Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 25 λεπτά

Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα.





«Ο χάρτης σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας συνίσταται σε τέσσερα σημεία: Στη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης των 48 προαπαιτουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η οποία κλείνει επιτυχώς, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην ελάφρυνση του χρέους για το διάστημα ’15-22, στο πλαίσιο της  συμφωνίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, Στουρνάρας,  Σταθάκης. [
Στην προοπτική εξόδου από την κρίση αναφέρθηκε ο Υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης σε ομιλία του κατά το ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ]


●●●

 

Σήμερα το «Σχόλιο» περιέχει και ειδικό Ένθετο : Φορολογικός Καζαμίας 2016.  [Βέβαια ισχύει και εδώ, ότι για τα ένθετα των εφημερίδων, μπορείς να τα πετάς χωρίς να τα διαβάσεις ] .


●●●

Το briefing της ημέρας.

Η ιδέα του Κώστα Γραβιά, τολμώ να πω ότι θα αποτελέσει, προϊόντος του χρόνου ,   σταθμό στην Ιστορία της Λογιστικής και Φορολογικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Οι προηγούμενοι ( κατά την άποψή μου ) ήταν :

·         1930 : Εκδίδεται η « Λογιστική επιθεώρησις». Το πρώτο αμιγές λογιστικό περιοδικό που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.

·         1946 -1954 : Άρχισαν να εκδίδονται τα γνωστά περιοδικά :    «Δελτίον Φορολογικής Νομοθεσίας» (1946), « Φορολογική Επιθεώρηση» (1953 ) και  «Λογιστής» ( 1954 ).

·         1996 : Εκδίδεται το « Account ». Εβδομαδιαίο Λογιστικό και φορολογικό Περιοδικό. Στο site του αναγραφόταν : «Ο άνθρωπος που έφτιαξε την Ipirotiki [ ο αείμνηστος Μπάμπης ( Χαρίλαος ) Μανιώτης ] , βαρέθηκε να περιμένει δύο μήνες για να διαβάσει μια εγκύκλιο ή να κόβει κάθε μέρα τις εφημερίδες.»

·         Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, γενικεύεται η χρήση του Internet, με την δυνατότητα οι Λογιστές, μέσω των αντίστοιχων Ιστοσελίδων ( κυρίως www.ipirotiki.gr, www.taxheaven.gr  και www.e-forologia.gr/epsilon7. )  να ενημερώνονται άμεσα για την Νομοθεσία. Ιδιαίτερα καταλυτική για την ηλεκτρονική επικοινωνία και ενημέρωση των Λογιστών όλης της Ελλάδος ήταν η λειτουργία του  forum του taxheaven.  

 

●●●

 

Την περασμένη λοιπόν εβδομάδα είχαμε :

Το briefing της ημέρας (02.12.2015)

[ Μεταξύ άλλων Αναφέρθηκαν : -Δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν έσχες) ]   

Το briefing της ημέρας (03.12.2015) [ Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν:
  • Δεν ισχύουν οι προσαυξήσεις στην προσωποποιημένη πληροφόρηση. Οι εισπράξεις ανεβαίνουν σταδιακά.
  • Περίπτερα ( δικαιώματα ) υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης έως 31.12.2015 για την μεταβολή του εισοδήματος (από ενοίκια σε δικαιώματα)
  • Τροποποιητικές δηλώσεις νομικών προσώπων. Αντιμετώπιση περίπτωσης πιστωτικών δηλώσεων. Ανάγκη παράτασης και για τους εταίρους οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις λόγω μεταβολής του πίνακα διανομής, συνέπεια της τροποποιητικής δήλωσης νομικού προσώπου
  • Μέχρι 31.12.2015 οι ενέργειες για την κάλυψη τεκμηρίων (Γονική παροχή πχ)
  • Offshore εταιρίες και τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι την 10η Δεκεμβρίου χωρίς πρόστιμα.
  • Δεν πρέπει να υφίσταται πρόστιμο στις μεταβολές των δηλώσεων (Ε9,Ε2,Ε1) που δεν επηρεάζει τον φόρο.]
Το briefing της ημέρας (04.12.2015)  [ Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν :
  • Υποχρεώσεις ΓΕΜΗ και σύγκληση γενικών συνελεύσεων ΑΕ με λήξη χρήσης την 30η Ιουνίου 2015 (1.07.2014 - 30.06.2015)
  • Το άνοιγμα της εφαρμογής του Ε9 για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων από την Δευτέρα 7/12/2015.
  • Αναφορά στην αρθρογραφία σχετικά με τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ.
  • Αναφορά στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα ] .  

Όποιος τα άκουσε ή θα τα (ξανα)ακούσει, έχει μια πλήρη ενημέρωση της ημέρας άρα και της εβδομάδας που πέρασε.

  

 

  

Τα θέματα που θα « σχολιάσουμε » σήμερα είναι τα εξής :

1) Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ( «Ε.Λ.Π» ) .

2) Περιουσιολόγιο και Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης .

3) Οι προθεσμίες στην ζωή μας.

4) Υποχρεώσεις Γ.Ε.ΜΗ. και σύγκληση γενικών συνελεύσεων Α.Ε. με λήξη χρήσης την 30η Ιουνίου 2015

5)  Περιοδικά και Αρθρογραφία.

6) Διάφορες αποφάσεις και ανακοινώσεις της εβδομάδας που πέρασε.

7) Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις.

 

 

 

1) Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ( «Ε.Λ.Π» ) .

 

« Ο λόγος εις την ώρα του χίλια φλουριά αξίζει, κι αν δεν τον πεις στην ώρα του, τίποτα δεν αξίζει ».

Καταρχήν να δηλώσω ότι είμαι ύποπτος «πλουτισμού»  μέσω των Ε.Λ.Π (ως εισηγητής σεμιναρίων) και άρα πρέπει ο καθένας να είναι (τουλάχιστον)  « υποψιασμένος » όταν ακούει την γνώμη μου.

Είχαμε λοιπόν την εβδομάδα που πέρασε συνέχεια στο αίτημα για «αναβολή της εφαρμογής των ΕΛΠ ».

Δείτε σχετικά :

αλλά και 

 

Η άποψή μου επί του θέματος :

α) Κάθε αίτημα (όπως αυτό της παράτασης), που εκφράζει κάθε συλλογικό όργανο των Λογιστών πρέπει να είναι σεβαστό και να τυγχάνει της ανάλογης εξέτασης από τους αρμόδιους,

β) Σε κάθε Νομοθετική αλλαγή ( όπως αυτό της ενδεχόμενης αναστολής των Ε.Λ.Π ), πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις  επιχειρήσεις που έχουν ήδη προσαρμοστεί ή βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής σε ένα Νόμο ( 4308 )  που έχει δημοσιευτεί από τις 24-11-2014.

 

Τώρα σχετικά με την ουσία του θέματος η άποψή μου είναι αυτή που γράφτηκε στο Το σχόλιο της Δευτέρας 10-11-2014 : « Η  «εμφάνιση» των Ε.Λ.Π , ήταν απαραίτητη από την στιγμή που το Ε.Γ.Λ.Σ, δεν εκσυγχρονίστηκε. [ Την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού, είχα επισημάνει με άρθρο Τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα»: Αναγκαία η διαβούλευση εφ' όλης της ύλης,  στο  περιοδικό «Accountancy Greece ( Ag ) » , (τεύχος 5 , Οκτ. – Νοε. – Δεκ. 2011 ) ] και από την στιγμή που άλλαξε η « Ευρωπαϊκή Λογιστική Οδηγία », (ΟΔΗΓΙΑ 2013/34/EE  26/6/2013, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ε.Ε L. 182/19/29.6.2013) [Η νέα ευρωπαϊκή «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2013/34/EE»  περιοδικό « ( Ag ) » , (τεύχος 12,  Ιουλ.- Αυγ. - Σεπ. 2013) ] .

Το Ε.Γ.Λ.Σ , από κάθε άποψη αποτέλεσε το νομοθέτημα εκείνο, το οποίο προήγαγε περισσότερο από κάθε άλλο την Λογιστική Επιστήμη στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα πράγματα έκτοτε έχουν αλλάξει κυρίως αναφορικά σε δύο παραμέτρους: α) τη δυνατότητα των μηχανογραφικών συστημάτων όσον αφορά στην αυτόματη επεξεργασία των λογιστικών στοιχείων και β) την ακόμα μεγαλύτερη διεθνοποίηση της χρήσης των οικονομικών καταστάσεων / πληροφοριών. ………………..»

Επί του πρακτέου θα μπορούσε να εξεταστεί ως ενδιάμεση λύση : (1) Παράταση εφαρμογής των Ε.Λ.Π στα απλογραφικά βιβλία  και (2)  Δυνατότητα παράτασης δημοσίευσης των Οικονομικών Καταστάσεων του έτους 2015.

Πάντως οποιαδήποτε τροποποίηση του Ν. 4308/2014, δεν πρέπει να θίγει το δικαίωμα των επιχειρήσεων που θέλουν να συντάξουν τις   Οικονομικές  Καταστάσεις του έτους 2015, σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.

●●●

 

Αποφάσεις και Ειδήσεις σχετικές με τα Ε.Λ.Π.

άρθρο ( επικαιροποιημένο ) των : Κωνσταντίνου Αντ. Κουλογιάννη  και Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά

 

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1872 ΕΞ 19.10.2015 Ερώτηση χρήσης Λογαριασμού 37.

« Με βάση το ν. 4308/2014, με ισχύ από 01.01.2015, οι κωδικοί αριθμοί του χρησιμοποιούμενου από την οντότητα λογιστικού σχεδίου, καθορίζονται ελεύθερα από την ίδια »

 

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1568 ΕΞ 19.10.2015 Φ.Π.Α. ιδιοπαραγώμενου ζωικού κεφαλαίου.

Γενικά, για την αποτίμηση των παντός είδους περιουσιακών στοιχείων, ακολουθούνται οι γενικές αρχές προσδιορισμού του κόστους, όπως αυτές καθορίζονται από τους εκάστοτε ισχύοντες λογιστικούς κανόνες και από την 01.01.2015 βάσει των προβλέψεων του νόμου 4308/2014.
Σε ότι αφορά τις φορολογικές πτυχές των θεμάτων που ενδεχομένως προκύπτουν από την αποτίμηση του ζωικού κεφαλαίου, θέμα στο οποίο εστιάζεται το ερώτημα, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών

 

Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1534 ΕΞ 19.10.2015 Έκδοση τιμολογίων έως 15η ημέρα επόμενου μήνα

Σύμφωνα με το νόμο 4308/2014 αλλά και τη σχετική Οδηγία 2006/112/ΕΚ, το τιμολόγιο φέρει την ημερομηνία της έκδοσής του. Για παράδειγμα για παραδόσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών που θα γίνουν το Δεκέμβριο του 2015, το τιμολόγιο μπορεί να εκδοθεί μέχρι την 15η Ιανουαρίου του 2016, με ημερομηνία, την ημερομηνία έκδοσης αυτού, όπως για παράδειγμα οποιαδήποτε ημέρα από την 1η έως την 15η Ιανουαρίου του 2016.

 

 

●●●

 Υπενθυμίζω επίσης, ότι υπάρχουν στον Κόμβο τα μόνιμα «κουμπιά» ενημέρωσης :

  1. Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

  2. Αποφάσεις ΣΛΟΤ

  3. και το δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό « Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα » εδώ : www.taxheaven.gr/emagazine

 

 

 

2)  Περιουσιολόγιο και Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης .

[ Δείτε και Το briefing της ημέρας (02.12.2015) ]


 

 

 

Αποφάσεις και Ειδήσεις σχετικές με τα Ε.Λ.Π.

Προσοχή αφορά μόνο  :

Δήλωση και έλεγχο περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων ( Ν. 3213/2003 ) και όχι όλους τους φορολογούμενους . Αποτελεί όμως προάγγελο αυτών που θα ισχύσουν για όλους τους  φορολογούμενους. [ Για να πάρετε μια ιδέα δείτε τα παραρτήματα της απόφασης  ]

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2015.

 

·         Από 1.1.2016 η ηλεκτρονική υποβολή της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης - Οι λεπτομέρειες για την υποβολή.

·         Κοινή ανακοίνωση - Δελτίο τύπου Ενώσεων Δικαστών για Πόθεν Έσχες.

Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κινείται το μέτρο της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων. Σπασμωδικό και θορυβώδες, εκθέτοντας τη ζωή και την περιουσία των υποχρέων αδιακρίτως στην κοινή θέα και την ανεμπόδιστη εκμετάλλευσή της απ’ τον καθένα και με κάθε τρόπο, από το κουτσομπολιό έως το έγκλημα, θέτει σε σοβαρότατη διακινδύνευση ζωτικά αγαθά του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου, αποδυναμώνει την άσκηση των οικείων λειτουργημάτων, ευνοεί τον αποπροσανατολισμό του ίδιου τού ελέγχου, και αναπαράγει εν τέλει τη νοσηρότητα που υποτίθεται πως καταπολεμά.

 

●●●

 

Για όλους τους φορολογούμενους σχεδιάζονται τα εξής :

Αλεξιάδης : Πως και τι θα δηλωθεί στο περιουσιολόγιο. Ποια θα είναι η διαδικασία καταγραφής

Η καταγραφή θα γίνει για την περιουσία που έχουν οι φορολογούμενοι την 1.1.2016.
Ενισχύεται το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με τις τρίτες χώρες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν εάν έχουν σκοπό να μην δηλώσουν κάτι.
Στο περιουσιολόγιο θα καταγραφούν μεταξύ άλλων, καταθέσεις στο εξωτερικό, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις σε εταιρίες.
"δεν μας ενδιαφέρουν ούτε το βάζο της γιαγιάς ούτε ο πίνακας του παππού ούτε οι λίρες, μας ενδιαφέρουν αυτοί που έχουν τεράστια ποσά "παρκαρισμένα" στο εξωτερικό, και ο μεγάλος πλούτος".

Για τα λεφτά στο "σπίτι"  δεν θα ασχοληθεί το υπ.Οικονομικών με ποσά της τάξης των  15-20.000,ή 30.000 ευρώ. Θα υπάρξει ένα  συγκεκριμένο όριο το οποίο δεν εχει ακόμα καθοριστεί.

Μετά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ο φορολογούμενος σε μια ειδική φόρμα στο taxis θα επιβεβαιώνει και θα διορθώνει τα περιουσιακά του στοιχεία. Στην φόρμα αυτή θα υπάρχουν κενά τετραγωνίδια στα οποία θα συμπληρωθεί ότι δεν είναι ήδη καταγεγραμμένο από την φορολογική διοίκηση.(ακίνητα, αυτοκίνητα, καταθέσεις στην Ελλάδα κλπ).
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στην βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική κάλυψη κεφαλαίων, ενώ στο πλαίσιο των ελέγχων το υπ.Οικονομικών έχει στοχοποιήσει 1.300.000 [ ;;;;;; !!!!!] ΑΦΜ ως ύποπτα για έλεγχο, μετά τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει από την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

 

●●●

 

Αλεξιάδης : Το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση για νέο φόρο περιουσίας.

« θα υπάρχει ειδική παράγραφος η οποία θα αναφέρει ότι το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση για φορολογία ». ( ;;;; !!! )


 

 

 

3)  Οι προθεσμίες στην ζωή μας.

 

Καταρχήν διαβάστε :  

30-11-2015 Σημαντικές φορολογικές ασφαλιστικές και εργατικές υποχρεώσεις μηνός Δεκεμβρίου 2015 (Ενημερωμένο)

Ιδιαίτερα προσέξτε :

  • Προσοχή  στην υποχρέωση για χορήγηση άδειας στο προσωπικό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015

  • Καταστάσεις συναλλαγών (ΜΥΦ) - 31 Δεκ 2015 Τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών Περιόδου - Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2014 .
    
  • 31 Δεκ 2015 Καταβολή τελών κυκλοφορίας 
    
  • 31 Δεκ 2015 Υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών Ε.Τ.Ε.Α ( ;;;;; !!!! ).

Και έπειτα δείτε :

α) Τροποποιητικές Δηλώσεις.

[ Δείτε και Το briefing της ημέρας (03.12.2015) ]

 

●●●

β) Παρατάσεις για την Λευκάδα.

1. Παρατείνονται μέχρι και την 29/2/2016 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, ….και  λήγουν ή έληξαν από τις 17/11/2015 και μέχρι την 29/2/2016.
2. Παρατείνονται μέχρι και την 29/2/2016 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων, που λήγουν ή έληξαν από τις 17/11/2015 και μέχρι τις 29/2/2016. …..
3. Αναστέλλεται μέχρι και την 29/2/2016 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης, οφειλών …

 

●●●

γ) Αίτημα για παράταση [ λήγει 31/12/2015]  προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας.

·         Σύλλογος Λογ. Ναυπλίου-Ερμιονίδος: Επιστολή για παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών επιχειρηματικής δραστηριότητας πέραν του έτους

·         Αίτημα Λ.Σ.Α. για παράταση προθεσμίας για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών

●●●

 

δ) [ Δείτε και Το briefing της ημέρας (03.12.2015) ]

·         Μέχρι 31.12.2015 οι ενέργειες για την κάλυψη τεκμηρίων (Γονική παροχή πχ)

·         Offshore εταιρίες και τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι την 10η Δεκεμβρίου χωρίς πρόστιμα.

 

 

 

 

 

 

4) Υποχρεώσεις Γ.Ε.ΜΗ. και σύγκληση γενικών συνελεύσεων Α.Ε. με λήξη χρήσης την 30η Ιουνίου 2015

[ Δείτε και Το briefing της ημέρας (04.12.2015) ]

Η γενική συνέλευση για τις επιχειρήσεις με χρήση από

1/7/2014 έως 30/6/2015 μπορεί να συγκληθεί νομίμως το αργότερο έως την 31/12/2015.

Συνεπώς οι καταληκτικές προθεσμίες για ορισμένες υποχρεώσεις στο ΓΕΜΗ,  εφόσον οριστεί ως ημερομηνία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης η 31η Δεκεμβρίου 2015, είναι οι εξής:

 Νομική μορφή
 

Ημερομηνία σύγκλησης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης

Υποβολή Πρόσκλησης σε Γ.Σ.

Ημερομηνία υποβολής των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ (20 ημέρες πριν την σύγκληση της γενικής συνέλευσης)

Υποβολή Απόφασης Γ.Σ. στο ΓΕΜΗ


 

το αργότερο έως

το αργότερο έως

το αργότερο έως

το αργότερο έως

Ανώνυμες εταιρίες με χρήση από 1/7/2014 - 30/6/2015

31/12/2015

09.12.2015

10.12.2015

20/01/2016

 

Προσοχή: Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί και έχει συγκληθεί η γενική συνέλευση σε προγενέστερη ημερομηνία (π.χ. 30.11.2015 ή 15/12/2015), δεν ισχύουν οι προθεσμίες του ανωτέρω πίνακα, αλλά οι προθεσμίες που απορρέουν από  τη σχετική διάταξη του άρθρου 43β του νόμου 2190/1920 ( υποβολή οικονομικών καταστάσεων 20 πλήρεις ημέρες πριν από τη σύγκληση της ΓΣ, και υποβολή Γενικής συνέλευσης εντός 20 ημερών από την συνεδρίαση της ΓΣ.). 

 

 

 

 

 

 

5)  Περιοδικά και Αρθρογραφία.

 

Υποχρεώσεις λογιστών - Συνέργεια στην τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής (Νομοθετική και πρακτική επισκόπηση) [ ΝΕΝΑ Π. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, Δικηγόρος ]

Οι εκ του Νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις του λογιστή – φοροτεχνικού περιγράφονται αναλυτικά στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του Ν 2873/2000. Σύμφωνα λοιπόν με την ως άνω αναφερθείσα διάταξη, ο λογιστής φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για :
1. την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία,
2. την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία,
3. την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται και τις οποίες παραθέτει αναλυτικά σε κατάσταση που συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. …………
Όλοι οι λογιστές – φοροτεχνικοί είναι εκ του Νόμου (
Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών - ΦΕΚ Β' 3314/24-12-2013) υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν την ποιότητα και διαφάνεια των παρεχομένων υπηρεσιών τους, …………

Ποινική ευθύνη λογιστή στο οικονομικό έγκλημα καθιερώθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του Ν 2523/1997, σύμφωνα με την οποία «5. Ως άμεσοι συνεργοί του αδικήματος της φοροδιαφυγής θεωρούνται ο προϊστάμενος του λογιστηρίου κάθε μορφής ή τύπου επιχείρησης ή όποιος συμπράττει με οποιονδήποτε τρόπο γενικά στη διάπραξη των αδικημάτων του παρόντος, ως τοιούτου νοουμένου και του υπογράφοντος τη δήλωση ως πληρεξούσιος.» ….
Σύμφωνα με τη διάταξη του
άρθρου 67 παρ. 3 του Ν 4174/2013, όπως αυτή τροποποιήθηκε με το Ν 4337/2015: «3. Ο εν γνώσει υπογράφων ανακριβή φορολογική δήλωση ως πληρεξούσιος, καθώς και όποιος με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εν γνώσει συμπράττει ή προσφέρει άμεση συνδρομή στην τέλεση των παραπάνω εγκλημάτων τιμωρείται ως άμεσος συνεργός.» …….

 

  1. Περιοδικό ΣυνΕργασία - Δώρο Χριστουγέννων - Άδεια χωρίς αποδοχές - Ηλεκτρονικό εμπόριο.

  2. Κυκλοφόρησε το 3ο Επιστημονικό Δελτίο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

  3. Δώρο Χριστουγέννων Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης ].

  4. Ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων (Ενημερωμένο) [Ειρήνη Νικ. Λιαπάτη Λογίστρια - φοροτεχνικός Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN]

 

 

 

 

 

6) Διάφορες αποφάσεις και ανακοινώσεις της εβδομάδας που πέρασε.

 

Φορολογικά θέματα

·         [4351/2015] NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4351 Bοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις

·         Κωδικοποιήθηκαν όλοι οι νόμοι στους οποίους επιφέρει αλλαγές ο νόμος 4351/2015

Ο νόμος αυτός περιέχει σχετικές διατάξεις με φορολογικό ενδιαφέρον σε θέματα που αναφέρονται σε άλλους νόμους. Αναλυτικά σχετικές διατάξεις προστέθηκαν στους παρακάτω νόμους:

•        Σχετική διάταξη προστέθηκε στο άρθρο 5 του νόμου 4174/2013

•        Σχετική διάταξη προστέθηκε στο άρθρο 22 του νόμου 4002/2011

 

…. εφόσον η Φορολογική Διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση Φ.Π.Α., Φ.Κ.Ε., φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, καθώς και είσπραξη επιστροφής των παραπάνω φόρων κατόπιν παραπλάνησης της Φορολογικής Διοίκησης με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου….

 

Συμπερασματικά, σε ότι αφορά τον ……. η απαλλαγή των έως και δύο (2) ευκαιριακών εκδηλώσεων από το Φ.Π.Α. ανά έτος μπορεί να χορηγείται δυνητικά μόνο από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. …., υπό την επιφύλαξη φυσικά των όσων ορίζονται στην Α.Υ.Ο. Π.6786/640/7.10.1986 (ΦΕΚ 703 Β΄) και στην Εγκύκλιο ΠΟΛ.1071/8.3.1995.

 

Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω συνάγεται, ότι δεν υφίσταται ελάχιστη μισθωτική αξία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 39 του Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013). Επομένως, ο προσδιορισμός της μισθωτικής αξίας του ακινήτου που παραχωρείται με βάση τις διατάξεις της παρ.2α του άρθρου 4 του ν.4061/2012, έγκειται στις ελεγκτικές αρμοδιότητες της εκάστοτε Δ.Ο.Υ. (για παράδειγμα, έλεγχος του μισθώματος που έχει συμφωνηθεί να καταβάλλεται σε ακίνητα με παρόμοια χρήση, ήτοι με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στην ίδια περιοχή, κλπ.)…..

 

●●●

 

Διάφορα θέματα

Εντολή για επίσπευση ολοκλήρωσης των εκκρεμών εκθέσεων ελέγχου πλαστών και εικονικών κ.λπ. υποθέσεων, για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

Με τη εγκύκλιο ΠΟΛ.1255/27.11.15 το Υπ. Οικονομικών δίνει εντολή στις αρμόδιες φορολογικές αρχές να συντάξουν άμεσα μέχρι την 1.12.2015 τις εκθέσεις ελέγχου ...



 

 

 

Ανάκτηση των αντισταθμιστικών εισφορών, που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες το 2008 και 2009, ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Με την ανωτέρω απόφαση, η Επιτροπή έκρινε ότι για το 2009 το ποσόν ενισχύσεων των 387.404.547 ευρώ και για το 2008 το ποσόν ενισχύσεων των 37.320.395,97 ευρώ αποτελούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά…

Η ανάκτηση των ποσών που κρίθηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις με την ανωτέρω απόφαση της Επιτροπής αφορά περίπου 725.000 δικαιούχους αυτών, φυσικά πρόσωπα.

 

 

Άρειος Πάγος 868/2015 Επιχειρησιακή συνήθεια

 

H επιχειρησιακή συνήθεια, δηλαδή η πρακτική που έχει διαμορφωθεί από μακροχρόνιο και ομοιόμορφο χειρισμό ορισμένων ζητημάτων, που ανάγονται στις σχέσεις εργοδότη και μισθωτού, μέσα στο χώρο μιας επιχείρησης, δεν αποτελεί από μόνη της πηγή γένεσης αξιώσεων, μπορεί, όμως, να αποτελέσει βάση σιωπηρής συμφωνίας. …….

 

 

04-12-2015 Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι πράξεις συναλλάγματος οι οποίες αποτελούν μέρος ορισμένου είδους δανείων σε ξένο νόμισμα δεν αποτελούν επενδυτική υπηρεσία Επομένως, δεν υπόκεινται στους σχετικούς με την προστασία των επενδυτών κανόνες του δικαίου της Ένωσης

 

Συνεπώς, υπό την επιφύλαξη της εξακριβώσεως από το αιτούν δικαστήριο, προκύπτει ότι οι πράξεις συναλλάγματος τις οποίες πραγματοποιεί χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο πλαίσιο της εκτελέσεως συμβάσεως δανείου σε ξένο νόμισμα όπως αυτή της κύριας δίκης δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως επενδυτικές υπηρεσίες, οπότε το ίδρυμα αυτό δεν υπόκειται, μεταξύ άλλων, στις υποχρεώσεις σε θέματα αξιολογήσεως ή καταλληλότητας της προς παροχήν υπηρεσίας, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 19 της οδηγίας 2004/39.

 

 

04-12-2015 Σ.Α.Λ.-Φ.Ε.Ε. Ν. Χανίων - «Το έκτρωμα των Ηλεκτρονικών Διασταυρώσεων Φορολογικών Στοιχείων (οι λεγόμενες ΜΥΦ) και οι σχετικές εκτρωματικές τους παρατάσεις»

 

01-12-2015 Έλεγχοι για εισαγωγές φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

 

01-12-2015 Ανακοίνωση - Υπενθύμιση από τη Δ.ΗΛΕ.Δ. στην εφαρμογή για τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας

 

05-12-2015 Αλεξιάδης : Τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα

 

Εξετάζουμε να υπάρχει ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και το υπόλοιπο ποσό θα συνδεθεί το τέλος κυκλοφορίας με τη βενζίνη. ….

 

04-12-2015 Κοινή επιστολή 15 νησιωτικών ενώσεων λογιστών φοροτεχνικών για την αποσαφήνιση του θέματος που αφορά τους κατοίκους εξωτερικού με δραστηριότητα στην Ελλάδα[ Δείτε και Το briefing της ημέρας (04.12.2015) ]

 

 

 

 

 

 

7) Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν τα εξής :

 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ :

●●●

 

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ

●●●

 

ΔΙΑΦΟΡΑ

 

 

 

●●●

 

 

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ : Φορολογικός Καζαμίας 2016 ( Προσοχή : δίσεκτον) . Με τον όρο Καζαμίας εννοούμε όλα τα λαϊκά ημερολόγια που έχουν αναφορά στις εορτές των μηνών του έτους, τις διάφορες προφητείες και προγνώσεις του καιρού που γίνονται με εύθυμο τρόπο προκαλώντας το γέλιο με ανέκδοτα, παροιμίες και συμβουλές ποικίλου περιεχομένου. Ας ξεφυλλίσουμε λοιπόν, με τον δικό μας Καζαμία :

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

  • Φορολογία Αγροτών . Κατατίθεται επιτέλους η πρόταση για τον νέο τρόπο φορολογίας των Αγροτών. Περιλαμβάνει 52 κατηγορίες αγροτών και 8 τύπους μαθηματικών εξισώσεων για τον προσδιορισμό του φόρου. Κανένας λογιστής δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει αν ο νέος τρόπος φορολογίας είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον προηγούμενο για τον Αγρότη.
  • Ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτοι αντιγραφείς του « briefing της ημέρας ». Ένα από αυτό φέρει τον τίτλο «συνοπτική ενημέρωση ημέρας και προβλέψεις για την επόμενη μέρα»
  • 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις τη ζωή σου σε οποιαδήποτε ηλικία:
  1. Αφαίρεσε τα λάθος πράγματα.
  2. Πίστεψε ότι ΜΠΟΡΕΙΣ.
  3. Δούλεψε σκληρά για αυτό που θες περισσότερο.
  4. Στήριξε τον εαυτό σου.
  5. Άφησε το παρελθόν.
  6. Βάλε τέλος στις βλαβερές σχέσεις.
  7. Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις.
  8. Αφιέρωνε λίγο χρόνο κάθε μέρα στο να αγαπάς τον εαυτό σου.
  9. Συνέχισε να μαθαίνεις και να αγκαλιάζεις τις αλλαγές της ζωής.
  10. Απόλαυσε αυτό που είσαι τώρα. (Πηγή : www. dailyarticle.gr)

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

  • Με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών για έναρξη των φορολογικών δηλώσεων, παρατείνεται ο Φεβρουάριος μέχρι και τον Ιούνιο.
  • Το 2016 σε άλλα ημερολόγια Κινεζικό ημερολόγιο 4712 – 4713 Εβραϊκό ημερολόγιο 5776 – 5777 Περσικό ημερολόγιο 1394 – 1395 Ισλαμικό ημερολόγιο 1438 – 1439 Κάλι Γιούγκα ( Ινδουιστικό ) 5117 – 5118.  

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

  • Παρατάσεις : Το Υπουργείο Οικονομικών αφουγκράζεται τις ανάγκες του Λογιστικού Κόσμου και ιδρύει ( πρώτη φορά ) ειδική Διεύθυνση Παρατάσεων.•  Να ελπίζεις για το καλύτερο και να είσαι έτοιμος για το χειρότερο. (Αγγλική παροιμία) [1] •  Καθαρά Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 .
  • «Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι! Πιο πολύ σιχαίνεται ο Θεός το μισοδιάολο παρά τον αρχιδιάολο! ». Νίκος Καζαντζάκης , («Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») [1]

 

 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
  • Το «Σχόλιο της Δευτέρας» με σκοπό να καλύψει την διαφορά δημοφιλίας που έχει έναντι του « briefing της ημέρας »,  μεταδίδεται με εικόνα.
  • Όποιος στην ξέρα περπατεί και θάλασσα γυρεύει, ο διάβολος οπίσω του κουκιά του μαγειρεύει. [1]

 
ΜΑΪΟΣ 2016

  • Ψηφίζεται η επιβολή Φόρου ( ειδικό τέλος )  στο facebook. Ο σχετικός Κατάλογος έχει ως εξής : α) Δημιουργία και χρήση λογαριασμού 100 ευρώ, β) Ανάρτηση 10 ευρώ και γ)  like 1 ευρώ .  Η «αποδοχή φιλίας», θα είναι αφορολόγητη με σκοπό την σύσφιξη των κοινωνικών και άλλων σχέσεων. 

  • Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό. ( Νίκος Καζαντζάκης ) [1]

  • 1 Μάϊου : Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά και Κυριακή του Πάσχα. ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 •  Τίθεται σε εφαρμογή το «Περιουσιολόγιο». Σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα δηλώνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ατόμου ( εσωτερικού και εξωτερικού ). Η αποδεκτή μέθοδος αποτίμησης είναι η LIFO και είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση ειδικού εκτιμητή για αντικείμενα μεγάλης αξίας . Το ερώτημα των φορολογουμένων «αν τα δηλώσω θα φορολογηθώ ; », παραμένει αναπάντητο. Η υποβολή γίνεται με σειρά προτεραιότητας, γιατί το σύστημα δεν αντέχει ταυτόχρονη υποβολή από ένα όριο και πάνω.
  • Το γρήγορο πουλί μπορεί να πιάσει το σκουλήκι, αλλά το δεύτερο ποντίκι θα πάρει το τυρί.



ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

  • Το κίνημα « Λογιστές - Πρώτη φορά Διακοπές », πετυχαίνει την παράταση του Ιουλίου μέχρι το Σεπτέμβριο, με σκοπό μετά από πολλά χρόνια οι Λογιστές να κάνουν διακοπές μέσα τον Ιούλιο.

  • ΑΝΕΚΔΟΤΟ :  Ρε γυναίκα, άμα βγω γυμνός στο μπαλκόνι, λες να πουν τίποτα οι γείτονες;  - Ναι, ότι σε παντρεύτηκα για τα λεφτά σου... [2]

 

  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016
  • Εναρμόνιση τιμών ακινήτων. Με Νομοθετική διάταξη οι Εμπορικές ορίζονται ίσες με τις Αντικειμενικές, ώστε να μην χαθούν έσοδα για το Δημόσιο. •  Κοίμηση της Θεοτόκου. Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 .
  • ΑΝΕΚΔΟΤΟ : Λέει η μαμά του Γιαννάκη στον Γιαννάκη : - Εάν κοπείς στα μαθήματα της εξεταστικής ξέχνα ότι είσαι παιδί μου. Μετά από μερικές μέρες τον ξαναρωτάει : - Πώς τα πήγες; Γιαννάκης : - Γνωριζόμαστε κυρία μου; [2]

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

  • Νέα παράταση μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου ( του Σταυρού ) για την υποβολή του «Περιουσιολογίου».
  • Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει. (Νίκος Καζαντζάκης ) [1]
  • ΑΝΕΚΔΟΤΟ : Καπνίζεις ; - Ναι ! - Πόσα πακέτα τη μέρα ; - 3 - Οπότε, καπνίζεις 3 πακέτα τη μέρα που κάνουν από 5 ευρώ για 15 χρόνια αυτά μας κάνουν 82.125 ευρώ! - Εεεε, και; -Το ξέρεις ότι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσες να πάρεις μια Πόρσε ; - Να σου κάνω κι εγώ μια ερώτηση ; - Ναι ! - Εσύ, καπνίζεις? - Όχι... – Τότε, που την έχεις παρκάρει ;;; [2]
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016.
  • Παρατείνονται μέχρι το τέλος του μήνα : Φορολογικές δηλώσεις ( Ε1 και Ν ) , ΜΥΦ ( 2014, 2015 & 2016 ), Οικονομικές Καταστάσεις ( Ε.Λ.Π ) και Περιουσιολόγιο.
  • (ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ ) Λογαριασμός:  Αν δείτε πως σας παρουσιάζουν λογαριασμούς για πληρωμή, θα βρεθείτε σε επικίνδυνη θέση. Και μπορεί να καταφύγετε στη δικαιοσύνη για να ξεμπλέξετε. Αν πληρώνατε λογαριασμούς, στ' όνειρο σας, σύντομα θα έρθετε σε συμβιβασμό σε κάποια σοβαρή διένεξη. Αν δείτε πως κάνατε λογαριασμούς σε χρέωση άλλων, σημαίνει ότι θα έχετε προβλήματα στη δουλειά σας, που θα είναι σε βάρος της καλής της διαχείρισης. Για μια νεαρή λογίστρια που είδε πως κατάρτιζε λογαριασμούς, σημαίνει πως θα έχει φασαρίες στη δουλειά της, αλλά και στις ερωτικές της υποθέσεις, όμως κάποιο αξιόλογο πρόσωπο θα την πείσει να ενδιαφερθεί για τη ευτυχία του. Οι νέοι εργοδότες της θα της δείξουν μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό. [3]



ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016

  • Έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή το «Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο», μεταξύ άλλων προβλέπονται : Ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και περιουσιολογίου, ειδικός φόρος κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες, Φ.Π.Α στην εκπαίδευση, συμψηφισμό των απαιτήσεων του Δημοσίου με υποχρεώσεις προς προμηθευτές, υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, σύνδεση των ταμιακών μηχανών με το taxis, κ.λ.π .  

  • (ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ )  Φορολογία : Αν ονειρευτείτε ότι πληρώνατε τους φόρους σας, προβλέπεται επιτυχία στην προσπάθεια σας να εξουδετερώσετε κακόβουλες ενέργειες εναντίον σας. Το να δείτε άλλους να πληρώνουν φόρους, είναι προμήνυμα ότι θ' αναγκαστείτε να ζητήσετε τη βοήθεια φίλων σας. Αν ονειρευτείτε ότι δεν μπορούσατε να πληρώσετε τους φόρους σας, είναι δείγμα αποτυχίας στα πειράματα σας. [3]

 


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

  • Παρατείνονται μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017, οι  «Μηνιαίας Κατάστασης Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών » ( ΜΥΦ ) των ετών 2014, 2015 και 2016.   

  • ΑΝΕΚΔΟΤΟ :  Γυρνά ένα κουνουπάκι από την βόλτα του. - Πώς πέρασες; το ρωτάει η μαμά του. - Α, τέλεια! Όλοι με χειροκροτούσαν! [2]

  • Ζήσε τη ζωή σου όπως θέλεις, χωρίς να υπολογίζεις τη γνώμη του κόσμου. Ο κόσμος είναι πολύς, η ζωή σου όμως λίγη.

Πηγές : [1] Πηγή : Ιστοσελίδα www.gnomikologikon.gr, [2] Πηγή : Ιστοσελίδα www.piperies.gr, [3] www.e-kazamias.gr/Ονειροκρίτης

 

Καλή δύναμη,  Καλή συνέχεια και Καλές γιορτές με Υγεία και Οικογενειακή Ευτυχία. 



 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης