Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εξειδικευμένα ΚΕΠ για δανειολήπτες - Τι είπε ο Γ. Σταθάκης για τα «κόκκινα δάνεια» μικρομεσαίων επιχειρήσεων

4 Ιανουάριου 2016 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Προ των πυλών είναι οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τα νέα εργαλεία που θα παρέχει το Δημόσιο σε δανειολήπτες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τράπεζες προστατεύοντας την κύρια κατοικία τους. Ο υπουργός Οικονομίας μίλησε στην «Οικονομία Στο Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά για τις επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου στα «κόκκινα δάνεια».   

Μετά την θωράκιση των νοικοκυριών στη χαμηλότερη εισοδηματική ομάδα των ως 20.000 ευρώ ετησίως, με συμμετοχή του κράτους, σειρά παίρνει η επόμενη -και μεγαλύτερη πληθυσμιακά- ομάδα των 20.000 ως 35.000 ευρώ.
 
Σε αυτή την περίπτωση το κράτος δεν συμμετέχει στο κόστος, αλλά παρέχει εργαλεία στον δανειολήπτη προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του έναντι των τραπεζών και τελικά να πληρώσει την οφειλή του με βάση την πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και τις δυνατότητες που του παρέχει το εισόδημά του. Παράλληλα, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του δικαστικού συστήματος από τον τεράστιο όγκο υποθέσεων με ενίσχυση της εξωδικαστικής και προδικαστικής επίλυσης των υποθέσεων.
 
Το πρώτο είναι ο νέος κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, που αναγνωρίζει ότι υφίσταται για το δανειολήπτη ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και την υποχρέωση του ιδρύματος να αναπροσαρμόσει την οφειλή.
 
Το δεύτερο είναι η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής τεκμηρίωσης της δυνατότητας αποπληρωμής, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει ακόμη και ο ίδιος ο δανειολήπτης ή το δικαστήριο, προκειμένου η οφειλή να αναπροσαρμόζεται από δικαστή, που θα λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψιν την θέση της Αρχής.
 
Το τρίτο είναι τα 30 κέντρα πληροφόρησης που ιδρύονται ανά την επικράτεια, τα οποία θα συστηματοποιήσουν την ενημέρωση για τα παραπάνω εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, με βάση την νέα νομοθεσία. Θα πρόκειται ουσιαστικά για εξειδικευμένα ΚΕΠ για δανειολήπτες. Το κράτος οφείλει να συστήσει έναν θεσμό 100% έγκυρο, ώστε οι δανειολήπτες να μην είναι δέσμιοι της νομικής συμβουλής.

Εξάλλου, ο κ.Σταθάκης αναφερόμενος στην πιθανότητα να αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων και να επηρεαστεί η στόχευση της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «αν χρειαστεί παρέμβαση, θα κάνουμε», σημείωσε ωστόσο ότι με το υφιστάμενο όριο των 200.000 ευρώ η προστασία φτάνει το 85%-90% των δανειοληπτών, οπότε δεν είναι αυτό το σημαντικό κριτήριο, αλλά το εισοδηματικό. Με το 20% να καλύπτεται από το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ, ο στόχος είναι η αύξησή του μέσω της θωράκισης δανειοληπτών της εισοδηματικής ομάδας 20.000-35.000 ευρώ.

Νομικά δύσκολη η προστασία όταν εμπλέκεται εμπορική δραστηριότητα
 
Αντίθετα, ο κ.Σταθάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά όταν εμπλέκονται σε αυτά πρώτες κατοικίες.
 
Ο λόγος είναι η απολύτως διακριτή φύση των δύο Δικαίων, καθώς αντιμετωπίζονται με το Εμπορικό Δίκαιο. Επίκειται διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ δύσκολο νομικά το θέμα, να συνδυάζεται εμπορική δραστηριότητα και υπερχρεωμένο νοικοκυριό, τόνισε ο υπουργός, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς είναι και για τις τράπεζες μεγάλο πρόβλημα. Θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν επιμέρους ομάδες, με ανάγκη υψηλότατου δείκτη προστασίας, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα.

Σταθερή φορολογία για επτά χρόνια σε ξένες επενδύσεις

 
Ο κ.Σταθάκης περιέγραψε και τις βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως είπε, θα περιλαμβάνει 3-4 βασικές αρχές, θα είναι απλοποιημένος σε σχέση μέχρι σήμερα γραφειοκρατία και κυρίως θα βάλει τέλος στο λάθος των προηγούμενων καθεστώτων, όπου δεν διασφαλίζονταν οι πόροι και έτσι τελικά συσσωρεύονταν χρέη του Δημοσίου προς επενδυτές.
 
Έτσι, όπως είπε ο υπουργός:

- θα είναι απλός, με επαρκείς πόρους
- θα δίνει έμφαση σε κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα, όπως οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού, η υψηλή τεχνολογία κτλ.
- Θα παρέχει όλα τα κίνητρα - πέραν της «κλασικής» χρηματοδότης μέσω επιδοτήσεων- καθώς θα δίνει δυνατότητα δανειοδότησης από χρηματοδοτικά εργαλεία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- θα εστιάζει στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, με δημιουργία σταθερού (όχι μειωμένου) φορολογικού καθεστώτος για επτά χρόνια, μέχρι την ολοκλήρωση της απόσβεσης

Ο κ.Σταθάκης προσδιόρισε ως το τέλος Ιανουαρίου την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς τώρα το νομοσχέδιο είναι στην φάση της νομικής παρασκευής.


Πηγή: ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ - 105,5 FM



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης