Ειδήσεις Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

Το ΕΣΠΑ ως Χρηματοδοτικό Εργαλείο Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΑ

20 Δεκεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το ΕΣΠΑ ως Χρηματοδοτικό Εργαλείο Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας»


Τη φιλοσοφία, τις κατευθύνσεις και το ρόλο του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας ανέλυσε ο Υφυπουργός  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Αργολίδας το βράδυ της Παρασκευής 18/12 στο Άργος με θέμα «Το ΕΣΠΑ ως Χρηματοδοτικό Εργαλείο Ανάπτυξης της Τοπικής Κοινωνίας».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τα υπηρεσιακά στελέχη και τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας που παρακολούθησαν την εκδήλωση, καθώς επίσης και να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην ομαλή ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου 2007–2013, στην εξυγίανση και επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων, καθώς επίσης και στη δυναμική εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Περιγράφοντας τα αποτελέσματα μιας ιδιαίτερα εντατικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο, για την ενίσχυση της απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων ανέδειξε δυο σημαντικές πρωτιές.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ σε απορρόφηση για την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013. Είναι επίσης η πρώτη και η μόνη χώρα-μέλος, με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων 2014-2020 και έτσι είναι η μόνη χώρα η οποία μπορεί να υποβάλλει αιτήματα πληρωμής για όλα τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2015.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός, υπογράμμισε πως οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το νέο ΕΣΠΑ είναι ο κοινωνικός και ο αναπτυξιακός και ανέλυσε λεπτομερώς, σε μια πλούσια και ζωντανή συζήτηση, τους βασικούς στόχους των τεσσάρων δράσεων που έχουν ήδη προδημοσιευθεί. Σημείωσε πως πρώτη προτεραιότητα στην παρούσα χρονική περίοδο είναι η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, επεσήμανε, εστιάζει σε μικρά και μεσαία έργα κοινωνικά χρήσιμα και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσα από σχήματα νεανικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας.

Αναφορικά με το στόχο ενίσχυσης της νεοφυούς, καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ο Υφυπουργός έδωσε έμφαση στην ομιλία του στον προσανατολισμό των δράσεων σε τομείς όπως ο αγροτοδιατροφικός τομέας για τη στήριξη των αγροτών, αλλά και ο τουρισμός, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία μικρών μονάδων με προστιθέμενη  αξία για την τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ εστίασε και στα προγράμματα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο από την φτώχεια και την ανθρωπιστική κρίση.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας σε ερωτήσεις, στη διαφάνεια και την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων των εν δυνάμει δικαιούχων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, στις διαδικασίες υποβολής των αιτημάτων, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση των δομών της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις όπως αυτή στο Άργος αποτελούν μέρος του προγραμματισμού του Υπουργείου στην κατεύθυνση μια νέας προσέγγισης συνεργασίας και διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

από το Γραφείο Τύπου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο