Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συνείσπραξη των τελών τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ. του 2015 με τα τέλη τήρησης μερίδας για το έτος 2016

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 5997/20.1.2016 του Τμήματος Θεσμικών Ρυθμίσεων και Γ.Ε.ΜΗ. για το θέμα σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς χρέωσης και είσπραξης «τελών τήρησης μερίδας ΓΕΜΗ» του 2015 σε επόμενο έτος, είναι εφικτό και ορθό στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης να δοθεί στους υπόχρεους η δυνατότητα πληρωμής των τελών τήρησης Μερίδας για το έτος 2015 ταυτόχρονα με τις πληρωμές για το έτος 2016, αντί να βεβαιωθούν αυτά άμεσα για πληρωμή κατά Κ.Ε.Δ.Ε., δεδομένου ότι:

1. Η ρύθμιση είναι νέα και, ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις, δεν ήταν εξ αρχής σαφές ποιους συναλλασσόμενους αφορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει σωρεία ερωτημάτων σχετικά, συνεπώς είναι εύλογο να μην αποσταλούν στη φορολογική αρχή ανείσπρακτα τέλη τήρησης Μερίδας πριν επιβεβαιωθεί ο σύννομος καταλογισμός τους.

2. Η ως άνω αναφερόμενη διάταξη της ΚΥΑ 79752/30.12.2014 δεν θέτει προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να αποσταλούν στη φορολογική διοίκηση τα μη εισπραχθέντα τέλη τήρησης Μερίδας, συνεπώς είναι σύννομο να μην αποσταλούν άμεσα στη φορολογική αρχή τα ανείσπρακτα αυτά τέλη.

3. Η ενσωμάτωση των ανείσπρακτων τελών τήρησης μερίδας στις γενικότερες ρυθμίσεις διακανονισμού οφειλών μπορεί να οδηγήσει σε ζημία των Επιμελητηρίων (λόγω του χαμηλού ύψους των τελών αυτών), συνεπώς είναι ορθό να μην αποσταλούν στη φορολογική αρχή τα ανείσπρακτα τέλη τήρησης Μερίδας τουλάχιστον μέχρι την εύρεση λύσης (σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών).

Για το σκοπό αυτό παρακαλείται η Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του πληροφοριακού συστήματος του ΓΕΜΗ προκειμένου να υποστηριχθεί η συν-είσπραξη των τελών αυτών με τα τέλη τήρησης μερίδας για το έτος 2016. Ωστόσο η τροποποίηση αυτή πρέπει να είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αφορά αποκλειστικά και μόνο το έτος 2015. Τέλος τονίζουμε ότι κατόπιν των ανωτέρω και ειδικά και μόνο για τα οφειλόμενα σε αυτές τέλη τήρησης Μερίδας για το 2015 οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ δεν θα πρέπει να προβούν σε βεβαιώσεις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. αυτών.


Ετικέτες για αναζήτηση ΓΕΜΗ τέλη τήρησης μερίδας


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο