Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκκαθαριστικό περιμένουν 2,5 εκατ. φορολογούμενοι

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να περάσουν ξανά από την εφορία για να διορθώσουν τη φορολογική τους δήλωση ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι περιμένουν να λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 3.257.069 δηλώσεις σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων. Η όλη διαδικασία καθυστερεί λόγω και των πρόωρων εκλογών...

Εκκαθαριστικό περιμένουν 2,5 εκατ. φορολογούμενοι

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να περάσουν ξανά από την εφορία για να διορθώσουν τη φορολογική τους δήλωση ενώ περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι περιμένουν να λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 3.257.069 δηλώσεις σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων. Η όλη διαδικασία καθυστερεί λόγω και των πρόωρων εκλογών.

Μάλιστα περίπου 200.000 φορολογούμενοι θα περιμένουν αρκετό διάστημα για να λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα λόγω των λαθών που έκαναν στη δήλωσή τους. Τα περισσότερα από τα λάθη τα διορθώνουν οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και των Δ.Ο.Υ. Από τον μέχρι σήμερα έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων λάθη εντοπίζονται στα εξής σημεία της φορολογικής δήλωσης:

Δηλώθηκαν καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν αναγραφεί τα ακαθάριστα έσοδα.

Στους κωδικούς για τις κατοικίες έχει συμπληρωθεί η επιφάνεια των κύριων χώρων της κύριας κατοικίας ή της δευτερεύουσας αλλά δεν έχουν συμπληρωθεί το ποσοστό συνιδιοκτησίας και οι μήνες ιδιοκατοίκησης.

Δεν δηλώθηκαν τα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ είχαν αναγραφεί τα λοιπά στοιχεία τους.

Σε πολλές δηλώσεις ενώ η επιφάνεια της κύριας κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου δηλαδή άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων οι φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει την τιμή ζώνης και το έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας με βάση τα οποία υπολογίζεται το τεκμαρτό ενοίκιο.

Σε δευτερεύουσες κατοικίες μεγαλύτερες των 150 τ.μ. δεν έχουν αναγραφεί οι τιμές ζώνης και το έτος έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Στον πίνακα των εκπιπτόμενων δαπανών (πίνακα 7), ανεγράφησαν τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας χωρίς τα ποσά των τόκων αυτών να μεταφερθούν σωστά στους κωδικούς 727-728 του πίνακα 5, για τον προσδιορισμό της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης.

Αν και η πρώτη κατοικία είναι μεγαλύτερη των 120 τ.μ., οι κωδικοί 727-728 είχαν συμπληρωθεί μόνο με το ποσό των τόκων του στεγαστικού δανείου για την απόκτησή της, ενώ έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και το ποσό του αποπληρωθέντος κεφαλαίου του δανείου που αντιστοιχούσε στα πάνω από τα 120 τ.μ. της.

Δεν υπήρχε σωστή σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Είχαν αναγραφεί ποσά προκαταβληθέντων-παρακρατηθέντων φόρων, χωρίς να δηλωθούν εισοδήματα από τις αντίστοιχες πηγές.

Οι παρακρατηθέντες φόροι, που αφορούσαν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα ήταν μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο