Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

OTE - Ραγδαίες εξελίξεις

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τον όμιλο του ΟΤΕ η «παραίτηση» από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote του κ. Ευάγγελου Μαρτιγόπουλου, αποτέλεσμα της υποβόσκουσας εδώ και καιρό κρίσης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη.

Ραγδαίες εξελίξεις

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τον όμιλο του ΟΤΕ η «παραίτηση» από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote του κ. Ευάγγελου Μαρτιγόπουλου, αποτέλεσμα της υποβόσκουσας εδώ και καιρό κρίσης με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη. Ουσιαστικά, έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την απορρόφηση της Cosmote από τον ΟΤΕ, κάτι που βρίσκει ριζικά αντίθετο τον κ. Μαρτιγόπουλο. Ο στόχος, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, είναι ο ΟΤΕ να καταστεί ελκυστικότερος ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον πιθανού στρατηγικού επενδυτή.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα ο ΟΤΕ ενημέρωνε ότι σήμερα το απόγευμα συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Cosmote για να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Μαρτιγόπουλου.


Πρόκειται για μια προαναγγελθείσα εδώ και πολλούς μήνες «παραίτηση» με πλούσιο παρασκήνιο και με πολύ συγκεκριμένο στόχο. Η κρίση που υπέβοσκε εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote κ. Ευάγγελο Μαρτιγόπουλο, φαίνεται να τελειώνει με την απομάκρυνση του δεύτερου, ανοίγοντας τον δρόμο για την απορρόφηση της Cosmote από τον ΟΤΕ.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο ΟΤΕ ενημέρωνε ότι σήμερα το απόγευμα συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Cosmote «για να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του κ. Μαρτιγόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Οι λόγοι της παραίτησής του σχετίζονται με τη διαφωνία του με τον κύριο μέτοχο της Cosmote σε θέματα στρατηγικής του ομίλου ΟΤΕ».
Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο κ. Μαρτιγόπουλος δεν είχε υποβάλει επιστολή παραίτησης και διέψευδε κατηγορηματικά ότι παραιτείται από την Cosmote. Μετά την ανακοίνωση όμως του ΟΤΕ ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών κατά την οποία ο κ. Βουρλούμης ζήτησε επίμονα την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαρτιγόπουλος απάντησε με επιστολή του, στην οποία τονίζει ότι διαφωνεί ριζικά με το σχέδιο απορρόφησης της Cosmote και προειδοποιεί ότι αυτό θα βλάψει ανεπανόρθωτα την εταιρεία.


Καμία αντίδραση από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης ως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε εκδηλωθεί οποιαδήποτε αντίδραση και οι αρμόδιοι υπουργοί επέλεξαν να κρατήσουν αποστάσεις από τα τεκταινόμενα.
Οι άσχημες σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών του ομίλου ΟΤΕ είχαν επιδεινωθεί από προχθές μετά από συνάντηση που είχαν και κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώθηκε έντονη διαφωνία σχετικά με το σχέδιο της «μίας μετοχής» για τον όμιλο που προωθεί ο πρόεδρος του Οργανισμού και στο οποίο αντιδρά ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote.
Το σχέδιο της απορρόφησης της Cosmote από τον ΟΤΕ είναι είτε με ανταλλαγή μετοχών είτε με εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού της που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη εταιρεία της χώρας που ξεκίνησε ως κρατική και επικράτησε με μεγάλη επιτυχία και στον έντονο ανταγωνισμό της ιδιωτικής αγοράς θα οδηγηθεί υπό τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ.


Στόχος να καταστεί ελκυστικότερος ο ΟΤΕ

Ο στόχος, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, είναι ο ΟΤΕ να καταστεί ελκυστικότερος ώστε να κινήσει το ενδιαφέρον πιθανού στρατηγικού επενδυτή, για τον οποίο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι πρέπει να είναι ένας ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός.
Το μεσημέρι όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης, τι θα γίνει σε περίπτωση παραίτησης του κ. Μαρτιγόπουλου, απάντησε ότι ο ΟΤΕ είναι αυτός που θα αναζητήσει σε κάθε περίπτωση τον αντικαταστάτη του.
Μάλιστα οι εξελίξεις στον ΟΤΕ δρομολογήθηκαν σχεδόν την ώρα που στο υπουργείο Οικονομίας ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συνομιλούσε με τον αντιπρόεδρο της Μarfin Investement Group (MIG) για τις προθέσεις και τα σχέδιά του σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό.
Ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα επιθυμούσε η επιθετική πολιτική αγοράς μετοχών του ΟΤΕ από την MIG να οδηγήσει και στην απόκτηση του management και στον έλεγχο του ΟΤΕ. Αλλωστε ο πάγιος προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι ο στρατηγικός εταίρος να είναι ένας ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός.


Αντιδράσεις από το ΠαΣοΚ

Οι εξελίξεις, πάντως, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου και ο υπεύθυνος Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών κ. Ντίνος Ρόβλιας, σχολιάζοντας την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Cosmote, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ. Είναι προφανές. Κατά τα λοιπά μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η ανακοίνωση του ΟΤΕ ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote παραιτήθηκε επειδή διαφωνεί σε θέματα στρατηγικής του ομίλου ΟΤΕ. Θυμηδία προκαλείται διότι: Η χώρα στερείται στρατηγικής γενικώς στις τηλεπικοινωνίες. Η μόνη πολιτική είναι η εισπρακτική, μέσω της πώλησης του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό, τους χιλιάδες εργαζόμενους στον ΟΤΕ αλλά και τους χιλιάδες μικρομετόχους για το τι γίνεται επιτέλους στον όμιλο και σε ποιον πουλιέται. Πίσω από τα διοικητικά μαχαιρώματα στο εσωτερικό του ομίλου κρύβεται η ίδια η κυβέρνηση και το σχέδιο εκποίησης του ΟΤΕ».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο