Γ. Κατρούγκαλος: «Θα μελετηθούν περαιτέρω οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού για τα μπλοκάκια»

Εργατικά - Ασφαλιστικά

7 Ιανουάριος 2016
Taxheaven.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 07-01-2016

Σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε τα εξής:

«Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι, για λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης,  η εφαρμογή όμοιων κανόνων για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών. Ισονομία όμως δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του Υπουργείου, προβλέπει στο άρθρο  52 παρ. 2 εδ. γ, ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς «και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση».

Συνεπώς, για τα «μπλοκάκια» θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».