Ειδήσεις Τεχνολογία

Αναπτύσσεται ραγδαία η ασύρματη τεχνολογία

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ κίνηση του χεριού πάνω από έναν αυτοσχέδιο δέκτη, ο καθηγητής Τζόι Λάσκαρ του πανεπιστημίου Τζόρτζια Τέκ δείχνει πόσο εύκολα και γρήγορα μεγάλα αρχεία θα μπορούν στο μέλλον να μεταφερθούν από ένα φορητό media player στην τηλεόραση.

Αναπτύσσεται ραγδαία η ασύρματη τεχνολογία
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗ κίνηση του χεριού πάνω από έναν αυτοσχέδιο δέκτη, ο καθηγητής Τζόι Λάσκαρ του πανεπιστημίου Τζόρτζια Τέκ δείχνει πόσο εύκολα και γρήγορα μεγάλα αρχεία θα μπορούν στο μέλλον να μεταφερθούν από ένα φορητό media player στην τηλεόραση.

Ενώ οι τεχνολογίες Wi-Fi και Bluetooth χρησιμοποιούνται ευρέως για τη μεταφορά μικρών αρχείων από μια συσκευή σε μια άλλη, καμία από τις δύο δεν είναι κατάλληλη για τη μεταφορά βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Ο Λάσκαρ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν εξαιρετικά υψηλές ραδιοσυχνότητες για να μεταφέρουν μεγάλα αρχεία σε μικρές αποστάσεις. Αυτές οι συχνότητες αποτελούν ακόμη μια απάτητη περιοχή για τους ερευνητές, η οποία στο μέλλον θα μπορούσε να γίνει ο συμβατικός τρόπος ασύρματης μεταφοράς αρχείων.

Μια παρόμοια τεχνολογία μικρού βεληνεκούς, γνωστή ως ulra-wideband, ξεκινά να διατίθεται στην αγορά μετά από πολλά χρόνια ερευνών . Τον περασμένοι μήνα, η Toshiba διέθεσε στην αγορά φορητούς υπολογιστές με ενσωματωμένους δέκτες ultra-wideband που μπορούν να επικοινωνούν με τον σταθερό σταθμό του υπολογιστή.

Όμως, η μέγιστη ταχύτητα του ultra-wideband είναι περίπου 480 megabits το δευτερόλεπτο, ίση με την ανώτατη ταχύτητα ενός καλωδίου υπολογιστή. Αντίθετα, η χρήση των 60 GHz υπόσχεται πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων. «Θα υπάρχει πάντα πίεση για όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα», αναφέρει στέλεχος της Philips Electronics. Και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε ακόμη γρηγορότερη ασύρματη μετάδοση δεδομένων ώστε να μπορέσουμε επιτύχουμε ταχύτερα downloads αλλά και μετάδοση σε πραγματικό χρόνο βίντεο υψηλής ευκρίνειας». Προς το παρόν απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αφού τα ασύρματα δίκτυα σε γενικές γραμμές εξασθενούν όταν παρεμβάλλονται φυσικά εμπόδια και τοίχοι.

Σύμφωνα με τον Λάσκαρ, μέχρι το 2009 θα διατίθεται το απαραίτητο λογισμικό και hardware για την ασύρματη μεταφορά μεγάλων αρχείων, ενώ από το 2008 θα μπορούν να κατασκευάζονται τηλεοράσεις με ενσωματωμένους δέκτες ασύρματης επικοινωνίας με άλλες συσκευές σε υψηλές συχνότητες. Πάντως οι επιστήμονες έχουν ήδη επιτύχει την ασύρματη μεταφορά αρχείων με ταχύτητα 15 gigabits το δευτερόλεπτο, σε απόσταση ενός μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονται λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα για την ασύρματη μεταφορά μιας ταινίας υψηλής ευκρίνειας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press
 
 
 
 
 
 
 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο