Ειδήσεις Απόψεις

Τα πρόστιμα των ΜΥΦ: Πότε θα μάθουμε τις προθέσεις του υπ. Οικ;

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός


Κοιτώντας ασκαρδαμυκτί το επιτραπέζιο ημερολόγιο του γραφείου, συνειδητοποιώ ότι άλλος ένας χρόνος σε λίγο θα μας αποχαιρετήσει, κι εμείς εκόντες άκοντες θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μέσα στις ίδιες δύσκολες ατραπούς του επαγγέλματος. Η αέναη κίνηση των υποχρεώσεων και τα προβλήματα του τρέχοντος έτους θα μας συντροφεύουν για λίγες ακόμη μέρες, θυμίζοντάς μας ότι δεν μπορούμε ποτέ να ηρεμήσουμε, ακόμη και εν μέσω γιορτινών ημερών!

Κι ενώ ο χρόνος τελειώνει, εμείς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι μας περιμένει σχετικά με ορισμένα φλέγοντα θέματα που πηγάζουν από την υποχρέωση υποβολής των γνωστών πλέον ΜΥΦ που μας έχουν κουράσει απίστευτα.

Ο χρόνος εκπνέει κι εμείς δεν ξέρουμε ακόμη τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με μια σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την υποχρέωση αυτή και ζητούν εναγωνίως λύση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται δραματικά το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Το υπ. Οικονομικών οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αφού λάβει υπόψη του όλη αυτή την ταλαιπωρία που υφίσταται ένας ολόκληρος κλάδος από την υποχρέωση υποβολής των εν λόγω καταστάσεων, πρέπει να μας γνωστοποιήσει επιτέλους τις προθέσεις του και κυρίως να βρει λύσεις, αποσυμπιέζοντας έτσι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έως τώρα.

Εδώ λοιπόν γεννώνται κάποια ερωτήματα -τα έχουμε ξαναγράψει κατά διαστήματα- που χρήζουν άμεσων διευκρινίσεων ή ίσως και νομοθετικών παρεμβάσεων από τα αρμόδια τμήματα του υπ. Οικονομικών:

α) Τι θα γίνει με το θέμα των προστίμων των ΜΥΦ; Πώς θα επιβάλλονται; Ποιο θα είναι το ύψος του προστίμου; Ποιος θα είναι ο «παραβάτης» στις περιπτώσεις αποκλίσεων μεταξύ των συναλλαγών που έχουν υποβληθεί από τους υπόχρεους;

β) Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν αποκλίσεις όταν μέχρι την 31.12.2015 μπορούν οι υπόχρεοι να υποβάλουν τις εν λόγω καταστάσεις;

γ) Γιατί πρέπει μέχρι την παραμονή της πρωτοχρονιάς να είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε μήπως έχουν υποβληθεί νέα στοιχεία μέσα στη σχετική εφαρμογή του taxis και να διορθώνουμε τελευταία στιγμή αποκλίσεις που ενδεχομένως εμφανιστούν;

δ) Θα υπάρξει κάποιο νέο όριο αποκλίσεων για τις οποίες δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις; Αν ναι, πότε θα το μάθουμε;

Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μακρύς, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω περαιτέρω. Ευελπιστώ να έχουμε σύντομα την επίσημη θέση του υπ. Οικ. σχετικά με το ζήτημα της επιβολής προστίμων αναφορικά με τις ΜΥΦ, γιατί η αγωνία και το άγχος όλων μας έχουν "χτυπήσει" κόκκινο. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε επακριβώς τι μας ξημερώνει γύρω από το μείζον αυτό θέμα. Επιπροσθέτως να τονίσω ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι λειτουργούμε κάτω από τέτοιο καθεστώς πίεσης, αλλά και ανασφάλειας γύρω από το θέμα αυτό.

Θεωρώ πως η ηγεσία του υπ. Οικ. έστω και την ύστατη στιγμή αφενός μεν, θα αναλογιστεί όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αφετέρου δε, θα δώσει άμεσα μία λογική λύση -μακριά από προστιμολαγνεικές προσεγγίσεις-, που θα κατευνάσει τα πνεύματα και θα επαναφέρει την ηρεμία σε ολόκληρο τον κλάδο που ταλανίζεται από τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποβολή των ΜΥΦ.

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν! Ελπίζω βέβαια να είναι θετικές για όλους μας και να μας εκπλήξει θετικά το αρμόδιο υπουργείο.


Ετικέτες για αναζήτηση ΜΥΦ συγκεντρωτικές


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο