Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κρίθηκαν καταχρηστικοί 14 όροι σε τραπεζικές συμβάσεις

«Ομοβροντία» αγωγών από χιλιάδες καταναλωτές ξεκινά μετά τη δικαστική διαπίστωση για παράνομες χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλουν σε πελάτες τους οι τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να υποχρεωθούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά.

Κρίθηκαν καταχρηστικοί 14 όροι σε τραπεζικές συμβάσεις

«Ομοβροντία» αγωγών από χιλιάδες καταναλωτές ξεκινά μετά τη δικαστική διαπίστωση για παράνομες χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλουν σε πελάτες τους οι τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να υποχρεωθούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά.

Οι δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (711 και 961/07) που κήρυξαν παράνομους και καταχρηστικούς 14 από τους πιο συνηθισμένους όρους σε τραπεζικές συμβάσεις (δανείων, πιστωτικών καρτών, καταθέσεων κ.λπ.) άνοιξαν τον δρόμο για την υποβολή χιλιάδων αποζημιωτικών αγωγών και ήδη η ΕΚΠΟΙΖΩ (που κέρδισε τη σχετική συλλογική αγωγή) γνωστοποιεί ότι θα προχωρήσει σε κατάθεση τέτοιων ενδίκων μέσων για να πάρουν οι καταναλωτές πίσω τα χρήματά τους ως «παρανόμως εισπραχθέντα». Τα κέρδη από τους 14 καταχρηστικούς όρους ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η ΕΚΠΟΙΖΩ υπολογίζει ότι οι τράπεζες εισπράττουν περισσότερα από 280 εκατ. ευρώ τον χρόνο μόνο από δύο καταχρηστικούς όρους. Πέρα από τις αποζημιωτικές αγωγές για την επιστροφή τεράστιων ποσών αναδρομικά, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και άλλων αρμοδίων φορέων της πολιτείας προκειμένου όχι μόνο να εξασφαλιστεί στην πράξη η διαγραφή όλων των καταχρηστικών όρων, όπως διατάζει το Πρωτοδικείο, αλλά και για να μην θεσπιστούν νέοι παρεμφερείς όροι..

Οι όροι
Με τις αγωγές που υπέβαλε ο δικηγόρος Δ. Σπυράκος για λογαριασμό της ΕΚΠΟΙΖΩ άνοιξε ο δρόμος για να ζητηθεί η επιστροφή χρημάτων που καταβλήθηκαν σε τράπεζες σύμφωνα με τραπεζικούς όρους που προέβλεπαν:

1. Εξοδα 3-20 ευρώ κλιμακούμενα ανάλογα για ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας.

2. Οποιος εξοφλεί ένα μέρος του λογαριασμού πιστωτικής κάρτας (ή την «ελάχιστη καταβολή») χρεώνεται με τόκο αναδρομικά από τη μέρα της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης, με συνέπεια να επιβαρύνεται ο καταναλωτής αδικαιολόγητα πριν από την καθυστέρηση εξόφλησης με τόκους περίπου 35 ημερών.

3. Εξοδα για εξέταση αιτήματος δανειοδότησης, που κυμαίνονται από 550 - 1.500 ευρώ, τα οποία κρίνονται δυσανάλογα υψηλά.

4. Προμήθεια 1,40 ευρώ για κατάθεση ποσού στον λογαριασμό ενός τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας, αλλά και υπέρ της ίδιας (μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων), ενώ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως κόστος για την έκδοση απόδειξης.

5. Προμήθεια ή έξοδα 50 ευρώ για να χορηγηθεί βεβαίωση οφειλών σε όποιον θέλει να μεταφέρει το χρέος του σε άλλη τράπεζα.

6. Στα στεγαστικά δάνεια η τράπεζα καταθέτει το ποσό σε δεσμευμένο καταθετικό λογαριασμό και η λήψη των χρημάτων γίνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Εντούτοις ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τόκους από την ημέρα κατάθεσης και για όλο το ποσό.

7. Εξοδα κίνησης σε λογαριασμούς τρεχούμενους ή ταμιευτηρίου που ανέρχονται σε 0,80 ευρώ ανά κίνηση μετά την 4η κίνηση του λογαριασμού ανά μήνα. Ετσι, όμως, ενώ η τράπεζα «δανείζεται» χρήματα από καταναλωτές με πολύ ευνοϊκούς όρους, μετακυλίει σε αυτούς το λειτουργικό κόστος, αντισταθμίζοντάς το με τα επιτόκια καταθέσεων και χρεώνοντας προκαταβολικά την υπηρεσία φύλαξης - διαχείρισης των χρημάτων.

8. Εξοδα αδράνειας (0,60 - 1 ευρώ μηνιαίως) για λογαριασμούς κατάθεσης που μένουν ακίνητοι για περισσότερο από 18 μήνες, καθώς δεν δικαιολογείται επαρκώς πώς προκύπτουν έξοδα και για κινούμενους και για ακίνητους λογαριασμούς (ενώ οι τράπεζες εξοικονομούν κόστος).

9. Τη δυνατότητα να διαμορφώνει η τράπεζα μονομερώς τα επιτόκια καταθέσεων χωρίς να χρησιμοποιεί εύλογα κριτήρια.

10. Εξοδα τήρησης και παρακολούθησης των λογαριασμών καταθέσεων, ιδίως όταν είναι μικρότεροι από ένα μέσο μηνιαίο υπόλοιπο, που καθορίζει η τράπεζα.

11. Τη δυνατότητα της τράπεζας για μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες από εκείνη που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

12. Μειωμένη ευθύνη της τράπεζας αν γίνει παράνομη χρήση του βιβλιαρίου κατάθεσης, ενώ είναι υποχρεωμένη να ελέγξει την ταυτοπροσωπία εκείνου που ζητά ανάληψη χρημάτων.

13. Μονομερή μεταβολή επιβαρύνσεων στις πιστωτικές κάρτες και στις καταθέσεις.

14. Μονομερή καθορισμό των ημερών δέσμευσης, διαθεσιμότητας και μετάθεσης της έναρξης τοκοφορίας.Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο