Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλημέρα.

Αρκετά ενδιαφέρουσα ήταν η περασμένη εβδομάδα όπως θα δείτε και  στην συνέχεια του σχολίου, με πλήθος αποφάσεων, ειδήσεων αλλά και γεγονότων. Συνεχίζει φυσικά να βρίσκεται στο προσκήνιο το "ασφαλιστικό" και μάλλον δεν πρόκειται να επισκιαστεί ούτε από την επικείμενη έναρξη της υποβολής των δηλώσεων. 

Και αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα κινητοποιήσεων με αιχμή του δόρατος την μεγάλη απεργία της πέμπτης από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΗ στην οποία θα συμμετέχουν και πολλές άλλες οργανώσεις. Μεταξύ αυτών θα είναι και όλοι οι επιστημονικοί φορείς οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση για την συνέχιση των κινητοποιήσεων [Ανυποχώρητοι οι επιστήμονες στο θέμα του ασφαλιστικού - Συνέχιση των κινητοποιήσεων].

Η παρουσία της ομοσπονδίας μας (ΠΟΦΕΕ) αλλά και του ΟΕΕ ήταν αισθητή την περασμένη εβδομάδα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Πρόεδρος  της ΠΟΦΕΕ έκανε παρέμβαση στην εκπομπή της Δευτέρας "Στον ενικό" [Δείτε εδώ το σχετικό video]. Ο πρόεδρος του ΟΕΕ επίσης [Κ. Κόλλιας: «Αυτό που θα κερδίσει η κυβέρνηση από την αύξηση των εισφορών θα το χάσει από τις επιπτώσεις της εφαρμογής του ασφαλιστικού»].

Ενδιαφέρον είχε η πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία της ΠΟΦΕΕ προς τους αντιπροσώπους της, για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τους τρόπους αντίδρασης στο θέμα του ασφαλιστικού.  Μάλιστα μια από τις προτεινόμενες δράσεις είναι η αποχή των λογιστών από τις φορολογικές δηλώσεις. Εγχείρημα που κατά την γνώμη μου είναι δύσκολο και συνάμα επικίνδυνο. Αναμένουμε φυσικά τις τελικές αποφάσεις από την ομοσπονδία.

Από τις συναντήσεις των φορέων με μέλη της κυβέρνησης αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό [Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Α. Τσίπρα με γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους] δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα στην ουσία του ασφαλιστικού, εκτός βέβαια από μερικές παρεμβάσεις επιμήκυνσης της διάρκειας προσαρμογής, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ελ. επαγγελματίες, τις οποίες σκοπεύει να κάνει ο υπ. Εργασίας, ώστε να αποτελέσουν ένα μικρό πρώτο βήμα στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή στο ασφαλιστικό.

Αυτό που εμένα μου έκανε άσχημη εντύπωση στην ομιλία του κου Κατρούγκαλου την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως στην βουλή για το ασφαλιστικό (δείτε την ομιλία εδώ), είναι η αναφορά «περί πλαστών στοιχείων» που έχουν δώσει οι επιστημονικοί φορείς. Ο λόγος που τα στοιχεία είναι πλαστά κατά τον υπουργό, είναι γιατί οι επιστημονικοί φορείς στα παραδείγματα τους δεν έχουν συμπεριλάβει την έκπτωση της ασφαλιστικής εισφοράς από το εισόδημά των ελεύθερων επαγγελματιών. Σημείωσε μάλιστα ότι «για κάθε ένα ευρώ ασφαλιστικής εισφορά θα γλιτώνουμε μισό ευρώ φόρο»!!!.  

Φυσικά και εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα όπως ανέφερε ο υπουργός. Πως όμως αυτή η παράμετρος (της έκπτωσης από τα έσοδα) μπορεί να είναι επιχείρημα στο στόμα οποιουδήποτε για να αυξήσει υπέρογκα μια εισφορά;  Ο κος Κατρούγκαλος χωρίς να το καταλάβει,  εισάγει στο εμπορικό δίκαιο  μια νέα μορφή εταιρίας.  Μετά την ΙΚΕ έρχεται η ΕΠΚ (Εταιρία Περιορισμένων Κερδών).

Η νέα μορφή αυτή εταιρίας σας προτρέπει να ξοδεύετε όσο περισσότερα μπορείτε σε παραγωγικές δαπάνες γιατί έτσι θα καταβάλετε λιγότερους φόρους. Για κάθε 1 ευρώ δαπάνη γλιτώνετε μισό ευρώ φόρο. Είναι η σίγουρη  λύση για κάθε επιχειρηματία ο οποίος δεν θέλει να έχει κέρδη. Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο βασίζεται στην απλή αρχή ότι όσο λιγότερα φορολογητέα κέρδη έχεις τόσο λιγότερο φόρο πληρώνεις.
Μάλιστα ειδικοί στο θέμα επισημαίνουν ότι η μη ύπαρξη κερδών έχει πολλαπλά οφέλη για την επιχείρηση, όπως η μη υποχρέωση προκαταβολής, η μη πληρωμή εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και η μη υποχρέωση απόδοσης φόρους διανομής 10% στους μετόχους.

Το νέο αυτό επιχειρηματικό μοντέλο Κατρούγκαλου κάνει Θραύση και ήδη κυκλοφόρησαν και τα πρώτα σχετικά διαφημιστικά όπως θα δείτε παρακάτω.Πέρα από τα αστεία όμως, δεν φταίει μόνο ο κος Κατρούγκαλος για την δήλωση αυτή. Λαβή στον υπουργό Εργασίας για να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις, δίνουν και όλοι αυτοί οι άσχετοι (για να μην πω κάτι βαρύτερο) που έχουν γεμίσει τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες με ανακριβέστατα παραδείγματα σχετικά με την επιβάρυνση του νέου ασφαλιστικού στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ανακρίβειες δεν σταματάνε εδώ.  Διάφορα δημοσιεύματα αλλά και  δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν πίνακες που δείχνουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι περίπου 490.000. Δυστυχώς κάποιος πρέπει να πει στους αναλυτές και στους δημοσιογράφους ότι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες όλοι όσοι έχουν δηλώσει κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχει αλλάξει και το έντυπο Ε1 και το έντυπο Ε3 αλλά και ο τρόπος αποτύπωσης των εισοδημάτων στα νέα αυτά έντυπα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με τα στατιστικά του έτους 2013 (τότε που μπορούσε να γίνει διάκριση του αριθμού τους, αλλά και των συνολικών των κερδών τους από τις δηλώσεις) ήταν 293.000 περίπου. Συνεπώς δεν μπορώ με τίποτα να πιστέψω ότι προστέθηκαν εν μέσω κρίσης, 200.000 περίπου νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τέλος υπενθυμίζω ότι στον ΟΑΕΕ επίσης πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές 700.000 και πλέον ασφαλισμένοι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μας πει το υπ. Εργασίας με ποιόν τρόπο θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και στους λοιπούς ασφαλισμένους, οι οποίοι είναι περισσότεροι από τους ελ. επαγγελματίες.

 
 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

Ανασκόπηση εβδομάδας  23-1-2016 έως 31.1.2016

 

Επισημάνσεις της εβδομάδας

Την εβδομάδα που πέρασε οι επισημάνσεις μας αφορούσαν :

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Τα briefing της περασμένης εβδομάδας

 

 

Δηλώσεις εισοδήματος

Την φράση  "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" αναμένεται να ακούσουμε τις επόμενες ώρες (μην βιάζεστε, μπορεί να είναι 10 μπορεί και 1000) και φυσικά θα αφορά το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος. Σχετικά με τις δόσεις επειδή έχουν αρχίσει και γράφονται πάλι ανακρίβειες από διάφορα μέσα ενημέρωσης, να θυμίσω εδώ ότι παραμένουν όπως και πέρσι σταθερές και ανεξάρτητες από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Εάν δεν αλλάξουν (υπάρχουν εισηγήσεις γιαυτό), τότε τα φυσικά πρόσωπα θα καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος :

Την 1η δόση Ιούλιο 2016

Την 2η δόση Σεπτέμβριο 2016

Την 3η Δόση Νοέμβριο 2016

Η δήλωση όπως θα είδατε δεν έχει μεγάλες αλλαγές και για φέτος θα είναι κοινή και για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. [Δείτε εδώ σχετικά].

Σχετικά με τη φρενίτιδα σχετικά με το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων, δείτε και ένα σχετικό άρθρο [Η φρενίτιδα για την εκκίνηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων]


 

← ●●●● § ●●●● →

 

Παρατάσεις

Παρατάσεις αλλά και ανακοινώσεις για μελλοντικές παρατάσεις είχαμε και αυτή την εβδομάδα. Αναλυτικά :

α) Παράταση υποβολής εντύπου Ε11 (Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας) έως και την 29η Φεβρουαρίου 2016.

β) Παράταση στις εκπρόθεσμες διακοπές

γ)  ΕΛΠ

Ο.Ε.Ε.: «Προαιρετική η εφαρμογή των Ε.Λ.Π. για το φορολογικό έτος 2015»

Η επικείμενη παράταση στην σύνταξη οικονομικών καταστάσεων με βάση τα ΕΛΠ δεν είναι απλή υπόθεση. Σύντομα θα αναφερθούμε στο τι ακριβώς σημαίνει αυτό με σχετικό άρθρο. Επίσης ορισμένα πληροφορίες ενδέχεται πούμε και στο Webinar της Παρασκευής.

 

← ●●●● § ●●●● →

Εμβάσματα

Το επταμελές τμήμα του ΣτΕ θα κριθούν αρκετές υποθέσεις σχετικά με τα εμβάσματα του εξωτερικού και το κατά πόσον έχει αναδρομική ισχύ ο έλεγχος για την δικαιολόγηση του εισοδήματος του νόμου 3888/2010. Το ΣτΕ επίσης θα κρίνει και το εάν το εισόδημα που δεν δικαιολογείται πρέπει  να φορολογηθεί ως εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα, καθώς και τον χρόνο που αυτό πρέπει να υπαχθεί σε φορολογία.

Η δίκη θα γίνει την Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 και το ΣτΕ διατάζει την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων στις οποίες τίθενται τα ίδια ζητήματα.  [Δείτε εδώ το σχετικό θέμα] [και εδώ σχετική ανάλυση στο briefing της ημέρας (28.01.2016)]

 

 

← ●●●● § ●●●● →

ΜΥΦ

Χωρίς σχόλια παραθέτω τα δύο τελευταία  άρθρα του κόμβου που εκτός από το πρόβλημα (γιατί πρόβλημα είναι) αναδυκνείουν και κάποια άλλα θέματα.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Νέο νομοσχέδιο για την εταιρίες.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε νέο νομοσχέδιο το οποίο περιέχει μεταβολές σχετικά με την έκθεση διαχείρισης, την δημοσιότητα των οικονομικών καταστάσεων, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, τις λοιπές εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών.

Επιγραμματικά αναφέρω ορισμένες σημαντικές μεταβολές που θα ισχύσουν από του χρόνου:

-Αλλάζει το περιεχόμενο της έκθεσης διαχείρισης του ΔΣ προς την Γενική συνέλευση, και η έκθεση δημοσιεύεται

-Η έκθεση διαχείρισης ισχύει  και για τις ΕΠΕ - ΙΚΕ μετά την ανάλογη τροποποίηση των άρθρων στους νόμου 3190/1955 και 4072/2012

-Η δημοσίευση των οικονομικών οικονομικών καταστάσεων γίνεται υποχρεωτικά στο ΓΕΜΗ μόνο αφού εγκριθούν από ΓΣ (μέχρι τώρα υπήρχε υποχρέωση και 20 ημέρες πριν τη ΓΣ) και απαλλάσσονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από την υποχρέωση δημοσίευσης της έκθεσης διαχείρισης και των αποτελεσμάτων χρήσης.

-Η δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ γίνεται πλέον και για τις ΕΠΕ-ΙΚΕ-ΟΕ. (εξαιρούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις)

- Οι Γενικές συνελεύσεις (ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ) συγκαλούνται  εντός δέκα (10) μηνών από τη λήξη της εταιρικής χρήσεως (αντί έξι τριών και τεσσάρων μηνών αντίστοιχα όπως ισχύει σήμερα για τις νομικές μορφές αυτές των εταιριών)

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ

Ολόκληρο το σχέδιο νόμου :

Σχέδιο νόμου Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις Α) της Οδηγίας 2013/34/ΕΚ σχετικά με «τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου» (Ε.Ε. L 189 της 29ης Ιουνίου 2013) και συγκεκριμένα των άρθρων 19, 20, 29, 30, 35, 40, 45 αυτής τα οποία δεν ενσωματώθηκαν με τους ν. 4308/2014 (ΦΕΚ 251 Α') και 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α') και Β) της Οδηγίας 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Ε.Ε. L 330/1 της 15ης Νοεμβρίου 2014) «για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους»

 

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing  της 25ης.01.2016

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

Σ' αυτή τη ζωή πρέπει να διαλέξει κανείς αν θα βγάζει λεφτά ή αν θα τα ξοδεύει. Δεν υπάρχει χρόνος και για τα δύο.
Edouard Bourdet -θεατρικός συγγραφέας

 

 

Φορολογικές αποφάσεις

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

 

Αποσβέσεις κοινωνίας αστικού δικαίου

Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση αυτή, κοινωνία αστικού δικαίου, που έχει ως αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ως παγίων στοιχείων της υπ' αυτής ασκουμένης επιχειρήσεως, μπορεί να διενεργήσει, απ' ευθείας στο όνομά της, αποσβέσεις για τα εν λόγω ακίνητα, κατ' εφαρμογή της διατάξεως της περίπτ. στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του ν. 2238/1994.

 

●●●

Εάν αγρότης του ειδικού καθεστώτος που καλλιεργεί βότανα τα οποία εν συνεχεία τα συσκευάζει, με ιδία μέσα, σε μικρές σακούλες με σκοπό την πώληση, εξακολουθεί μετά από αυτή την επεξεργασία να θεωρείται αγρότης του ειδικού καθεστώτος.

Με την υπ' αριθ. 783/1995 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία κοινοποιήθηκε με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1132/10.4.1996 γίνεται δεκτό ότι ως αυτούσιο αγροτικό προϊόν θεωρείται όχι μόνο το ακατέργαστο αλλά και αυτό που έχει υποστεί στοιχειώδη επεξεργασία με την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την προσήκουσα διάθεση του στην αγορά και εμφανίζεται ως προέκταση των αγροτικών ασχολιών. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, επίσης, γίνεται δεκτό ότι εφόσον οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη δεν φέρουν τα χαρακτηριστικά της βιομηχανικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας έτσι ώστε να δημιουργείται νέο προϊόν και εφόσον δεν έχουμε μαζική παραγωγή τότε οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη βάσει του άρθρου 42.2 του ίδιου Κώδικα εντάσσονται στο πλαίσιο των αγροτικών δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια ο αγρότης παραμένει στο ειδικό καθεστώς.

Κατά συνέπεια σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην εν λόγω γνωμοδότηση τα βότανα, που διατίθενται σε πρόχειρα συσκευασμένα σακουλάκια (στοιχειώδης επεξεργασία), είναι αυτούσια αγροτικά προϊόντα. Το γεγονός ότι στα σακουλάκια αυτά τοποθετούνται κάποια αυτοκόλλητα με την επωνυμία του παραγωγού, δεν καθιστά το προϊόν βιοτεχνικό ή βιομηχανικό, δεδομένου ότι επεξεργασία αυτή είναι απαραίτητη για την προσήκουσα διάθεση του στην αγορά, και κατά συνέπεια ο αγρότης παραμένει στο ειδικό καθεστώς.

 

●●●

Παρακράτηση φόρου σε υπηρεσίες υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρίας προς το κεντρικό.

Τα ποσά που καταβάλλονται από υποκατάστημα στην Ελλάδα αλλοδαπής εταιρείας στο κεντρικό του κατάστημα στην αλλοδαπή, ως δικαιώματα, αλλά και ως αμοιβές διοίκησης ή αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες δεν ενέχουν, με βάση τη δικαστηριακή νομολογία, μεταφορά περιουσιακού οφέλους από ένα πρόσωπο σε άλλο και συνεπώς δεν συνιστούν για το κεντρικό έσοδα. Επομένως, επί των ποσών αυτών δεν νοείται παρακράτηση φόρου.

Εάν στα υπόψη εισοδήματα έχει διενεργηθεί παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής με βάση τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 4172/2013, ο παρακρατηθείς αυτός φόρος θα πρέπει να επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείς με βάση τα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1078/6.4.2015 εγκύκλιό μας.
 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Αποφάσεις ΦΠΑ

Η παροχή της υπηρεσίας της πιστοποίησης - αξιολόγησης - μοριοδότησης από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου προς το διοργανωτή ενός επιστημονικού συνεδρίου δεν απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α..

Συνεπώς, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου., έχει δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών του κατά την τιμολόγησή του από τον ιατρό Χ.

 

●●●

Τα παρασιτοκτόνα προϊόντα εξωτερικής χρήσης που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση των ακάρεων στα ζώα και στους ανθρώπους, κατατάσσονται στη δασμολογική κλάση 3808, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι εικοσιτρία τοις εκατό (23%).

 

●●●

 

Πιο συγκεκριμένα, ο εκμεταλλευτής ελαιοτριβείου προσφέρει υπηρεσίες στον αγρότη - παραγωγό για την αμοιβή των οποίων αμείβεται σε είδος από τους αγρότες (είτε του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ), ενώ ταυτόχρονα ο εκμεταλλευτής ελαιοτριβείου θεωρείται αγοραστής για τη λαμβανόμενη ως αμοιβή, από τον αγρότη, ποσότητα αγροτικού προϊόντος. Για την παροχή υπηρεσιών του ελαιοτριβείου ο συντελεστής ΦΠΑ που αναλογεί από 20.7.2015 είναι ο κανονικός 23%.

Η ποσότητα του αγροτικού προϊόντος που λαμβάνεται ως αμοιβή σε είδος από τον εκμεταλλευτή του ελαιοτριβείου

α) δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, ως παράδοση αγροτικών προϊόντων από αγρότη του ειδικού καθεστώτος.

β) επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13%, ως παράδοση αγροτικών προϊόντων από αγρότη του κανονικού καθεστώτος.

Τέλος, επειδή οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ δικαιούνται επιστροφής με τον κατ' αποκοπή συντελεστή από ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από παράδοση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και επειδή βάσει του άρθρου 1, της απόφασης ΠΟΛ.1066/2.4.2013 ως παράδοση αγαθών θεωρείται και η αξία αγροτικών προϊόντων που διατίθενται, ως αμοιβή σε είδος, για τη λήψη υπηρεσιών από άλλους υποκείμενους στο φόρο, όπως π.χ. για εκθλιπτικά δικαιώματα, το στοιχείο που εκδίδει ο εκμεταλλευτής ελαιοτριβείου προς τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος αποτελεί γι' αυτόν δικαιολογητικό επιστροφής ΦΠΑ με βάση κατ' αποκοπή συντελεστή σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1066/2.4.2013.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή ως βάση υπολογισμού για την επιστροφή ΦΠΑ με τον κατ' αποκοπή συντελεστή αποτελεί μόνο η καθαρή αξία (χωρίς ΦΠΑ) που αναγράφεται στο φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται από τον εκμεταλλευτή του ελαιοτριβείου.
 

Σχετική ανάλυση έγινε στο briefing  της 27.01.2016

●●●

 


Οι παραδόσεις αγαθών που πραγματοποιούνται από υποκείμενους στο φόρο προς επιχειρήσεις που λειτουργούν επί πλοίων δεν απαλλάσσονται βάσει του άρθρου 27 του Ν. 2859/2000 «Κώδικας ΦΠΑ» και τα σχετικά φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια) πρέπει να εκδίδονται με ΦΠΑ.

 

●●●

 

Η αντιπαροχή που λαμβάνει ο οριζόμενος ως σύνδικος πτώχευσης υπάγεται σε κάθε περίπτωση σε ΦΠΑ, χωρίς να υφίσταται διαφοροποίηση από τον χαρακτηρισμό της αμοιβής αυτής ως δικηγορικής ή όχι.

 

●●●

 

Τα στατιστικά κατώφλια από 1.1.2016 έως 31.12.2016, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat, διαμορφώνονται ως εξής:

α) Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000€) για τις αφίξεις και

β) Ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000€) για τις αποστολές.

 

●●●

 

Οινοπαραγωγοί

Αριθμ. ΔΕΦΚΦ Β 1012980 EΞ 2016/27.1.2016 Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚΦ Β 5026381 ΕΞ 2015/16.12.2015 (ΦΕΚ 2785/Β΄) Α.Υ.Ο. «Καθορισμός όρων και διατυπώσεων για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των προϊόντων των άρθρων 90 και 92 του Ν.2960/2001 − Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ.883/530/1999 (ΦΕΚ 1872/Β΄) Α.Υ.Ο. «Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή»
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για ην παρχοή διευκολύνσεων στους οινοπαραγωγούς σχετικά με τον ΕΦΚ στο Κρασί.


Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την απόφαση όλοι οι οινοπαραγωγοί οι οποίοι θα υπαχθούν σε καθεστώς φορολογικής αποθήκης θα πρέπει:

- έως 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία

- έως 29/02/2016 να υποβάλουν αίτηση για την έκδοση αδειών φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή στα αρμόδια τελωνεία μόνο με την προσκόμιση της άδειας λειτουργίας του οινοποιείου. Με την υποβολή της αίτησης χορηγούνται άμεσα οι άδειες φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή.

- έως 30/04/2016 να προσκομίσουν τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται.
2. Οι μικροί οινοπαραγωγοί που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς της φορολογικής αποθήκης θα πρέπει:
- έως την 15/2/2016 να υποβάλουν τη Δήλωση Αποθεμάτων στα αρμόδια τελωνεία
- έως 29/04/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το ¼ των αποθεμάτων
- έως 30/06/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ¼ των αποθεμάτων
- έως 31/08/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το επόμενο ¼ των αποθεμάτων
- έως 31/10/2016 να υποβάλουν Δήλωση ΕΦΚ για το εναπομείναν ¼ των αποθεμάτων.

 

●●●

 

14. Η φορολογική αρχή οφείλει να προβεί σε επανέλεγχο της ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α, που αφορά μεταβίβαση ακινήτου, το οποίο έχει φορολογηθεί ως αποπερατωμένο πριν ακόμη περατωθεί και στη συνέχεια άλλαξαν οι όροι της σύμβασης και παραδόθηκε ημιτελές, εάν και εφόσον δεν ισχύει το τεκμήριο του αποπερατωμένου και να εκδώσει, ύστερα από τη σχετική γνωστοποίηση που προβλέπεται στο άρθρο 36 παρ. 4 περ. α', υποπερ. ίν του Κώδικα ΦΠΑ και υποβολή τροποποιητικής δήλωσης κατ' άρθρο 19 του ΚΦΔ (ν. 4174/2013), διορθωτική πράξη διοικητικού προσδιορισμού κατ' άρθρο 34, εδάφ. τρίτο και τέταρτο του ΚΦΔ, λαμβάνοντας υπόψη ως βάση επιβολής του φόρου την πράγματι λαμβανόμενη στην συγκεκριμένη περίπτωση αντιπαροχή (τίμημα), από την οποία μπορεί να προκύπτει και μείωση φορολογητέας ύλης ως και του αντίστοιχου φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι στο τροποποιητικό συμβόλαιο δεν θα υφίσταται όρος για μελλοντική αποπεράτωση του μεταβιβαζόμενου ημιτελούς κτίσματος από τον πωλητή - εργολάβο.

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Αποφάσεις ΓΕΜΗ

 

«Η παροχή υπηρεσιών ανάπτυξης πληροφορικής και επεξεργασίας δεδομένων», απαιτεί τη χρήση μηχανημάτων Η/Υ και συνεπώς στην συγκεκριμένη περίπτωση η επιχείρηση αυτή θεωρείται εμπορική και υποχρεούται για εγγραφή στο ΓΕΜΗ.

 

●●●

Στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 259 του Ν.4072/2012 (ΦΕΚ 86 Α), σχετικά με τη λύση της ΟΕ ορίζονται τα εξής:
«1. Η ομόρρυθμη εταιρεία λύνεται:
α) με την πάροδο του χρόνου διαρκείας της,
β) με απόφαση των εταίρων,
γ) με την κήρυξή της σε πτώχευση και
δ) με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτηση εταίρου, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος. Στην εταιρική σύμβαση μπορεί να προβλέπονται και άλλοι λόγοι λύσης της εταιρείας.
2. Η αίτηση εκδικάζεται από το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας κατά την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.»

Συνεπώς, αν δεν συντρέχουν οι περιπτώσεις των εδαφίων (α) και (γ) της ανωτέρω παραγράφου 1, του άρθρου 259, η λύση της ΟΕ μπορεί να γίνει είτε με απόφαση των εταίρων είτε με δικαστική απόφαση.

 

 

●●●

Από 1-1-2016 καθίστανται απολύτως προαιρετικές, οι δημοσιεύσεις που πρέπει να γίνουν με επιμέλεια της εταιρίας α) σε λοιπά έντυπα ή μέσα και β) στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Ενώ εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η δημοσίευση στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. (σχετική εγκύκλιος αρίθ. 36391/31.3.2015 της Δνσης Εταιρειών και ΓΕΜΗ, της Γ.Γ.Ε. και Π.Κ.)
 
Η ΚΥ ΓΕΜΗ της ΚΕΕ εντέλλεται όπως τροποποιήσει τις σχετικές εφαρμογές, έτσι ώστε κατά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων στο ΓΕΜΗ, από 01-01-2016 και μετά, να μη απαιτείται ως υποχρεωτικό πεδίο είτε η καταχώριση της "ιστοσελίδας της εταιρείας", είτε η καταχώριση των στοιχείων της "οικονομικής εφημερίδας".

 

●●●

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική επιστολή σας, σχετικά με «Αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ της σύστασης Ελληνικής Ετερόρρυθμης Εταιρείας, της οποίας εταίροι (ομόρρυθμος και ετερόρρυθμος) είναι αντίστοιχα δύο νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής», σας γνωρίζουμε ότι, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας, έχει ως εξής :

1. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στις ΥΜΣ για τη σύσταση εταιρειών με ιδρυτές νομικό πρόσωπα αλλοδαπής ορίζονται στο όρθρο 4 της ΚΥΑ K1-802/23.3.2011 (ΦΕΚ 470/Β/24-3-2011).

2. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 8 της ιδίας ΚΥΑ K1-802/23.3.2011 (ΦΕΚ 470/Β/24-3-2011) «Η ΥΜΣ αιτείται την χορήγηση φορολογικής ενημερότητας για καθένα από τους Ιδρυτές της υπό σύσταση εταιρείες. .......».

Συνεπώς στην περίπτωση που μας αναφέρετε και προκειμένου να προχωρήσετε στη σύσταση της με επωνυμία «................... και Σια ΕΕ», θα πρέπει να ζητήσετε να σας υποβληθεί φορολογική καθένα από τους ιδρυτές, ήτοι για την Εταιρεία "..................... CO" και για την εταιρεία ".............................. CO".
 

 

●●●

Απαντώντας στην ανωτέρω σχετική επιστολή σας, σχετικά με «Αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρισης στη μερίδα εταιρείας "............ ΟΕ" (που προήλθε από μετατροπή της εταιρεία ".........................ΑΕ", ισολογισμού της προηγηθείσας χρήσης της ΑΕ», σας γνωρίζουμε ότι, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας, έχει ως εξής:

Εφόσον η μερίδα της ΟΕ, αποτελεί συνέχεια της μερίδας της ΑΕ (από μετατροπή της οποίας προήλθε η ΟΕ), τις οικονομικές καταστάσεις, της χρήσης της ΑΕ που προηγήθηκε της μετατροπής, μπορείτε να τις καταχωρίσετε στη μερίδα της ΟΕ, μέσω της εφαρμογής του www.businessregistry.gr.

 

●●●

Η επιχείρησή  ως «Εργολήπτρια Δημοσίων Έργων, η οποία ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών δασολόγου, συντήρησης και κατασκευής έργων πρασίνου και η οποία απασχολεί προσωπικό», υποχρεούται να εγγράψει στο ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τις διατάξεις (του άρθρου 1, παραγρ. 1α, του ν.3419/2005, όπως ισχύει), όπου ορίζονται τα εξής:
«1. Καθιερώνεται Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά τα κατωτέρω πρόσωπα και ενώσεις προσώπων (εφεξής "οι υπόχρεοι"). α. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι και διαθέτουν επαγγελματική κατοικία ή εγκατάσταση ή ασκούν εμπορία μέσω κύριας ή δευτερεύουσας εγκατάστασης στην ημεδαπή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Βλέπε και σχετικά έγγραφα α) ταυ Ε.Σ. (αρ. πρωτ. 221/22.4.2015) και β) της Δ/νσης εταιρειών και ΓΕΜΗ. της Γ.Γ.Ε.και Π.Κ. (αρ. πρωτ. 97333/23.9.2015), στην ηλεκτρονική δ/νση : http://www.businessportal.gr/egkyklioi.php.

 

●●●

Σύμφωνα με το άρ. 1 του Εμπορικού Νόμου, «Έμποροι είναι όσοι μετέρχονται πράξεις εμπορικός και κύριον επάγγελμα έχουν την εμπορίαν».

Για τον χαρακτηρισμό επομένως του εμπόρου απαιτείται η άσκηση των εμπορικών πράξεων να γίνεται κατά σύνηθες επάγγελμα, δηλαδή με σειρά ομοειδών πράξεων κατά συνήθεια και όχι κατά κύριο επάγγελμα.

Ως «σύνηθες επάγγελμα» θεωρείται το επάγγελμα με το οποίο επιδιώκεται κατά τρόπο συστηματικό βιοπορισμός.

Σύμφωνα με τον εμπορικό νόμο, την εμπορική ιδιότητα διατηρούν οι παρακάτω επιχειρήσεις:

• Η αγορά προϊόντων, γης ή τέχνης με σκοπό τη μεταπώληση τους ως έχουν, ακατέργαστα, ή μετά από κατεργασία, είτε με σκοπό εκμίσθωσης τους
• Η επιχείρηση προμήθειας
• Η επιχείρηση παραγγελίας
• Η επιχείρηση χειροτεχνίας
• Η επιχείρηση πρακτορείας
• Επιχείρηση μετακόμισης - μεταφοράς
• Επιχείρηση πλειστηρίασης
• Επιχείρηση δημοσίων θεαμάτων
• Κολλυβιστικές εργασίες
• Τραπεζικές εργασίες
• Επιχείρηση μεσιτείας
• Συναλλαγές μεταξύ εμπόρων
• Παροχής τουριστικού καταλύματος.

Αντίθετα, ως ελευθέριο επάγγελμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία και ειδικότερα σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 48 του ν.2238/1994 χαρακτηριζόταν εκείνο στο οποία προείχε το στοιχείο της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας (σχετ.: ΠΟΛ.1120/25.4.2014), ήτοι: «1. Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, δικολάβου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα».

Περαιτέρω στο (με αρ.πρωτ. 99445/29.9.2015) έγγραφο της Δ/νσης εταιρειών και Γ.Ε.ΜΗ. της Γ.Γ.Ε. και Π.Κ., αναφέρεται ότι: «Όπως γίνεται δεκτό από τη θεωρία και τη νομολογία, ακόμα και αν δεν περιλαμβάνεται στο κατάλογο των απαριθμούμενων στο νόμο εμπορικών πράξεων, εμπορική πράξη είναι γενικά κάθε πράξη (συμπεριλαμβανομένης και της παροχής στοιχείων υπηρεσιών) που περιέχει διαμεσολάβηση στην κυκλοφορία των οικονομικών αγαθών, φέρει τα στοιχεία της αβεβαιότητας και του κινδύνου, αλλά και την ελπίδα του κέρδους, στην οποία ο ενεργών την πράξη αμέσως ή εμμέσως προσβλέπει. Με άλλα λόγια, η άσκηση εμπορίας και η κτήση της εμπορικής ιδιότητας συνιστά πραγματικό γεγονός και προϋποθέτει προηγούμενη έρευνα των επαγγελματικών συνθηκών και συνεπώς εάν το φυσικό πρόσωπο ασκεί δραστηριότητα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά στα πλαίσια οργανωμένης επιχείρησης (με διάθεση εργατικού ή υπαλληλικού προσωπικού ή/και μηχανημάτων, μίσθωση επαγγελματικής στέγης κλπ) θεωρείται έμπορος».

Συνεπώς, στην υπό κρίση περίπτωση, θα πρέπει να εξετασθεί εάν, το μέλος σας / φυσικό πρόσωπο, ασκεί τις δραστηριότητες (που στην επιστολή σας αναφέρετε) στα πλαίσια οργανωμένης επιχείρησης (με διάθεση εργατικού ή υπαλληλικού προσωπικού ή/και μηχανημάτων, μίσθωση επαγγελματικής στέγης κλπ) οπότε θεωρείται έμπορος και δεν μπορεί να διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ. ή αν δεν τις ασκεί όποτε ορθά αιτείται την διαγραφή του από το ΓΕΜΗ.


 

Εφόσον στη δήλωση λύσης δηλώθηκε λανθασμένα ότι έχει περατωθεί η εκκαθάριση, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποίηση της δήλωσης λύσης, με την οποία αφού αναφερθούν οι σχετικοί λόγοι που το επιβάλλουν (ότι δηλ. η εταιρία έχει ακόμη την κυριότητα ακινήτων και άρα δεν έχει ουσιαστικό περατωθεί η εκκαθάριση) θα αναβιώσει το στάδιο εκκαθάρισης της εταιρίας και οι εκκαθαριστές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση με την αρμόδια ΔΟΥ για το χειρισμό της υπόθεσης. Ειδικότερα η ως άνω τροποποίηση της δήλωσης λύσης θα πρέπει να κατατεθεί και να θεωρηθεί από τη Δ.Ο.Υ., η οποία θα πρέπει προηγουμένως να έχει ενημερωθεί και να έχει συμφωνήσει σχετικά.

 

●●●

 

Λοιπές αποφάσεις ΓΕΜΗ ήσσονος σημασίας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

 

 

 

 

← ●●●● § ●●●● →


Αποφάσεις ΣΛΟΤ

Κόστος απόκτησης ποδοσφαιριστή

Κόστος απόκτησης ενός ποδοσφαιριστή, είναι το ποσό των χρημάτων ή η ισοδύναμη αξία μετρητοίς, ή η εύλογη αξία άλλου ανταλλάγματος που καταβάλλεται/δίδεται από μια οντότητα για την απόκτηση του δικαιώματος χρήσης του.

Το κόστος αυτό περιλαμβάνει την αμοιβή της οντότητας από την οποία αποκτάται, αν υπάρχει και όλα τα λοιπά άμεσα σχετιζόμενα με τη συναλλαγή κόστη, όπως αμοιβές διαμεσολάβησης προς άλλη οντότητα, αμοιβές διαφόρων επαγγελματιών και φόροι.


 

← ●●●● § ●●●● →

Λοιπές αποφάσεις εν τάχει

Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αριθ. πρωτ.: 20637/27.1.2016 Τροποποίηση της υπ' αριθμ. 133724/17.12.2015 εγκυκλίου Διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων αναθεώρησης των ατομικών πράξεων προσδιορισμού προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
ΔΕΦΚΦΒ 1012351 ΕΞ 2016/27.1.2016 Κοινοποίηση της αριθ.πρωτ.ΔΕΦΚΦ Β 1009506 ΕΞ 2016/22.1.2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για τον καθορισμό της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής (Σ.Μ.Τ.) λιανικής πώλησης των τσιγάρων του έτους 2016

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Εργατικά ασφαλιστικά

 

Τα νέα όρια ηλικίας για «παλαιούς» ασφαλισμένους του OAEE

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 2/26.1.2016
Γνωστοποίηση ρυθμίσεων των διατάξεων της υποπαρ. Ε3 της παρ. Ε του αρθρ. 2 ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 /Α') περί σταδιακής αύξησης ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος για κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και περαιτέρω μείωσης του ποσού σύνταξης των μειωμένων συντάξεων λόγω γήρατος

1. Συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις (35ετία και πλέον)

1ος πίνακας: σταδιακή αύξηση του 60ου έτους, ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης γήρατος
(απόσπασμα του Πίνακα «1» της αρ. Φ11321/οικ.47523/1570/23.10.2015 υ.α. )


 

ΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ 60ου

2015 από

19/8/2015 και μετά

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

60 ετών και
 

3 μηνών

60 ετών
και

6 μηνών

60 ετών και

9 μηνών

61

ετών

61 ετών και

3 μηνών

61 ετών και

6 μηνών

61 ετών και

9 μηνών

62

ετών

2. Συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις (15ετία)

Με την νέα διάταξη δεν επέρχεται μεταβολή στις προϊσχύουσες για τον Οργανισμό διατάξεις περί θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος με τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις, οι οποίες συνοπτικά έχουν ως εξής:

α) Για Παλαιούς και Νέους ασφαλισμένους, συμπλήρωση του 67ου και 15ετής συντάξιμος χρόνος.

β) Για Νέους ασφαλισμένους και μόνον, συμπλήρωση του 62ου και 15 ετής συντάξιμος χρόνος, από τον οποίο 2 ½ της τελευταία 5ετία πριν την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, για λήψη μειωμένου ποσού σύνταξης.
 

 

●●●

Αδήλωτη - μαύρη εργασία.

Η αδήλωτη και μαύρη εργασία οδηγεί σε απώλεια 6 δις ευρώ περίπου από το ασφαλιστικό σύστημα ανέφερε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. [Περί τα 6 δις ευρώ ετησίως εκτιμάται το κόστος της μαύρης εργασίας]

Αντίστοιχα σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στην Κ.Υ. του Σ.ΕΠ.Ε., από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εμπλεκόμενοι ελεγκτικοί φορείς του Υπουργείου Εργασίας (ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ), η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας καταγράφεται ως εξής:

-Για τον μήνα Απρίλιο 2015 σε ποσοστό 23,05%
-Για το μήνα Μάιο 2015 στο 15,25%, 
-Για τον μήνα Ιούνιο 2015 το ποσοστό ανέρχεται σε 13,68%.
-Τον μήνα Ιούλιο 2015, καταγράφεται στο χαμηλότερο ποσοστό της αδήλωτης εργασίας μέχρι σήμερα ήτοι 11,77%. [Δείτε περισσότερα εδώ]

 

●●●

 

Διευκρινίσεις για την αίτηση υπαγωγής στο «νόμο Κατσέλη» από οφειλέτες του Κ.Ε.Α.Ο.

Σύμφωνα με το έγγραφο Γ99/04/47/25.1.16 του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., τα δικόγραφα της κατατεθείσας αίτησης για την υπαγωγή στον νόμο ΚΑΤΣΕΛΗ πρέπει να στρέφεται κατά των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι σύμφωνα αποτελούν τους πιστωτές του οφειλέτη, καθώς και να κοινοποιείται με μέριμνα του οφειλέτη σε αυτούς, και όχι στο Κ.Ε.Α.Ο.. [Δείτε το σχετικό έγγραφο Ι.Κ.Α. αρ. πρωτ.: Γ99/04/47/25.1.2016 Αιτήσεις υπαγωγής οφειλετών Κ.Ε.Α.Ο. στις διατάξεις του Ν.3869/2010 «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» (Νόμος Κατσέλη) όπως ισχύει ]

 

 

← ●●●● § ●●●● →

Αποφάσεις ΣτΕ


 

← ●●●● § ●●●● →

 

Λοιπές ειδήσεις εν τάχει

 


← ●●●● § ●●●● →

Χρηστικά άρθρα του κόμβου


 1. Άρθρα Λογιστική και φορολογική μεταχείριση των σχηματισμένων προβλέψεων, για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων. (Άρθρο 26 ν. 4172/2013-Κ.Φ.Ε.) [ΣΟΛ]

 2. Άρθρα Πίνακας μη εκπιπτόμενων επιχειρηματικών δαπανών

 3. Άρθρα Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2015

 4. Άρθρα Υποβολή αδειών 2015 - Ε11 - Γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας - Υποβολή στοιχείων ετήσιων αδειών

 5. Άρθρα Φ.Π.Α. - Τόπος φορολόγησης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών από 1/1/2015 (Άρθρο 14 Κώδικα Φ.Π.Α.)

 6. Άρθρα Υπεύθυνη δήλωση λογιστή - Οδηγίες βήμα-βήμα για την υποβολή, την πληρωμή, την αναγκαία εκπαίδευση λογιστή και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού

 7. Άρθρα Η απογραφή αποθεμάτων για το έτος 2015. Απαλλαγές, αναλυτικοί πίνακες, ενέργειες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015

 8. Άρθρα Βοηθητικός πίνακας για την υποβολή στοιχείων στην Γ.Γ.Π.Σ. από διάφορους φορείς

   

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογικές υποχρεώσεις Φεβρουαρίου

Δείτε τις σημαντικότερες φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις του μηνός Φεβρουαρίου εδώ

Προσοχή: Τον μήνα αυτό υπάρχουν επιπλέον των συνηθισμένων προθεσμιών και οι ακόλουθες:

- Φόροι πλοίων
- Υποβολή στην ΕΡΓΑΝΗ αρχείου με τις ετήσιες άδειες (παράταση)
- Υπεύθυνη δήλωση λογιστή φοροτεχνικού στο ΟΕΕ
- Διαβίβαση στοιχείων στην ΔΗΛΕΔ από ταμεία ασφάλισης, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, και πιστωτικά ιδρύματα.
- Βεβαιώσεις αποδοχών και εισοδημάτων από επιχ. δραστηριότητα, κ.λπ.
 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογικά και χρηστικά.


Σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 4 του νόμου 4172/2013 (ΚΦΕ)  ένα νομικό πρόσωπο θεωρείται ότι είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας εφόσον φυσικά έχει την έδρα στην Ελλάδα, αλλά και εφόσον ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

Τι σημαίνει όμως έχει την πραγματική διοίκηση στην Ελλάδα;

  Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 4 του ΚΦΕ ο «τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης» είναι στην Ελλάδα με βάση τα πραγματικά περιστατικά και τις συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τα εξής:
α) τον τόπο άσκησης καθημερινής διοίκησης,
β) τον τόπο λήψης στρατηγικών αποφάσεων,
γ) τον τόπο ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων,
δ) τον τόπο τήρησης βιβλίων και στοιχείων,
ε) τον τόπο συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης,
στ) την κατοικία των μελών του διοικητικού συμβουλίου ή όποιου άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης.
 

Σε συνδυασμό με τη συνδρομή των παραπάνω περιστατικών και συνθηκών είναι δυνατόν να συνεκτιμάται και η κατοικία της πλειοψηφίας των μετόχων ή εταίρων.

Τώρα θα μου πείτε γιατί αναφέρω τα ανωτέρω; Λόγω των τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και του νέο ασφαλιστικού, πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται (ή το έχουν κάνει ήδη) να μεταφέρουν την επιχείρησή τους σε γειτονικές χώρες με μικρότερη φορολογία.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και η μεταφορά της επιχείρησης σε άλλο κράτος είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται υπό το καθεστώς πανικού, αλλά αντίθετα θα πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική μελέτη και συνεκτίμηση πολλών παραγόντων, όπως το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών της επιχείρησης που θέλουμε να μεταφέρουμε, το κόστος της εγκατάστασης και της ετήσιας διαχείρισης σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν,  καθώς επίσης η και νομική μορφή της επιχείρησης που θα επιλεγεί (εάν και εφόσον).

Το παραπάνω άρθρο του ΚΦΕ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όποιον βιαστεί να μεταφέρει την επιχείρησή του σε γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα αν και το τοπίο είναι ακόμα θολό σε ότι αφορά την παραπάνω διάταξη καθώς είναι δύσκολο να αποδειχθεί που πραγματικά ασκείται η διοίκηση μιας εταιρίας,  υπάρχει περίπτωση  η φορολογική κατοικία μιας επιχείρησης να κριθεί ότι είναι στην Ελλάδα εφόσον η φορολογική κατοικία των μελών είναι η Ελλάδα. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια η Ελλάδα να «διεκδικήσει» την επιχείρηση έτσι ώστε να την φορολογήσει εδώ και όχι στο άλλο κράτος.← ●●●● § ●●●● →

 

Επίλογος

Σε τι κόσμο ζούμε, Θεέ μου!

Ενώ εμείς ασχολούμαστε με τον μικρόκοσμό μας (βλ.ασφαλιστικό, ΜΥΦ, κλπ) γύρω μας συνεχίζεται το δράμα της προσφυγιάς για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας. Οι τραγικές εικόνες των παιδιών που πνίγονται στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο έχει γίνει καθημερινή είδηση, και δυστυχώς περνάει πλέον στα "ψιλά" των εφημερίδων. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μικρά καθημερινά μας προβλήματα και να διαδηλώσουμε όλοι μαζί για ένα πράγμα. Τη ζωή.

Ο άνθρωπος πρέπει να γεννιέται να ΖΕΙ και να πεθαίνει, όχι να γεννιέται και να πεθαίνει.

Η ταινία μικρού μήκους "Ellis" εξελίσσεται στο εγκαταλελειμμένο νοσοκομειακό συγκρότημα στο οποίο υποδέχονταν τους μετανάστες, στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν δηλαδή το "hot spot" εκείνης της εποχής.

Η 15λεπτη ταινία που παραθέτω στην συνέχεια και αξίζει να την δείτε, είναι του βραβευμένου με Όσκαρ Έρικ Ροθ και παρουσιάζει το διαχρονικό ταξίδι της προσφυγιάς.

Η μετάφραση και οι υπότιτλοι είναι δική μου και ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη εάν έχω υποπέσει σε κάποιο σφάλμα.

 


 Καλό μήνα.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
 • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο