Αποτελέσματα live αναζήτησης

12 δις οφειλές στον Ο.Α.Ε.Ε. - 50.000 ελ. επαγγελματίες επέλεξαν κατώτερη κατηγορία ασφάλισης

7 Δεκέμβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Διέψευσε τα σενάρια για σύνδεση της σύνταξης με το εισόδημα, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2016. Ο υφυπουργός έδωσε και μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

Το τμήμα της ομιλίας αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου:
.....
"Έχουμε την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 27%.
Έχουμε μια πλήρη αδυναμία των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών να καταβάλουν τις εισφορές.
Έχουμε 12 δισεκατομμύρια οφειλές στον ΟΑΕΕ από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Έχουμε τεράστια αδυναμία συμμετοχής των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στις υποχρεώσεις που έχουν για την κοινωνική ασφάλιση.
Αποδείχτηκε και από τη διαδικασία της επιλογής κατώτατων ασφαλιστικών κατηγοριών που, κατά τη δική μας σωστή εκτίμηση, ήταν μια λύση, πρόσκαιρη έστω.
Θα ίσχυε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 αυτή η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικών κατηγοριών.

Σας ενημερώνω ότι από τους 260 χιλιάδες περίπου οφειλέτες του ΟΑΕΕ, οι μικροεπαγγελματίες δηλαδή, περίπου 50 χιλιάδες ήταν εκείνοι που βρίσκονται σε διαδικασία πλήρους αδυναμίας οφειλής και επέλεξαν τρεις χαμηλότερες κατηγορίες. Οι υπόλοιποι ούτε αυτό δεν μπορούσαν να επιλέξουν.

Όσον αφορά τους μηχανικούς, που είναι η πλέον δοκιμαζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων στον ΕΤΑΑ, είκοσι χιλιάδες επέλεξαν κατώτερες κατηγορίες και μόλις τέσσερις χιλιάδες από αυτούς ήταν οφειλέτες, που δεν κατέβαλαν εισφορές, που δεν ήταν ενήμεροι. Ήταν μόνο τέσσερις χιλιάδες.

Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε και εκείνοι, που όφειλαν και είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα μικρότερης ασφαλιστικής δαπάνης, δεν προσήλθαν για να επιλέξουν αυτή τη δυνατότητα, γιατί δεν άντεχαν έτσι κι αλλιώς να είναι ενταγμένοι μέσα στη διαδικασία της ενημερότητας στους ασφαλιστικούς φορείς.
Αυτό είναι το σκηνικό. Και για αυτό τον λόγο τίποτα δεν μπορεί να στηρίξει μια προοπτική βιωσιμότητας, αν δεν αλλάξουμε το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα. Και να σταματήσει αυτή η προσπάθεια να συσκοτίζεται η αλήθεια, γιατί δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες σαν χώρα να βγούμε από αυτό το τέλμα, από αυτήν την καταστροφική πορεία.
Πρέπει –και θα το πετύχουμε αυτό- η νεολαία, οι νέοι και οι νέες της χώρας να πιστέψουν στην κοινωνική ασφάλιση. Όπου και αν πάτε και ρωτήσετε τους νέους, θα σας πουν «Δεν έχει κανένα νόημα να μπω στη διαδικασία της κοινωνικής ασφάλισης, γιατί δεν θα πάρω σύνταξη». Αυτό τελειώνει.

Η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα γίνεται βιώσιμη. Αυτή είναι η πολιτική μας. Διασφαλίζει τη σύνταξη για όλους. Εθνική σύνταξη, χωρίς να συνδέεται με τα εισοδήματα, στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος και από εκεί και πέρα η αναλογική σύνταξη, εγγυημένη και αυτή από την πολιτεία, θα είναι ανάλογη των εισοδημάτων που διαμορφώνει καθένας και με βάση τα ποσά που έχει εισφέρει.
Αυτή είναι η αλήθεια. Διαστρεβλώνεται και αυτό. Αποδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Νεφελούδη, ότι δήθεν θα συνδέσουμε τη σύνταξη και θα την εξαρτούμε από το επίπεδο εισοδήματος του κάθε ασφαλισμένου. Δεν βγαίνει από πουθενά αυτό. Πάντα οι συντελεστές αναπλήρωσης –πάντα, και τώρα και πριν- υπολογίζονταν βάσει του αναδιανεμητικού συστήματος και της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει ο καθένας.
Αυτό γίνεται πια ισότιμα, γιατί έτσι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους να εισφέρουν, με βάση τις πραγματικές οικονομικές τους δυνατότητες, σε ένα σύστημα διαφανές, ειλικρινές, που θα συνδέεται και με τη φοροδοτική ικανότητα και την εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων. Σταματάμε να έχουμε ένα σύστημα που διώκει τον ασφαλισμένο. Δημιουργούμε ένα σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό θα το δούμε στις λεπτομέρειές του, όταν θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο μας."
......



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης