Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποιοι και πόσο κερδίζουν από τις αποδείξεις

Αποδείξεις χωρίς σφραγίδα δίνουν στους πελάτες-φορολογουμένους πολλές επιχειρήσεις, κυρίως όμως εστιατόρια και ταβέρνες. Είκοσι ημέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου συλλογής των αποδείξεων δαπανών παροχής υπηρεσιών και το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών δεν εφαρμόζει σωστά το μέτρο.

Ποιοι και πόσο κερδίζουν από τις αποδείξεις

Αποδείξεις χωρίς σφραγίδα δίνουν στους πελάτες-φορολογουμένους πολλές επιχειρήσεις, κυρίως όμως εστιατόρια και ταβέρνες. Είκοσι ημέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου συλλογής των αποδείξεων δαπανών παροχής υπηρεσιών και το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ότι μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών δεν εφαρμόζει σωστά το μέτρο.

Οσοι από αυτούς κόβουν αποδείξεις δεν τις σφραγίζουν, με αποτέλεσμα να είναι άχρηστες για τους φορολογουμένους. Και αυτό γιατί, η εφορία προκειμένου να αναγνωρίσει τη δαπάνη και να κάνει την έκπτωση 40% από το εισόδημα του φορολογουμένου, θα πρέπει η απόδειξη που εκδίδεται από ταμειακή μηχανή να φέρει στο οπισθόφυλλο τη σφραγίδα του επιτηδευματία και το ονοματεπώνυμο του φορολογομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταφθάσει εκατοντάδες αιτήματα πολιτών και φορέων για αναγνώριση των ασφράγιστων αποδείξεων. Οσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει ασφράγιστες αποδείξεις δεν θα πρέπει να τις πετάξουν, καθώς δεν αποκλείεται το υπουργείο να ρυθμίσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Δεν πρόλαβε
Η επαναφορά του μέτρου της συλλογής αποδείξεων προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, το οποίο όμως δεν πρόλαβε να ψηφίσει η κυβέρνηση λόγω της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης εκλογών.

Σύμφωνα με τη διάταξη, από το φορολογητέο εισόδημα που θα δηλώσει το 2008 κάθε φορολογούμενος θα αφαιρείται το 40% των δαπανών που θα έχει καταβάλει, από την 1η Αυγούστου 2007 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007, σε:
- κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ.
- ωδεία, σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.
- τεχνικούς κλιματισμού για επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και συσκευών κλιματισμού.
- υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων.

Το ανώτατο όριο της αξίας των αποδείξεων που μπορούν να προσκομιστούν με τη φορολογική δήλωση είναι τα 20.000 ευρώ.

Από την έκπτωση του 40% των δαπανών με αποδείξεις 20.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα έχουν μείωση εισοδήματος 8.000 ευρώ και έκπτωση φόρου:
- μέχρι 2.320 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 10.500 ευρώ έως 30.000 ευρώ,
- μέχρι 3.120 ευρώ εάν δηλώνουν εισοδήματα από 30.001 ευρώ έως 75.000 ευρώ και
- μέχρι 3.200 ευρώ εάν δηλώνουν πάνω από 75.000 ευρώ.

Ποιοι ευνοούνται
Το μέτρο των αποδείξεων ευνοεί τους έχοντες. Οσο υψηλότερο είναι το εισόδημα του φορολογουμένου τόσο μεγαλύτερο είναι και το όφελος φόρου που θα απολαμβάνει. Φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ -στο ύψος του αφορολόγητου ορίου, δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος, αφού δεν αναλογεί φόρος στο εισόδημά τους. Οπότε όσες αποδείξεις κι αν προσκομίσουν, δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτε.

Ελεγχοι
Οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν στην επόμενη δήλωση τους δαπάνες παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις θα περάσουν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο της εφορίας. Στο επίκεντρο των ελεγκτών θα βρεθούν κυρίως όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση μέσω του taxisnet καθώς απαλλάσσονται από την υποβολή των δικαιολογητικών και αποδείξεων στην εφορία. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους εμφανίσουν υψηλές δαπάνες παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις και έχουν μεγάλο όφελος. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να προσκομίσουν τις αποδείξεις.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο