Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Πρακτικό σύσκεψης εκπροσώπων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών της Μαγνησίας για το ασφαλιστικό

Σήμερα 11 Ιανουαρίου 2016 στο Βόλο στα γραφεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του προσχέδιου του νέου ασφαλιστικού, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρου Γαϊτάνη, συνήλθαν σε σύσκεψη οι εκπρόσωποι κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών ασφαλισμένων στο Ε.Τ.Α.Α. και στον Ο.Α.Ε.Ε. για να αναζητηθούν κοινοί τρόποι δράσης για το ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα προσήλθαν:

Για το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, ο Οικονομικός Επόπτης, Γιώργος Χρηστάκης.

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, η Πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα.

Για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας – ΟΕΒΕΜ, ο Πρόεδρος Τρύφων Πλαστάρας.

Για την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Γρηγόρης Μαντάς.

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ο Πρόεδρος Λάζαρος Γαϊτάνης.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Ευθύμιος Τσάμης.

Για τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Λάρισας, ο Πρόεδρος Γιάννης Κόνσουλας.

Για τον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Αριστείδης Παπανδρέου.

Για τον Σύλλογο Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Μπουρμπούλιας.

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Κώστας Ματσιόλης.

Για τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Βόλου, η Πρόεδρος Τίνα Κλάρα.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου – Νέας Ιωνίας, ο Πρόεδρος Κώστας Τσέλιος.

Για τον Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Μαγνησίας ο Πρόεδρος Γιάννης Παπαδημόπουλος.

Για την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας το μέλος του Δ.Σ., Φρόσω Παύλου.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, ο Αντιπρόεδρος Αντώνης Ζύμαρης.

Για την ΠΕΔΜΕΔΕ Μαγνησίας, το μέλος του Δ.Σ. Αλέκος Καμπύλης.

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι κλάδων διατύπωσαν την καθολική αντίθεσή τους στο δημοσιοποιηθέν από την Κυβέρνηση προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ευθύνη όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων από το 1974. Ειδικότερα θεωρούν ότι:

Το συγκεκριμένο προσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή ότι το ασφαλιστικό στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Πλέον το ασφαλιστικό θα στηρίζεται στην φοροδοτική ικανότητα, αποτελώντας μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, που θα αφανίσει τον ελεύθερο επαγγελματία.

Έτσι από 1-1-2017 με το άρθρο 53 του προσχέδιου θεσπίζεται νέο σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε. που θα έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες σε ποσοστό 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016 για κύρια σύνταξη.

Μόνο που σε αυτό το 20% προστίθεται κι ένα ποσοστό της τάξης του 18,60% φτάνοντας τη συνολική επιβάρυνση στα 38,60%. Πρόκειται για εισφορά για επικουρική σύνταξη 7,5%, για εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6,95%, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΟΑΕΔ και λοιπά.

Ενώ, όμως, ο κάθε ασφαλισμένος θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι οι ίδιες.

Όταν, λοιπόν, ασφαλισμένοι διαφορετικού φορολογητέου εισοδήματος θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές τεράστιας απόκλισης και ύψους, η λήψη των ίδιων συντάξιμων αποδοχών κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Και αν το ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας, η στόχευσή του πρέπει να είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας, που είναι και το ζητούμενο. Η αύξηση όμως των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε απομείωση των αποθεματικών τους, που συρρικνώθηκαν δραματικά το 2012 με το ολέθριο για τα ίδια  PSI. Τα αποθεματικά που υποχρεωτικά έγιναν ομόλογα για να κουρευτούν στη συνέχεια και να εξαϋλωθούν.

Με ασφαλιστικές όμως εισφορές ύψους 38,60%, με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου 100%, με ΦΠΑ 23%, με υποχρέωση πληρωμής τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης ο ελεύθερος επαγγελματίας τίθεται υπό διωγμό. Η φοροδιαφυγή αντί να παταχθεί, για κάποιους ίσως γίνει τρόπος επιβίωσης.

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση και οι δανειστές θεωρούν στην πράξη και όχι στα λόγια την επιχειρηματικότητα μοχλό ανάπτυξης μετά από 8 χρόνια ύφεσης, δεν μπορεί οι ασφαλιστικές εισφορές να αποτελούν φορολογική επιβάρυνση, δεν μπορεί η αρχή της ανταποδοτικότητας να ανατρέπεται. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται με λουκέτα.

Το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, δε μπορεί να ψηφιστεί.

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων κατά τη συζήτηση που επακολούθησε αποφάσισαν:

1. Να χωριστούν σε δύο άτυπα όργανα, ανάλογα με το αν οι κλάδοι που εκπροσωπούν ανήκουν στο Ε.Τ.Α.Α. ή στον Ο.Α.Ε.Ε. Για το συντονισμό των δύο άτυπων οργάνων δημιουργείται Συντονιστική Γραμματεία που την αποτελούν επτά εκπρόσωποι Φορέων και συγκεκριμένα οι:

Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ο Πρόεδρος Λάζαρος Γαϊτάνης.

Για το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Παράρτημα Μαγνησίας, η Πρόεδρος Νάνσυ Καπούλα.

Για το Οικονομικό Επιμελητήριο Θεσσαλίας, ο Οικονομικός Επόπτης, Γιώργος Χρηστάκης.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, ο Πρόεδρος Ευθύμιος Τσάμης.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου – Νέας Ιωνίας, ο Πρόεδρος Κώστας Τσέλιος και για την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, το μέλος του ΔΣ Φρόσω Παύλου.

2. Να πραγματοποιήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 11 π.μ.

3. Να πραγματοποιήσουν κοινές συναντήσεις ανά τομέα ασφάλισης, δηλαδή  για τους ενταγμένους στο Ε.Τ.Α.Α ή στον Ο.Α.Ε.Ε. με τους βουλευτές του νομού του δημοκρατικού τόξου.

4. Να πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση για το νέο ασφαλιστικό στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας την εβδομάδα από 18 μέχρι 22 Ιανουαρίου 2016. Για τους ομιλητές της εκδήλωσης και τα θέματα των εισηγήσεων, σε συνεννόηση και με τα μέλη της Συντονιστικής Γραμματείας, εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο