Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος

Το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς είναι συνυφασμένο με τον αέρα αισιοδοξίας που κουβαλάει καθετί καινούργιο. Γι' αυτό, με την έλευση του νέου έτους είναι αναγκαίο -παρόλο που οι παρούσες συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές-, να δούμε τα πράγματα με διαφορετική ματιά επιστρατεύοντας όλη τη θετική ενέργεια που έχουμε μέσα μας. Έτσι, έμπλεοι αισιοδοξίας, απαλλαγμένοι από κάθε ίχνος μεμψιμοιρίας και με κύριο εφόδιο τη θετική σκέψη, μπορούμε να βαδίσουμε με σιγουριά και δίχως να αμφιταλαντευόμαστε μπροστά στα δύσβατα μονοπάτια που ανοίγονται μπροστά μας. Κρατώντας ζωντανή στο βλέμμα μας τη σπιρτάδα της νιότης που όλοι κουβαλάμε μέσα μας, αλλά και άσβεστη τη σπίθα της αγάπης και της αλληλεγγύης στην ψυχή μας, ας πορευτούμε μονιασμένοι για την επίτευξη των κοινών στόχων, αλλά συνάμα και την υλοποίηση όσων έχουμε ονειρευτεί, παραμερίζοντας οτιδήποτε αρνητικό.

Επιπροσθέτως, με αφορμή την έναρξη του νέου έτους θέλω να εξωτερικεύσω για μία ακόμη φορά κάποιες σκέψεις μου που αφορούν στον επαγγελματικό μας βίο. Όταν εμείς οι λογιστές συνειδητοποιήσουμε τον ρόλο που διαδραματίζουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις, τη δύναμή μας, αλλά και την επιρροή που μπορούμε να ασκήσουμε γενικότερα στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, τότε θα αλλάξουν πολλά στο οικονομικό και φορολογικό γίγνεσθαι της χώρας. Η αλλαγή νοοτροπίας, η πίστη στον εαυτό και στην επιστημονικότητά μας θα γίνουν αρωγοί στην ανατροπή του σκηνικού έτσι ώστε πλέον να πρωταγωνιστούμε και μην παραμείνουμε ουραγοί ακολουθώντας μονίμως ασθμαίνοντες τις εξελίξεις.

Ξεχάστηκα όμως και έτσι όπως πάω δεν με βλέπω να κάνω σχολιασμό των γεγονότων της πρώτης εβδομάδας του έτους. Προσγειώνομαι πάραυτα στην καθημερινότητά μας και αρχίζω το πρώτο μου «σχόλιο της Δευτέρας» για το έτος 2016. 

 

ΙΙ. Το briefing της ημέρας

Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε και πάλι -μετά τη μικρή ανάπαυλα των εορτών- η ημερήσια ενημέρωσή σας, το καθιερωμένο πλέον daily briefing. Σιγά σιγά η νέα αυτή ενότητα ενδιαφέρει όλο και περισσότερους συναδέλφους, αφού η σύνοψη των γεγονότων αποκτά άλλη διάσταση όταν συνδυάζει εικόνα και ήχο. Δεν έφτανε που σας έχουμε τρελάνει τόσα χρόνια μέσω της ηλεκτρονικής μας γραφίδας, τώρα θα μας βλέπετε και θα μας ακούτε ταυτόχρονα, οπότε το κακό έγινε διπλό για σας. Αν δεν τα παρακολουθήσατε τις προηγούμενες ημέρες, τότε μπορείτε να το κάνετε τώρα ή όποια άλλη στιγμή θέλετε.

 

ΙΙΙ. Το προσχέδιο του ασφαλιστικού. Τεράστιες επιβαρύνσεις και ανατροπές

Μεγάλος κουρνιαχτός σηκώθηκε μετά την κοινοποίηση του προσχεδίου του νέου ασφαλιστικού (σ.σ. δείτε το σχετικό προσχέδιο) που ομολογουμένως ανατρέπει όλο το υφιστάμενο καθεστώς. Όπως είναι φυσικό το ζήτημα αυτό μονοπώλησε το ενδιαφέρον τις προηγούμενες ημέρες και το διαδίκτυο κατακλύστηκε από πλήθος δημοσιευμάτων που σχετίζονταν με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού. Εκτός του μείζονος θέματος των συντάξεων, οι αυξήσεις που προβλέπονται στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και των αγροτών είναι εξωπραγματικές και αν ισχύσουν έτσι όπως αναγράφονται στο προσχέδιο, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα κλείσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις ή όσες μπορέσουν θα μεταναστεύσουν σε γειτονικές χώρες προκειμένου να βρουν καταφύγιο.

Η επιστημονική ομάδα του κόμβου αντέδρασε άμεσα μετά την κοινοποίηση του προσχεδίου και μέσα από την παρουσίαση ενός άρθρου που εμπεριείχε συγκριτικούς πίνακες, ανέδειξε τις υπέρογκες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες (δείτε το άρθρο Τεράστια η συνολική επιβάρυνση των ελ. επαγγελματιών - Συγκριτικοί πίνακες επιβαρύνσεων ασφαλιστικών εισφορών Ο.Α.Ε.Ε. με βάση τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού).

Για το θέμα των εισφορών των αγροτών και των εργατών γης, γίνεται αναφορά στα άρθρα 54 και 55 του προσχεδίου (δείτε σχετικά εδώ). Αναφορικά με τις επιβαρύνσεις στις εισφορές των αγροτών, δείτε την ανάλυση του Κ. Νιφορόπουλου στο σχετικό άρθρο του με τίτλο Αγρότες – Οι επιβαρύνσεις του «ΝΕΟΥ» ασφαλιστικού.

Μία ακόμη πρωτοτυπία που υπάρχει στο εν λόγω προσχεδίου είναι ο αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού των εισφορών (δείτε τη σχετική αναφορά)! Μετά τα παλαιά αντικειμενικά κριτήρια στη φορολογία εισοδήματος, τώρα θα έχουμε αντίστοιχα και στην ασφαλιστική νομοθεσία, δηλαδή πισωγύρισμα και κινήσεις εκτός πραγματικότητας. Βέβαια, να τονίσω στο σημείο αυτό ότι ο παραπάνω τρόπος είχε ζητηθεί από την Γ.Σ.Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο παρακαλώ!

Για το θέμα της ασφάλισης των αμειβόμενων με μπλοκάκι ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα ασφαλίζονται με το ίδιο καθεστώς όπως και οι μισθωτοί (σ.σ.δείτε το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε). Να σημειώσω εδώ ότι βάσει όσων προβλέπονται στο προσχέδιο, για την κατηγορία αυτή των απασχολουμένων οι εισφορές για τον απασχολούμενο είναι 6,67% και για τον εργοδότη 13,33%. Πάντως, με νεότερο δελτίου τύπου που κοινοποιήθηκε από το υπ. Εργασίας, τονίστηκε ότι «Θα μελετηθούν περαιτέρω οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού για τα μπλοκάκια». Ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Κατρούγκαλος μπορείτε να τη διαβάσετε στη σχετική είδηση που αναρτήθηκε στον κόμβο.

Οι αντιδράσεις των διαφόρων φορέων ήταν άμεσες και όλες κινήθηκαν πάνω κάτω στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζοντας ότι το νέο ασφαλιστικό αν παραμείνει ως είναι στο προσχέδιο που κοινοποιήθηκε, θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταφόπλακα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Δείτε αναλυτικά τις σχετικές ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα:

α) ΠΟΦΕΕ - Απαράδεκτες στη παρούσα οικονομική συγκυρία τις υπερβολικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών - Παράδειγμα επιβάρυνσης ελευθέρων επαγγελματιών σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού, β) Ο.Ε.Ε.: Κεφαλικός φόρος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γ) ΕΦΕΕΑ - Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κο Ανδρέα Νεφελούδη, δ) Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, ε) Ι. Χατζηθεοδοσίου: «Η λύση στο Ασφαλιστικό δεν έρχεται με αύξηση των εισφορών ή με μείωση των συντάξεων», ε) Β.Ε.Α.: «Στοχοποίηση ελευθέρων επαγγελματιών», στ) Απόφαση Δ.Σ του Δ.Σ.Α. για το νέο ασφαλιστικό, ζ) Ε.Σ.Ε.Ε.: «Η λιγότερο επώδυνη λύση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών», η) Απόφαση Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων για ασφαλιστικό με πανελλαδική αποχή και πανδικηγορική συγκέντρωση

Μετά το μείζον ζήτημα που προέκυψε με τις εξωπραγματικές αυξήσεις στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, ανακοινώθηκε από το υπ. Εργασίας η σύσταση μικτής τεχνικής επιτροπής για τον εξορθολογισμό της εισφοροδοτικής ικανότητας των Ανεξάρτητων Απασχολουμένων.


Ερωτήματα - προβληματισμοί:

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν -εκτός φυσικά από το ζήτημα των υπέρογκων αυξήσεων- είναι πάρα πολλά και περιμένουν απαντήσεις, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει με τους μετόχους Α.Ε., τους εταίρους Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε., κ.λπ., τι θα γίνει με τους εταίρους που συμμετέχουν σε πολλές εταιρείες, τι αλλαγές θα υπάρξουν με τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά μετά την 1.1.1993 που είχαν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, τι θα γίνει με το ζήτημα των "μπλοκάκηδων" και τα μείζονα θέματα που ανακύπτουν από τη θέσπιση -αν παραμείνουν ως έχουν- των νέων διατάξεων. Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μακρύς, αλλά ευελπιστώ οι ιθύνοντες να σκεφτούν με νηφαλιότητα και να πράξουν όχι κατά δοκούν, αλλά σκεφτόμενοι τις αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν τα νέα μέτρα σε ολόκληρη την κοινωνία.

 

IV. Τροποποιήσεις παλιών μισθωτηρίων και αναγραφή του Π.Ε.Α. - Οι ενστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ

Με μία απολύτως αιτιολογημένη επιστολή η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. εξέφρασε τις αντιρρήσεις της αναφορικά με την αναγραφή του Π.Ε.Α. στις τροποποιήσεις παλαιών μισθώσεων. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω ομοσπονδία ζήτησε από την Γ.Γ.Δ.Ε. την άμεση διόρθωση των παραμέτρων της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής των μισθωτηρίων (στοιχείων μίσθωσης ακινήτων), ώστε να απαιτείται η καταχώρηση στοιχείων ΠΕΑ μόνον κατά την καταχώρηση ΝΕΩΝ μισθωτικών συμβάσεων, και όχι και των τροποποιητικών συμβάσεων υφισταμένων μισθώσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την επιχειρηματολογία της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον Γ.Γ.Δ.Ε. (σ.σ. διαβάστε εδώ)

 

V. Θέματα απογραφής 2015

Άλλη μία διοικητική λύση από την Γ.Γ.Δ.Ε. (ΔΕΑΦ 1000210 ΕΞ 2015/31.12.2015) είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την απογραφή αποθεμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το θέμα αφορούσε σε μία επιχείρηση απαλλασσόμενη από την υποχρέωση απογραφής (φαρμακείο) που το φορολογικό έτος 2014 προέβη σε τεκμαρτή απογραφή έναρξης και λήξης (10% επί των αγορών) και το έτος 2016 θα τηρήσει διπλογραφικά βιβλία. Τι πρέπει να κάνει η εν λόγω επιχείρηση αναφορικά με το θέμα της απογραφής;

Εφόσον το φορολογικό έτος 2014 είχε προβεί σε τεκμαρτή απογραφή, τότε στις 31/12/2015, λόγω της μετάβασής της από 1/1/2016 και μετά σε διπλογραφικά βιβλία, θα κάνει πραγματική απογραφή και θα τη χρησιμοποιήσει ως απογραφή λήξης του 2015, αλλά η απογραφή έναρξης θα είναι μηδενική. Βέβαια, να τονίσω στο σημείο αυτό ότι αν η επιχείρηση αυτή είχε πραγματοποιήσει πραγματική απογραφή το έτος 2014, τότε θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει ως απογραφή έναρξης στο έτος 2015 (δείτε σχετική αναφορά και στο briefingτης ημέρας της 5/1/2016).

Αν θέλετε μπορείτε να δείτε εκ νέου το άρθρο μας σχετικά με την απογραφή (Η απογραφή αποθεμάτων για το έτος 2015. Απαλλαγές, αναλυτικοί πίνακες, ενέργειες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015).

 

VI. Θέματα ΓΕΜΗ - απογραφή ατομικών επιχειρήσεων. Πρόστιμα εκπρόθεσμης εγγραφής, κ.λπ.

Μια ακόμη απάντηση ήρθε από το Γ.ΕΜ.Η., αυτή τη φορά αναφορικά με το αν η ατομική επιχείρηση φαρμακείου έχει υποχρέωση εγγραφής στο εν λόγω μητρώο. Σύμφωνα λοιπόν με την απάντηση που δόθηκε, στο Γ.ΕΜ.Η. εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα που είναι έμποροι στην ημεδαπή, όπως ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005, και επομένως εγγράφονται και οι φαρμακοποιοί. Το γεγονός ότι βάσει της διάταξης του άρθρου 4 του ν. 3601/1928 (ΦΕΚ 119 Α’) οι φαρμακοποιοί εξαιρούνται από την υποχρέωση εγγραφής τους στα επιμελητήρια δεν τους αφαιρεί την εμπορική τους ιδιότητα. Είναι σημαντική και η επισήμανση που δίνεται στην απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία:

Είναι όμως σημαντικό να διαχωριστεί η έννοια του Γενικού Εμπορικού Μητρώου του ν. 3419/2005, το οποίο είναι το κεντρικό μητρώο εμπορικής δημοσιότητας της χώρας και τηρείται από τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, από τα επιμέρους επιμελητηριακά μητρώα, τα οποία τηρούνται από κάθε Επιμελητήριο βάσει των διατάξεων του ν. 2081/1992.

Αναφορικά με τα πρόστιμα που αφορούν την εκπρόθεσμη διαδικασία εγγραφής στο Γ.ΕΜ.Η., αλλά και της εκπρόθεσμης καταχώρησης του αποδεικτικού υποβολής της φορολογικής δήλωσης, αναφέρονται τα ακόλουθα στην ανωτέρω απάντηση:

Ωστόσο κυρώσεις για την εκπρόθεσμη εγγραφή της ατομικής επιχείρησης και την εκπρόθεσμη καταχώριση του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής δήλωσης δεν μπορούν να επιβληθούν γιατί δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπεται στο άρθρο 17 του ν. 3419/2005 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απάντηση (Αρ. πρωτ.: 137275/30.12.2015 Υποχρέωση εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. των ατομικών επιχειρήσεων φαρμακείων).

 

VΙ. Άνοιξε και πάλι η εφαρμογή του Ε9 για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έτους 2014 και 2015

Η εφαρμογή του περιουσιολογίου άνοιξε και πάλι στις 5.1.2016 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ των ετών 2014 και 2015 που είχε κλείσει προσωρινά για λίγες ημέρες (σ.σδείτε την παλαιότερη ανακοίνωση της ΔΗΛΕΔ). Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων για την επίλυση του θέματος των προστίμων για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις Ε9 του έτους 2015 και συγκεκριμένα περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση που είχε εξαγγελθεί από επίσημα χείλη.

 

VΙI. Υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, δικαιωμάτων, κ.λπ.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η ΠΟΛ. 1274/30.12.2015 που αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2015. Φέτος, η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε πολύ νωρίτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (σ.σ. να θυμηθούμε ότι η απόφαση ΠΟΛ.1051/19.2.2015 που αφορούσε στην υποβολή των βεβαιώσεων του έτους 2014 είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ στις 18.3.2015!).

Σταχυολογώντας ορισμένα σημεία της εν λόγω απόφασης θα επισημάνω τα εξής:

α. Η υποβολή των βεβαιώσεων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και από επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να γίνει έως 15.2.2016.

β. Υπάρχει νέος τύπος βεβαιώσεων που αφορά στο εισόδημα από μερίσματα Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, τόκους (εκτός των τόκων τραπεζικών καταθέσεων) και δικαιώματα. Οι εν λόγω βεβαιώσεις έχουν διαφορετική ημερομηνία υποβολής, αφού η καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε η 31.12.2016. Προσοχή, η υποβολή για τους τόκους καταθέσεων γίνεται με άλλη διαδικασία (σ.σ. βλ. ΠΟΛ.1033/28.1.2014) και όχι μέσω αυτών των βεβαιώσεων.

γ. οι αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα (το τονίζω) που καταβλήθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2015 και αφορούν σε προηγούμενα έτη θα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ο παρακρατηθείς φόρος των αμοιβών αυτών που αποδόθηκε στο έτος αυτό, θα συμψηφιστεί κατά την εκκαθάριση του φορολογικού έτους 2015 (σ.σ. θυμίζω ότι πέρυσι ίσχυε άλλη διαδικασία).

Η υποβολή των εν λόγω βεβαιώσεων μπορεί να αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τον προπομπό για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όμως η αλήθεια είναι πως μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα έχουν να ξεκαθαρίσουν κι άλλα πράγματα, οπότε ας κρατάμε και μικρό καλάθι. Κατά την άποψή μου προβλέπω να ανοίγει το σύστημα κατά τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

ΙΙ. Επισημάνσεις

 

Μέσω της νέας αυτής ενότητας που ξεκίνησε εδώ και λίγο καιρό, συνεχίζεται η επισήμανση ορισμένων θεμάτων που κατά διαστήματα μας απασχολούν λιγότερο ή περισσότερο. Ας δούμε ποιες επισημάνσεις αναδείχθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε.

α. 07-01-2016 Επισημάνσεις: Συντελεστές φορολογίας και προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων

β. 08-01-2016 Επισημάνσεις : Η εργασία τις Kυριακές κατά την περίοδο εκπτώσεων

 

IX. Το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για τη μετάταξη των αγροτών, αλλά και των άλλων περιπτώσεων μετάταξης

Το μέγα θέμα του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου των δέκα ημερών για τη μετάταξη των αγροτών από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς και τούμπαλιν καθώς και τα άλλα προβλήματα αναφορικά με τα ποσά των ενισχύσεων που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η υποχρέωση αλλαγής καθεστώτος των αγροτών, αναδείχτηκαν μέσα από την επιστολή του συλλόγου των συναδέλφων του νομού Καρδίτσας (Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.: Χρόνος μετάταξης των αγροτών από και προς το κανονικό καθεστώς).

Επίσης, κοινοποιήθηκε και επιστολή από την Ε.Φ.Ε.Ε.Α. με αίτημα την παράταση μιας σειράς ακόμη υποχρεώσεων που εμπίπτουν στο δεκαήμερο που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4174/2013. Δείτε αναλυτικά και την επιστολή αυτή των συναδέλφων (Επιστολή Ε.Φ.Ε.Ε.Α. για παράταση προθεσμίας υποβολής Δήλωσης Μεταβολών που υποχρεωτικά υποβάλλεται εντός 10 ημερών από την έναρξη της Διαχειριστικής Περιόδου μέχρι 31/01/2016).

Σημείωση: Κατά την προσωπική μου άποψη οι προθεσμίες που αναφέρονται σε διάφορες διατάξεις και αφορούν σε χρονικό περιθώριο δέκα ημερών, πρέπει να καταργηθούν άμεσα και να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που σήμερα ισχύει δεκαήμερο, ένας μήνας τουλάχιστον. Μέσα σε δέκα ημέρες είναι αδύνατο να προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι ιθύνοντες ότι τις εκάστοτε υποχρεώσεις τις υλοποιούν άνθρωποι και δεν δυνατόν να λειτουργούμε πάντα κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων. 


Χ. Αρθρογραφία, μελέτες, περιοδικά

Πλούσια ήταν και η αρθογραφία της εβδομάδας που μας πέρασε. Ο φίλος και έγκριτος συνάδελφος Κ. Νιφορόπουλος συνέταξε δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα το ένα με θέμα «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ» (Α.Σ.Ο.Ε.Ε ). Βαδίζοντας προς τα 100 Χρόνια της Ιστορίας του (1920-2019), κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση, τη λειτουργία κ.λπ. του μεγάλου αυτού πανεπιστημίου της χώρας μας και το δεύτερο με τίτλο Προτάσεις για ένα μεγαλύτερο και δυνατότερο «Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος» (Ο.Ε.Ε.), στο οποίο θέτει και δύο καίρια ζητήματα, α) να δικαιούνται, να γίνονται μέλη του Ο.Ε.Ε και οι πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι οικονομικής κατεύθυνσης και β) να διοργανώνεται κάθε 2-3 χρόνια, από το Ο.Ε.Ε Πανελλήνιο Συνέδριο με θέματα Οικονομίας, Λογιστικής και Φορολογίας.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε και το έγκριτο περιοδικό ΣυνΕργασία του μηνός Δεκεμβρίου 2015 με ενδιαφέρουσα ύλη (δείτε τα περιεχόμενα και κατεβάστε αν θέλετε και ολόκληρο περιοδικό).

 

XVΙ. Τάδε έφη...

Στην ενότητα αυτή θα παραθέτω όταν έρχεται η σειρά μου για τη σύνταξη του σχολίου της Δευτέρας, κάποιες ρήσεις ή σκέψεις ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι με την πνευματικότητά τους έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν μια ώθηση στο νου όσων τους μελετούν. Σήμερα θα παραθέσω μια σκέψη του μεγάλου πολιτικού και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Τσάτσου:

 

 Συγχαρητήρια! Εδώ κρύβεται μία από τις πέντε δωρεάν συνδρομές για ένα χρόνο στο αρχείο νόμων και αποφάσεων του κόμβου! Αν ανακαλύψατε το δώρο σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τα γραφεία του κόμβου για τις περαιτέρω λεπτομέρειες. Αν οι τυχεροί είναι περισσότεροι από πέντε, τότε θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για να επιλεγούν οι πέντε τυχεροί

XVΙI. Φορολογικές προθεσμίες

Το γεγονός πως μονίμως κυνηγούμε προθεσμίες και ότι αυτές ξεπηδούν από διάφορες κατευθύνσεις, δεν είναι κάτι που προξενεί εντύπωση σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού. Η μάχη με το φορολογικό ημερολόγιο είναι καθημερινή. Θυμάμαι ότι πριν τρεις μήνες είχα σκιαγραφήσει το καλεντάρι του λογιστή, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στην τραγελαφική κατάσταση που βιώνουμε. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση των σημαντικότερων υποχρεώσεων για τον μήνα που διανύουμε, δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου Σημαντικές φορολογικές, ασφαλιστικές και εργατικές υποχρεώσεις μηνός Ιανουαρίου 2016. Επίσης, μην ξεχάσετε να υποβάλετε το Α21 (σ.σ. Μέχρι 15/1 η προθεσμία υποβολής Α21 έτους 2015).

Μία νέα υποχρέωση που προστέθηκε στο φορολογικό ημερολόγιο είναι και το τέλος παιγνίων, που θα αποδίδεται από την ΟΠΑΠ ΑΕ με ειδική δήλωση μέσα στο πρώτο 20ήμερο του επόμενου μήνα και θα αφορά τις εισπράξεις από το ειδικό τέλος που έχουν καταβάλει οι παίκτες, ανά στήλη, των παιγνίων της ΟΠΑΠ Α.Ε. τον προηγούμενο μήνα.

Δείτε τη σχετική απόφαση ΠΟΛ.1001/4.1.2016 Καθορισμός της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ειδικού τέλους παιγνίων ανά στήλη, όπως ορίζεται εκ των διατάξεων του άρθρου 12 του Ν. 4346/2015 (152 Α΄) καθώς και του τύπου και περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης αυτού.

 

XVIΙI. Διευκρινίσεις για την απώλεια των ρυθμίσεων στη φορολογική Διοίκηση

Την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ.1273/30.12.2015 με θέμα «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής για την απώλεια ρυθμίσεων Ν.4321/2015 και Ν.4305/2014 στη Φορολογική Διοίκηση, λόγω δημιουργίας νέων οφειλών». Η εν λόγω απόφαση ουσιαστικά κοινοποιεί τις ήδη γνωστές διατάξεις που τροποποιηθήκαν με τον νόμο 4346/2015. Ας θυμηθούμε όμως πότε χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων:

Νέες οφειλές βεβαιωμένες μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση των άρθρων 1−17 του Ν.4321/2015 με νόμιμη προθεσμία καταβολής τους μετά τις 15.12.2015, προκειμένου να μην απολεσθεί η ρύθμιση του Ν. 4321/2015, εξοφλούνται ως ακολούθως:

ι) από 16.12.2015 μέχρι 30.06.2016 εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

ιι) από 1.07.2016 μέχρι 31.12.2017 εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

ιιι) από 01.01.2018 εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

Από 01.01.2017 μέχρι τις 31.12.2017 η ρύθμιση απόλλυται και σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση του Ν. 4321/2015 δεν απόλλυται, εάν: α) οι ληξιπρόθεσμες, εκτός ρύθμισης, οφειλές τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης, β) ο οφειλέτης υπαγάγει τις νέες οφειλές του, με αίτησή του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, στη ρύθμιση του άρθρου 43 του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) και σύμφωνα με τα οριζόμενα σ’ αυτή.

Οφειλέτης με συνολικό ύψος βασικών οφειλών (νέων και εντός ρύθμισης άρθρου 1−17 Ν.4321/2015) άνω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, δύναται να υπαγάγει σε ρύθμιση τις νέες οφειλές του, υφιστάμενης της ρύθμισης του Ν.4321/2015, μόνον εφόσον αποδείξει την οικονομική του αδυναμία για την καταβολή αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης. Η σχετική αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση υποβάλλεται με τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των νέων οφειλών πριν την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής των οφειλών στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξής τους υπηρεσία.

Σημείωση: Στην ανωτέρω απόφαση του Γ.Γ.Δ.Ε. αναφέρεται και η εξής παράγραφος:

Η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

Όμως, τα ανωτέρω δεν γνωρίζω από ποια διάταξη νόμου πηγάζουν, γιατί δεν έχω βρει κάτι σχετικό σε κάποιο νόμο. Η μόνη αναφορά που είχε γίνει σχετικά με τη μείωση της διάρκειας της ρύθμισης είναι αυτή του άρθρου 12 του ν. 4321/2015: «δ) να μειώνει τη διάρκεια της ήδη χορηγηθείσας ρύθμισης εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες, οποτεδήποτε καθ' όλη τη διάρκεια της ρύθμισης». Η περίπτωση αυτή είχε προστεθεί με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 του νόμου 4337/2015 και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού στο ΦΕΚ ήτοι από 17.10.2015. Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού (4337/2015), αναφορικά με την προσθήκη αυτή αναφέρονταν τα εξής: «Με τη διάταξη της παραγράφου 2 επιδιώκεται αφενός η προσαρμογή των διατάξεων ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος της ρύθμισης από οφειλέτες οι οποίοι δύνανται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα και αφετέρου η εναρμόνιση των διατάξεων με βάσει τις αναληφθείσες δεσμεύσεις με το ν. 4336/2015 περί συντόμευσης της διάρκειας της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα, όπως αναφέρεται στην σχετική του αιτιολογική έκθεση».

Βέβαια, από όλα τα ανωτέρω δεν προκύπτουν αυτά που αναφέρονται στην ΠΟΛ.1273/30.12.2015 για 30% του συνολικού εισοδήματος, κ.λπ., οπότε δεν μπορώ να κατανοήσω που στηρίχθηκαν οι άνθρωποι του υπ. Οικ. Μάλλον θα ξέρουν κάτι περισσότερο.

 

XIΧ. Χαλάρωση των capital controls

Αλλαγές είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε αναφορικά και με το ζήτημα των capital controls. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε μια ακόμη μικρή «χαλάρωση», μέσα από την απόφαση Αριθμ. πρωτ.: Γ.Δ.Ο.Π. 0000012 ΕΞ 2016/ 7.1.2016 Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων.Αν θέλετε να δείτε άμεσα τις αλλαγές που επήλθαν, μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο μας με τίτλο Νέα «χαλάρωση» των capital controls - Τι γίνεται με τα δάνεια και την ανάληψη μετρητών. 

ΧΧ. Τι γίνεται με το θέμα των αποδείξεων, του πλαστικού χρήματος, αδήλωτα εισοδήματα κ.λπ.

Νέο θέμα ανέκυψε και πάλι τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το πόσα χρόνια πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις των δικαιολογητικών που αφορούν στις φορολογικές δηλώσεις. Όλα ξεκίνησαν από μία ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικ. κου Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος ανέφερε εκτός των άλλων ότι πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις για το 2016. Μετά την τοποθέτηση αυτή πλήθος δημοσιευμάτων κατέκλυσε το διαδίκτυο για το πόσα χρόνια πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις, αν προβλέπεται από κάποια διάταξη νόμου, κ.λπ. Τελικά το υπ. Οικ., μέσα από σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την πενταετή παραγραφή που αφορά και στο χρόνο που πρέπει να τηρούμε τα σχετικά δικαιολογητικά των δηλώσεων (σ.σ. δείτε το δελτίο τύπου). Επίσης, ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπ. Οικ. κος Μελαχρινός, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει η ρύθμιση για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα.

Ο κ. Αλεξιάδης επίσης, σε ερώτηση του κ. Σεβαστάκη στη Βουλή, απάντησε ότι θα διορθωθεί στον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, η μη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ξενοδοχειακών ατομικών επιχειρήσεων από το συμπληρωματικό φόρο.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των αδήλωτων εισοδημάτων, σε δημοσίευμα της Καθημερινής την προηγούμενη εβδομάδα, δόθηκαν λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης γύρω από το μείζον αυτό θέμα (σ.σ. διαβάστε σχετικά το άρθρο με τίτλο Έκπτωση φόρου έως 70% για εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων).

 

ΧΧΙ. Λοιπές αποφάσεις εν τάχει

i. ΠΟΛ.1002/28.12.2015: Εισαγωγή εφημερίδων και περιοδικών με αναστολή ΦΠΑ : Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινίσεις για την αντιμετώπιση της εισαγωγής εφημερίδων και περιοδικών από τρίτες χώρες και το χειρισμό του φ.π.α.

ii. ΠΟΛ.1270/23.12.2015 :Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω του σεισμού στις 17.11.2015 στο Δήμο Μεγανησίου, Π.Ε. Λευκάδας, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:

iii.ΠΟΛ.1003/5.1.2016:Τροποποίηση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ 1163/2015 «Διαδικασία διορθώσεων και χορήγηση απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθορισμός του αρμόδιου οργάνου»

iv. Αριθ. πρωτ.: ΔΕΦΚΦ 1001351 ΕΞ 2016/7.1.2016: Παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων επί της νέας φορολόγησης των προϊόντων που εμπίπτουν στα άρθρα 90 και 92 του ν.2960/01: Αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και μέσω αυτής δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

v. ΣτΕ 2347/2015: Προϋπόθεση υπαγωγής στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Αν, με βάση τις συνθήκες κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης, είναι πράγματι δυσχερής η διάκριση μεταξύ εξαρτημένης ή μη εργασίας, εφαρμόζεται το προβλεπόμενο μαχητό τεκμήριο υπέρ της εξαρτημένης εργασίας και της υπαγωγής του προσφέροντος την εργασία αυτή στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Προς ανατροπή δε του τεκμηρίου αυτού πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά, κατά τρόπο βέβαιο και σαφή, ότι η εργασία προσφέρεται υπό καθεστώς ελεύθερων ενεργειών αυτού που την παρέχει, κατά τη σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της διοίκησης και τελικώς του διοικητικού δικαστηρίου. Προκειμένου να κριθεί αν ο απασχολούμενος με σύμβαση έργου στο Δημόσιο παρέχει τις υπηρεσίες του υπό συνθήκες εξάρτησης, λαμβάνονται υπόψη, οι εν τοις πράγμασι συνθήκες απασχόλησης, ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό που προσδίδουν στη σχέση οι ενδιαφερόμενοι.

 

ΧΧΙΙ. Επίλογος

Στο σημείο αυτό έφτασε στο τέλος του το πρώτο μου σχόλιο για το έτος 2016. Είναι γεγονός πως είναι μακροσκελές παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλα για να σταχυολογήσω τα σημαντικότερα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, όμως η επικαιρότητα και οι συνεχόμενες εξελίξεις ευθύνονται για τον όγκο του σημερινού κειμένου.

Ευελπιστώ να είμαστε όλοι υγιείς το 2016, χαρούμενοι και με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος. Ας μη λησμονούμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε την καθημερινότητα και τις επαγγελματικές ασχολίες να απομυζούν όλη την ενέργεια που έχουμε μέσα μας. Παράλληλα, είναι αναγκαίο να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε να τους επιτύχουμε. Επίσης πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν μπορούμε να ανεβούμε τα σκαλιά της επιτυχίας φορώντας τα ρούχα της αποτυχίας. Τέλος, είναι επιβεβλημένο κατά τη γνώμη μου να κάνουμε όνειρα τα οποία θα πασχίζουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Καλημέρα  και καλή δύναμη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο