Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Σ.Ο.Λ.-Ν.Θ.: «Σχετικά με το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σ.Ο.Λ.Ν.-Θ.


Δωδεκανήσου 7    
2310-513875   
[email protected]   
www.solnth.gr
                                                                     
Θεσσαλονίκη, 15-01-2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Κ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ

Κοινοποίηση: Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (Π.Ο.Ο.Ε.Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ:  Προσχέδιο νόμου, για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας, θεσπίζεται από 1-1-2017, ένα νέο σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Αντιλαμβανόμαστε ότι η λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι εύκολη υπόθεση, πιστεύουμε όμως ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Κατανοούμε ότι κύριος στόχος ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι η αύξηση των εσόδων. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει αφενός μεν να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, ώστε να ανοίξουν και άλλες επιχειρήσεις και αφετέρου να υπάρχει η δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Προειδοποιούμε ότι, η συγκεκριμένη πρόταση θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Η μετατροπή των ασφαλιστικών εισφορών σε κεφαλικό φόρο και η σύνδεση της κερδοφορίας με τις ασφαλιστικές εισφορές, θα αυξήσουν ραγδαία την φοροδιαφυγή και την αποφυγή καταβολής εισφορών. Η επιπλέον επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία σε συνδυασμό με την ήδη δυσβάστακτη φορολογία, θα έχει ως απώτερη συνέπεια, το κλείσιμο των νόμιμων και κερδοφόρων επιχειρήσεων. Το ασφαλιστικό σύστημα θα στηρίζεται πλέον στη φοροδοτική ικανότητα αποτελώντας ένα πρόσθετο λειτουργικό κόστος. Για μία ακόμη φορά, θα πληγούν ανεπανόρθωτα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι από το σχέδιο προκύπτουν και διάφορες ασάφειες, όπως για παράδειγμα, ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των συμμετεχόντων στα νομικά πρόσωπα.

Κύριε Υπουργέ,

Αν η κυβέρνηση θεωρεί στην πράξη και όχι στα λόγια, την επιχειρηματικότητα μοχλό ανάπτυξης, οφείλει να την ενισχύσει και όχι να την οδηγήσει στην καταστροφή. Δεν πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να αποτελούν φορολογική επιβάρυνση. Όλοι οι παραγωγικοί φορείς είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, να βρεθεί βιώσιμη λύση. Η επιτυχής μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα επιτευχθεί μόνο αν παρθούν αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.
          

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                         
Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ                                  

Ο Γενικός Γραμματέας    
Π. ΒΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο