Δέσμη μέτρων και για τις πληγείσες επιχειρήσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

27 Αύγουστος 2007
ΜΕΤΡΑ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τη χορήγηση δανείων ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Taxheaven.gr

Δέσμη μέτρων για τις πληγείσες επιχειρήσεις

ΜΕΤΡΑ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τη χορήγηση δανείων ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Τα μέτρα είναι δύο κατηγοριών: Πρώτον, μέτρα που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και, δεύτερον, μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Ειδικότερα, τα μέτρα που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις του 2007 περιλαμβάνουν:

Πρώτον, την ενίσχυση τους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους με το ποσό των 5.000 ευρώ.

Δεύτερον, την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων καθώς και των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Τρίτον, την αναστολή για έξι μήνες των πλειστηριασμών, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους σε τράπεζες, που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

Τέταρτον, αναστέλλεται για έξι μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα. Τα δύο τελευταία μέτρα αποφασίσθηκαν σε συνεννόηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα.

Πέμπτον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και ήταν μέχρι σήμερα στο 70% αυξάνεται στο 80%.

Έκτον, η επιδότηση του επιτοκίου, που κάλυπτε μέχρι σήμερα 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.

Τα μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας, περιλαμβάνουν:

Πρώτον, το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών τους μέχρι τις 31 Αυγούστου 2007 προς τις τράπεζες. Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών, δηλαδή η πρώτη δόση είναι καταβλητέα στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Το υπόλοιπο δάνειο θα εξοφληθεί σε ίσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι δέκα χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατά την περίοδο χάριτος και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Δεύτερον, επιδοτείται από το κράτος η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 ευρώ, 80% έως 20.000 ευρώ, 50% έως 60.000 ευρώ και 30% για δάνεια έως 90.000 ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα φθάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.

Τρίτον, καλύπτεται από τον ΟΠΕ το κόστος παρουσίας τους σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού μέχρι το τέλος του 2007.

Τέταρτον, μέσα από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης δίνεται άμεση χρονική προτεραιότητα και αυξημένη χρηματοδοτική βαρύτητα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους πυρόπληκτους νομούς.

Αυξάνονται κατά 20 εκατ. ¤ οι δαπάνες του Προϋπολογισμού

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης αυξάνονται κατά 20.000.000 ευρώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας.

Με άλλη απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός, επιχορηγείται με 50.000 ευρώ το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών, επιπρόσθετα της επιχορήγησης 50.000 ευρώ που έχει δοθεί στο Σώμα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ναυτεμπορική