Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σχετικά με το χρόνο κτήσης εισοδήματος προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ιουλιανού 42 – 46 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.104 34 - Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446
E – mail: [email protected]
Ιστοσελίδα: www.pofee.gr

Προς
τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γεώργιο Πιτσιλή
τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας κ. Ευθύμιο Σαΐτη

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2016

Αρ. Πρωτ. Εξερχ. 017

Θέμα: Χρόνος κτήσης εισοδήματος προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σας κοινοποιεί αυτούσιο το έγγραφο του Προέδρου του Συλλόγου Λογιστών Ν.Ροδόπης Σαββάκη Θεόδωρου, με το οποίο επανέρχεται στην δημοσιότητα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σχετικά με τον χρόνο κτήσης εισοδήματος προσωπικών εταιριών (ΟΕ, ΕΕ) που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και παρακαλούμε για την διόρθωση του.

Με την ΠΟΛ.1042/26.1.2015 ορίζεται ότι στην έννοια του μερίσματος εμπίπτει κάθε διανομή κερδών που προέρχεται μεταξύ άλλων και από τη συμμετοχή σε προσωπικές εταιρίες (ΟΕ, ΕΕ). Ειδικότερα για τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ως χρόνος απόκτησης του εισοδήματος ορίζεται το τέλος της διαχειριστικής περιόδου, ήτοι η 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Με την ΠΟΛ.1223/8.10.2015 διευκρινίστηκε ότι για τις προσωπικές εταιρίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, χρόνος απόκτησης των μερισμάτων (διανεμόμενα κέρδη) θεωρείται η τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση προσωρινών απολήψεων κερδών ή διανομή κερδών παρελθουσών χρήσεων, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη ή η διανομή.

Η ΠΟΛ.1223/8.10.2015 εκδόθηκε ωστόσο μετά το πέρας των καταληκτικών προθεσμιών (30/08/2015) για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, στις δηλώσεις αυτές, να έχουν συμπεριληφθεί τα ποσά των μερισμάτων από συμμετοχή σε προσωπική εταιρία με διπλογραφικά βιβλία, που αφορούν στη χρήση 2014, λαμβάνοντας κατά τον τρόπο αυτό ως ημερομηνία κτήσης του εισοδήματος την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Με το ΔΕΑΦ Α 1160573 ΕΞ 2015/14.12.2015 έγγραφο διευκρινίστηκε ότι οι δικαιούχοι των μερισμάτων θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 τα κέρδη του ιδίου φορολογικού έτους των προσωπικών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία που τους αναλογούσαν, όπως προέκυψαν από τις λογιστικές εγγραφές  της 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον πράγματι είχαν λάβει χώρα οι απολήψεις των κερδών εντός του έτους 2014.

Για όλα τα παραπάνω, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης των φορολογουμένων και για την αποφυγή πρόσθετου διοικητικού κόστους τόσο των επιχειρήσεων όσο και του Δημοσίου και δεδομένου ότι οι δηλώσεις αυτές έχουν εκκαθαριστεί και έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι, τα ποσά που δηλώθηκαν από μερίσματα προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε. με διπλογραφικά βιβλία) στο φορολογικό έτος 2014,  να θεωρηθούν ως μερίσματα του αυτού φορολογικού έτους.

 
Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

ο Πρόεδρος    
Καμπάνης Βασίλειος    

ο Γενικός Γραμματέας
Σταυρουλάκης Κων/νος

ο Α’ Αντιπρόεδρος    
Μουζάκης Αντώνιος    

ο Β’ Αντιπρόεδρος
Πάτσιας Χρήστος

ο Οικονομ. Επόπτης    
Καρκαντός Γεώργιος    

η Αν. Γεν. Γραμματέας
Τσιώρα Ανδρομάχη

ο Εφ. Δημ. Σχέσεων    
Χριστόπουλος Γεώργιος

τα Μέλη
Πανίδης Αβραάμ
Πατέλης Νικόλαος
Γρηγορίου Θωμάς
Σιδερίδης Αστέριος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο