Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αίτημα Σ.Ο.Λ-Ν.Θ για παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Σ.Ο.Λ-Ν.Θ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δωδεκανήσου 7    
2310-513875   
[email protected]   
www.solnth.gr
                                                           
Θεσσαλονίκη, 18-1-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ.  ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΤΑΘΑΚΗ

Κοινοποίηση:

1. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ.  ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ
2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής.
   
Κύριοι,

Σχετικά με  την παράταση που δόθηκε από το  Υπουργείο Οικονομικών με το έγγραφο ΔΕΛ Η 1164172 ΕΞ 2015/21.12.2015 (Α/ΓΓΔΕ), για την εκπρόθεσμη διακοπή των εργασιών πέραν του έτους βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής  των εταιριών,  μέχρι  την 31η Ιανουαρίου 2016  και σε  συνδυασμό με  την απόφαση  ΔΕΛ Η 1146050 ΕΞ2015/10.11.2015 (ΓΓΔΕ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΤΡΩΟΥ) η οποία είναι δεσμευτική για τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ., σας ενημερώνουμε ότι παρατηρούνται ασάφειες.

Πιο συγκεκριμένα, προκύπτουν προβλήματα ερμηνείας σε συναδέλφους μας Λογιστές - Φοροτεχνικούς, σε υπαλλήλους των εφοριών του τμήματος Μητρώου καθώς και των αρμόδιων υπαλλήλων του Γ.Ε.ΜΗ. Ιδιαίτερα το Γ.Ε.ΜΗ., εκτελώντας την απόφαση 82432/4.8.2015 κάθε άλλο παρά διευκολύνει το σκοπό της ρύθμισης εκπρόθεσμης διακοπής χωρίς επιβαρύνσεις και έρχεται  σε  αντίθεση με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Στο Γ.Ε.ΜΗ. οι υπάλληλοι αρνούνται  να καταχωρήσουν τον πραγματικό χρόνο  εκπρόθεσμης διακοπής  των εταιριών παρόλο που επισυνάπτονται οι Γενικές συνελεύσεις των εκκαθαριστών στις κεφαλαιουχικές εταιρίες ή τα καταστατικά έγγραφα των προσωπικών εταιριών με αποτέλεσμα οι εφορίες να μην κάνουν αποδεκτές τις εκπρόθεσμες διακοπές  και να παραβιάζεται  η βούληση  των  εταίρων  ή μετόχων  των Ν.Π.  οι οποίοι είναι  κατά το Νόμο & το Καταστατικό οι μόνοι  αρμόδιοι να αποφασίσουν το πότε θα λύσουν  και  θα θέσουν  σε εκκαθάριση  την εταιρεία τους  και όχι οι καταχωρητές υπάλληλοι του Γ.Ε.ΜΗ..

Η ημερομηνία  της λύσης  μιας εταιρείας  είναι κρίσιμη, καθότι εξαρτώνται απ’ αυτήν σημαντικά θέματα, όπως:

Η αντικατάσταση στις εξουσίες διαχείρισης και στις ευθύνες των Δ.Σ. και των διαχειριστών από τους Εκκαθαριστές, η αλλαγή της διαχειριστικής χρήσης, ασφαλιστικά  δικαιώματα, οφειλές σε Ασφ. Ταμεία, οφειλές από φόρους επιτηδεύματος, συνδρομές  στα Επιμελητήρια κλπ.

Η Καταχώριση και Ανακοίνωση της λύσης  εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ. έχει «δηλωτικό» χαρακτήρα και όχι «συστατικό» και σε καμία περίπτωση δεν εξομοιώνεται νομικώς με «Τροποποίηση» καταστατικού».

Κατά συνέπεια όλες οι  εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα από το Υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Εποπτικό Συμβούλιο του Γ.Ε.ΜΗ. είναι προφανέστατα λανθασμένες και πρέπει άμεσα να διορθωθούν.

Σημειώνουμε ότι οι ενέργειες αυτές, δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα με μεγάλα κόστη και επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις. 

Ζητάμε να προβείτε στην έκδοση διυπουργικής διευκρινιστικής εγκυκλίου ώστε να λυθούν άμεσα τα ως άνω προβλήματα.

Επίσης, προτείνουμε να μεθοδευτεί η ενημέρωση όλων των οντοτήτων οι οποίες είναι ανενεργές τα τελευταία έτη, χρησιμοποιώντας το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, κρίνουμε απαραίτητη την παράταση για την ομαλή διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας μέχρι τις 30/6/2016.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                               
Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ                          

Ο Γενικός Γραμματέας
Π. ΒΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης