρνηση, θα προσέλθουν στον διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων είναι η επιμήκυνση της περιόδου κατά την οποία θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών από 7% που είναι σήμερα σε 20%, καθώς και η δυνατότητα διατήρησης της αυτονομίας του ΟΓΑ. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι προτάσεις αυτές θα γίνουν δεκτές και από τους εκπροσώπους των πιστωτών, οι οποίοι κατά την πρώτη επίσκεψή τους στην Αθήνα, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν εφόσον ενημερωθούν πλήρως για τις προωθούμενες αλλαγές.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο