Ειδήσεις Επισημάνσεις

Επισημάνσεις: Τροποποιητικές Ε9 - Πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής - Εκκαθαρίσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε χθες από το Οικονομικό Επιμελητήριο σχετικά με τον Εν.Φ.Ι.Α και το Ε9, δόθηκαν ορισμένες διευκρινίσεις από την προϊσταμένη του τμήματος μεγάλης ακίνητης περιουσίας της Διεύθυνσης κεφαλαίου του υπ. Οικονομικών την κα Α. Κόλλια.

-Από τις 15/12/2015 είναι ανοικτή η εφαρμογή στις Δ.Ο.Υ. για τις μεταβολές του Ε9 σχετικά με τον Εν.Φ.Ι.Α του 2015. Να υπενθυμίσουμε ότι στις Δ.Ο.Υ. υποβάλλονται τα δικαιολογητικά (αιτήσεις)  και εκκαθαρίζεται ο Εν.Φ.Ι.Α. για την παροχή των εκπτώσεων σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1212/24.9.2015.

-Οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για το 2015 είναι φυσικά εκπρόθεσμες επισήμανε η κα Α. Κόλλια, ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι να αλλάξει κάτι και να ψηφιστεί η εξαγγελία της κυβέρνησης (εάν και εφόσον αυτό γίνει) για υποβολή τροποποιητικών Ε9 μέχρι τον Φεβρουάριο χωρίς πρόστιμο, θα συνεχίσει να ισχύει το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

-Η προϊσταμένη της διεύθυνσης κεφαλαίου ανέφερε επίσης και τη σχετική ελάφρυνση που επήλθε σχετικά με τα πρόστιμα στις τροποποιητικές των Ε9 με την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών. [Δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου : Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9: Ένα μόνο πρόστιμο όταν επαναλαμβάνονται οι ίδιες μεταβολές]

-Επίσης στο σεμινάριο έγινε αναφορά για τις εκκαθαρίσεις που γίνονται μετά από την τροποποιητική δήλωση Ε9 και για τις οποίες υπάρχουν δύο περιπτώσεις.
α) Αυτόματη και ηλεκτρονική εκκαθάριση από την Δ.ΗΛΕ.Δ. στις περιπτώσεις που μετά από την τροποποίηση του Ε9 προκύπτει χρεωστική διαφορά στο Εν.Φ.Ι.Α., ή μηδενική διαφορά ή τέλος πιστωτική μέχρι 300,00 ευρώ.
β) Στις λοιπές περιπτώσεις η εκκαθάριση ολοκληρώνεται στην Δ.Ο.Υ. με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

-Η κα Κόλλια υπενθύμισε επίσης ότι από 1.1.2014 οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την υπερβάλλουσα επιφάνεια των ακινήτων αλλά και των οικοπέδων σε σχέση με τον τίτλο κτήσης. Πρακτικά οι φορολογούμενοι ασχέτως εάν έχουν τακτοποιήσει τους αυθαίρετους χώρους των ακινήτων ή όχι , θα πρέπει να δηλώνουν τα πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από τον τίτλο κτήσης (συμβόλαιο, άδεια κτίσματος κλπ). Βέβαια σε περίπτωση που στον τίτλο του ακινήτου αναγράφεται μεγαλύτερη επιφάνεια από την πραγματική, τότε αναγράφεται στο Ε9 η επιφάνεια που αναφέρεται στον τίτλο.

-Τέλος σε ό,τι αφορά στην αναστολή πληρωμής φόρου για τα νομικά πρόσωπα, υπενθυμίζεται ότι η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους (ήτοι 31.12.2015).


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΝΦΙΑ Ε9 τροποποιητικές πρόστιμο


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο