Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

ΣτΠ - Δικαιώματα εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του Ο.Α.Ε.Δ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας
Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Δικαιώματα εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδική Επιστήμονας: Παυλίνα Κοντογεωργοπούλου

Ιανουάριος 2016

Με έγγραφό του το οποίο απεστάλη στα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών τον Ιούλιο 2014, επανακοινοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2015 και δημοσιεύθηκε το Μάρτιο 2015, ο Συνήγορος του Πολίτη διατύπωσε επισημάνσεις και προτάσεις προκειμένου να διασφαλισθούν τα θεμελιώδη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των απασχολούμενων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα βάσει του ν. 4152/2013, τα οποία κατοχυρώνονται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλους τους εργαζομένους.

Ειδικότερα, οι επισημάνσεις της Αρχής αφορούσαν την αναγνώριση στους απασχολούμενους στα προγράμματα δικαιωμάτων όπως η ετήσια άδεια μετ' αποδοχών, η προστασία της μητρότητας και οι διευκολύνσεις εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, η προστασία θυμάτων εργατικών ατυχημάτων, καθώς και τα κενά προστασίας ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω ασθενείας ή ατυχήματος, αλλά και ως προς την παροχή του μισθού κατά τον χρόνο που η μη παροχή εργασίας οφείλεται σε ασθένεια ή σε κυοφορία/λοχεία, δηλαδή σε ανυπαίτιο κώλυμα. Τα κενά αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση κανόνων της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του παράγωγου ενωσιακού δικαίου, αλλά και κανόνων του διεθνούς δικαίου που έχει κυρώσει η Ελλάδα.

Με τα άρθρα 1 και 2 του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», συμπληρώνονται και τροποποιούνται οι διατάξεις του ν. 4152/2013 και της Κ.Υ.Α. 4.31879/οικ.3.1604/18.11.2014 και συστηματοποιείται η σχετική νομοθεσία. Προβλέπεται ρητά τακτική άδεια ανάπαυσης των απασχολούμενων στα προγράμματα κατ' αναλογία των ημερών αδείας που απολαμβάνουν οι λοιποί εργαζόμενοι χωρίς περικοπή της αμοιβής τους, για την τακτική τους ανάπαυση, για την παρακολούθηση της προόδου των τέκνων τους και για την ιατρική παρακολούθηση όσων βρίσκονται σε κατάσταση κυοφορίας ή λοχείας.

Διευκρινίζεται ότι οι απασχολούμενοι απολαμβάνουν πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Υπενθυμίζεται η υποχρέωση σεβασμού της προσωπικότητας κάθε ωφελουμένου και διά της υποχρέωσης απασχόλησής του σε θέση κατάλληλη προς τις δεξιότητές του. Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με την αμοιβή των απασχολούμενων για νυχτερινή εργασία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει την ικανοποίησή του για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, η οποία θα οδηγήσει στην άρση των κενών προστασίας και την προσαρμογή του νομικού καθεστώτος των απασχολουμένων στα προγράμματα σε θεμελιώδεις κανόνες της ευρωπαϊκής και εσωτερικής εργατικής νομοθεσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 213 1306 625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 213 1306 604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο