Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προς κατάργηση η αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών - εσόδων

Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων περίπου 80.000 εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2008 της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Τα εισοδήματα (αμοιβές και επιδόματα) που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς

Προς κατάργηση η αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών - εσόδων

Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων περίπου 80.000 εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προωθεί το υπουργείο Οικονομίας.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την κατάργηση από 1ης Ιανουαρίου 2008 της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων. Τα εισοδήματα (αμοιβές και επιδόματα) που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές 15% και 20% θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος από την εργασία του και συνολικά θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με συντελεστές που κυμαίνονται από 27% έως και 40% (για τα εισοδήματα του 2008).

Ανάλογη ρύθμιση μελετά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και για τις παροχές που χορηγούνται σε νομάρχες, δημάρχους, ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές και λοιπούς αθλητές, οι οποίες σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με 20%. Το κυβερνητικό επιχείρημα για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, είναι ότι με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν στη φορολογία εισοδήματος ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα του 2009, θα φθάσει σε 25%, από 29% που είναι σήμερα.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για συντελεστή που θα είναι σημαντικά χαμηλότερος και δεν δικαιολογεί την ύπαρξη αυτοτελούς φορολόγησης με χαμηλότερο συντελεστή. Συγκεκριμένα στο στόχαστρο βρίσκονται μεταξύ άλλων:

Οι αμοιβές που αποκτούν οι ιπτάμενοι των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες φορολογούνται σήμερα αυτοτελώς με 15%.
Οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε υπαλλήλους δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών για εκτός έδρας δαπάνες υπηρεσιών που τους έχουν ανατεθεί.
Το 50% από τις αποζημιώσεις ΔΙΒΕΕΤ, ΔΕΤΕ και ΔΕΧΕ που λαμβάνουν οι εφοριακοί, οι δημοσιονομικοί, οι τελωνειακοί και οι χημικοί υπάλληλοι.
Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους ποδοσφαιριστές, καθώς και στους άλλους αμειβόμενους αθλητές.
Τα ποσά που αντιστοιχούν στις πέραν των δύο κατά μήνα εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών ιατρών, των ειδικευόμενων ιατρών και των ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ΙΚΑ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο