Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

Παρέμβαση Σ.Ε.Β.Ε. για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Με σημερινή επιστολή του στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο, η οποία κοινοποιήθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος γνωστοποιεί ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και, ενώ συμφωνεί με τις διαδικασίες ενοποίησης ταμείων που θα επιφέρουν μείωση της γραφειοκρατίας και οικονομίες κλίμακος, πιστεύει ότι η προωθούμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα, θα είναι αναποτελεσματική και θα αυξήσει την φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η αύξηση είναι πολύ μεγάλη.

Αντιλαμβανόμαστε καταρχήν, επισημαίνει στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ, ότι η εν λόγω αύξηση εντάσσεται στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και πρέπει να συναρτηθεί, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις, με τη δέσμευση για λήψη άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύουμε ότι η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους, που ήδη είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έστω και προσωρινή,  δεν θα επιφέρει τα αναμενόμενα εισπρακτικά αποτελέσματα και θα συμβάλλει στην ενθάρρυνση της αδήλωτης εργασίας και της απόκρυψης φορολογητέων εισοδημάτων. Και αυτό γιατί η εισφοροδοτική και φοροδοτική δυνατότητα των επιχειρήσεων έχει πλέον εξαντληθεί.

Ως εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και κυρίως μικρομεσαίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας,  παράγουν πλούτο από το εξωτερικό και πρέπει να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές, θα θέλαμε ιδιαίτερα να επισημάνουμε ότι ιδιαίτερα επαχθής, πολύ περισσότερο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους μας, είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στους οποίους ανήκουν κατά κανόνα οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών. Η εισφορά της τάξης του 20% που συζητείται να επιβληθεί θα τους πλήξει σημαντικά, καθώς θα συνδέεται με ένα υψηλό ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους, οπότε, σε πολλές περιπτώσεις, φορολογία και εισφορές θα υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% του εισοδήματός τους.

Σε  καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών να είναι ποσοστιαίος με βάση το φορολογητέο εισόδημα καθώς είναι άδικος και αναποτελεσματικός. Μια τέτοια προσέγγιση θα σημαίνει εισφοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και αντιαναπτυξιακή παρέμβαση για το κράτος αλλά και ώθηση στην παρανομία και των συνεπών ακόμη φορολογουμένων με αρνητικό συνολικά αποτέλεσμα για όλους και τελικά μείωση των εσόδων του κράτους ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη  και οι φόροι που θα χαθούν. Εξυπακούεται δε ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φυγή ελληνικών εταιριών στο εξωτερικό αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Θα φτάσουμε να μιλάμε πλέον για εξαγωγή επιχειρήσεων και μετεγκατάστασή τους σε γειτονικές κυρίως χώρες και όχι για εξαγωγή προϊόντων ή και υπηρεσιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο ΣΕΒΕ ζητά τα παραπάνω να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των τελικών σχετικών προτάσεων από την υπό σύσταση επιτροπή και αποφάσεων που θα λάβει η Κυβέρνηση.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο