Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τρία νέα μέτρα για πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

27 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων στοχεύουν τρία επιμέρους μέτρα τα οποία προτίθεται να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εφόσον επανεκλεγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θα προστεθούν στο ως άνω νομοσχέδιο ρυθμίσεις οι οποίες θα προβλέπουν την απαγόρευση πώλησης πετρελαίου για γεωργική χρήση από τα πρατήρια καυσίμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την ενοποίηση των φόρων στις βενζίνες και την ειδική σήμανση των βυτιοφόρων που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα.
Τρία νέα μέτρα για πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα

Στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των καυσίμων στοχεύουν τρία επιμέρους μέτρα τα οποία προτίθεται να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εφόσον επανεκλεγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θα προστεθούν στο ως άνω νομοσχέδιο ρυθμίσεις οι οποίες θα προβλέπουν την απαγόρευση πώλησης πετρελαίου για γεωργική χρήση από τα πρατήρια καυσίμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την ενοποίηση των φόρων στις βενζίνες και την ειδική σήμανση των βυτιοφόρων που μεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιμα.

Εξάλλου, στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να νομοθετηθεί και η υποχρέωση των πρατηριούχων υγρών καυσίμων να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης μέσω ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών) συνδεδεμένων με τις αντλίες, αρχής γενομένης (πιλοτικά) στον νομό Αττικής και με σταδιακή γεωγραφική επέκταση του μέτρου στη συνέχεια.

Eνα άλλο θέμα που αναμένεται να απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο μετά τις εκλογές είναι ακόμη η αύξηση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου στα επίπεδα του φόρου του πετρελαίου κίνησης, ώστε να αντιμετωπισθεί κατά τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο η παράνομη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου.

Σήμερα, το κίνητρο για παράνομη χρήση πετρελαίου θέρμανσης και αγροτικού πετρελαίου ως πετρελαίου κίνησης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου ανέρχεται μόλις σε 0,021 ευρώ ανά λίτρο ενώ ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης φθάνει αυτή τη στιγμή τα 0,276 ευρώ ανά λίτρο, είναι δηλαδή υψηλότερος κατά 0,255 ευρώ ανά λίτρο. Αν συνυπολογισθεί και ο ΦΠΑ, τότε η διαφορά στην τελική τιμή φθάνει τα 0,30 ευρώ ανά λίτρο.

Κατά πάσα πιθανότητα, η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο από τα 0,021 στα 0,276 ευρώ θα συνοδευτεί και από μια διαδικασία για την επιστροφή στους καταναλωτές της σημερινής διαφοράς των φόρων.

Ποια μέτρα προκρίνονται από το υπ. Οικονομίας

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φορoδιαφυγής, το οποίο θα κατατεθεί εκ νέου προς ψήφιση στη νέα, αναθεωρητική, Bουλή, θα συμπεριληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

Πρώτον, η απαγόρευση πώλησης, κατά την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τη 15η Οκτωβρίου κάθε έτους, αγροτικού πετρελαίου από τα πρατήρια καυσίμων που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος του μέτρου είναι να περιορισθούν οι δυνατότητες παράνομης διακίνησης ως καυσίμου κίνησης, του αγροτικού πετρελαίου, το οποίο εξακολουθεί και κατά τη θερινή περίοδο να έχει φόρο μειωμένο στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η δυνατότητα πώλησης αγροτικού πετρελαίου από πρατήρια σε αυτές τις περιοχές, όπου δεν υπάρχουν αγρότες, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες παράνομης χρήσης του προϊόντος αυτού ως καυσίμου κίνησης από χιλιάδες πετρελαιοκίνητα οχήματα, όπως τα ταξί, τα φορτηγά και τα τουριστικά λεωφορεία.

Δεύτερον, η ενοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στις βενζίνες από το 2008. Θα εφαρμοσθεί ενιαίος φόρος κατανάλωσης για όλους τους τύπους βενζίνης (απλή αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη και βενζίνη σούπερ για παλαιάς τεχνολογίας Ι.Χ.) για να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα νοθείας. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, η ενοποίηση των φόρων στη βενζίνη θα επέλθει από την 1η Ιανουαρίου 2009 όταν θα ισχύει ο ενιαίος φόρος (0,359 ευρώ ανά λίτρο) και για τους τρεις τύπους βενζίνης: την απλή αμόλυβδη, τη σούπερ αμόλυβδη και τη νέα βενζίνη σούπερ για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας. Η ενοποίηση των φόρων θα συντελεσθεί τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2008. Οι τρεις τύποι βενζινών θα φθάσουν από το επόμενο έτος στα 0,352 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΦΚ θα αυξηθεί κατά 0,021 ευρώ ανά λίτρο για την απλή αμόλυβδη, κατά 0,012 ευρώ ανά λίτρο για τη σούπερ αμόλυβδη και κατά 0,005 ευρώ για νέα βενζίνη σούπερ που χρησιμοποιείται στα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα. Eτσι, συνυπολογιζομένου και του ΦΠΑ, η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φθάσει τα 2,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο στην απλή αμόλυβδη, τα 1,6 λεπτά ανά λίτρο στη σούπερ αμόλυβδη και τα 0,6 λεπτά ανά λίτρο για τη νέα βενζίνη σούπερ.

Τρίτον, η ειδική σήμανση των βυτιοφόρων που μεταφέρουν αφορολόγητα καύσιμα. Τα βυτιοφόρα μέσω των οποίων διακινούνται ναυτιλιακά καύσιμα θα φέρουν ειδικό σήμα.
Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης