Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τρεις φόροι στα ακίνητα

Οχι ένας αλλά τρεις θα είναι τελικά οι φόροι που θα επιβαρύνουν κάθε χρόνο την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τώρα το σχέδιο για την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, στον οποίο, όπως έχει υποσχεθεί, θα ενσωματώνονταν όλοι οι φόροι που βαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία, αφού διαπίστωσε ότι στην πράξη κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Τρεις φόροι στα ακίνητα


Οχι ένας αλλά τρεις θα είναι τελικά οι φόροι που θα επιβαρύνουν κάθε χρόνο την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων. Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τώρα το σχέδιο για την επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα, στον οποίο, όπως έχει υποσχεθεί, θα ενσωματώνονταν όλοι οι φόροι που βαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία, αφού διαπίστωσε ότι στην πράξη κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Και αυτό γιατί θα έπρεπε να καταργηθούν οι τρεις κυριότεροι φόροι και τέλη (ΤΑΠ, δημοτικός φόρος και δημοτικό τέλος) που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα και αποτελούν το πιο σημαντικό και σταθερό έσοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είναι πολύ φιλόδοξο σχέδιο να υπάρξει ένας μόνο φόρος στα ακίνητα» παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας στο ραδιόφωνο Real FM και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να πάμε το πολύ σε τρεις φόρους στα ακίνητα».

Όπως είπε ο υπουργός, φόρο για τα ακίνητά τους θα πληρώνουν και «πολλοί που σήμερα φοροδιαφεύγουν στην αγορά των ακινήτων, είτε διότι δεν δηλώνουν τα ακίνητά τους, είτε με διάφορους άλλους τρόπους».

Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε ότι φόρο για τα ακίνητά τους θα πληρώνουν και οι offshore εταιρείες. Προφανώς, ο κ. Αλογοσκούφης δεν γνωρίζει ότι οι offshore εταιρείες πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο για τα ακίνητά τους που ανέρχεται σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Το σχέδιο
Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων θα περιληφθούν στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης και πιθανότατα θα τεθούν σε εφαρμογή το 2009, καθώς το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων προβλέπει τρεις κατηγορίες φόρων:

Φόροι υπέρ ΟΤΑ. Θα διατηρηθούν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο δημοτικός φόρος και το δημοτικό τέλος που πληρώνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ετήσιος φόρος στα αστικά και αγροτικά ακίνητα. Ο φόρος αυτός, ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που βαρύνει σήμερα περίπου 38.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και θα επιβάλλεται σε όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα (κατοικία, οικόπεδο, χωράφι). Για τα αγροτικά ακίνητα εξετάζεται να υπάρξει ευνοϊκότερη μεταχείριση και να φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές, ενώ σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη από τον φόρο αυτό θα εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία.

Φόροι στο εισόδημα από ακίνητα. Θα διατηρηθούν οι φόροι που επιβάλλονται σήμερα στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την εκμετάλλευση των ακινήτων, με εξαίρεση το συμπληρωματικό φόρο 1,5% έως 3%, που είναι πολύ πιθανόν να καταργηθεί.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο