Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΟΑΕΔ - Ε.Ένωσης κ.ά.
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Ημερίδα για την Μαθητεία και τα Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Ο.Α.Ε.Δ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εθνικής Αντίστασης 8, Άνω Καλαμάκι, e-mail: [email protected]

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα για την Μαθητεία και τα Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ


H συνεχής αναβάθμιση του θεσμού της Μαθητείας του ΟΑΕΔ με το δυϊκό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης, καθώς και η διασύνδεση της παρεχόμενης κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η ημερίδα με θέμα «Μαθητεία και Γραφεία Διασύνδεσης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΟΑΕΔ με την αγορά εργασίας: ευκαιρίες και οφέλη για επιχειρήσεις και νέους», που διοργάνωσε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Οργανισμού, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των κοινωνικών φορέων και η ανάδειξη των Γραφείων Διασύνδεσης των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, τα οποία αποτελούν τη νέα γέφυρα συνεργασίας του Οργανισμού με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, που εκπαιδεύουν και απασχολούν σπουδαστές των σχολών του.

«Ο θεσμός της Μαθητείας έχει δώσει πολλά στα 60 χρόνια ζωής του και με την αναβάθμισή του, θα δώσει περισσότερα τα επόμενα χρόνια», σημείωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας.

«Οι σχολές του ΟΑΕΔ αναβαθμίζουν συνεχώς τα προσόντα των σπουδαστών – τεχνιτών και τροφοδοτούν την αγορά εργασίας με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό», πρόσθεσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών χρειάζονται συνεχή αναβάθμιση, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο της – υπό εξέλιξη – αναδιοργάνωσης του Οργανισμού.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο ΟΑΕΔ επικαιροποιεί τα προγράμματα σπουδών της Μαθητείας, ανιχνεύει τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε τεχνικό προσωπικό, και καθιερώνει την συστηματική συνεργασία του με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ακολούθως μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος και αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων σημειώνοντας ότι «το παρόν και το μέλλον μιας χώρας κρίνεται από τον τρόπο που καλλιεργούνται οι δεξιότητες της νέας γενιάς».

Τόνισε ότι τα επιμελητήρια οφείλουν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του θεσμού της Μαθητείας, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών, και προτείνοντας ειδικότητες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα επαγγελματικού προσανατολισμού στη χώρα μας που να ξεφεύγει από τα υπάρχοντα στερεότυπα», επισήμανε ο κ. Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ κ. Κ. Σταμούλος περιέγραψε την ιδιαίτερη σχέση των σχολών μαθητείας με την ελληνική οικογένεια – ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων – καθώς αποτελεί την μοναδική πρόσβαση των φτωχών μαθητών στην εκπαίδευση. Σημείωσε ότι η πρόσβαση των εκπαιδευόμενων στην αγορά εργασίας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών είναι εξαιρετικά υψηλή και επισήμανε ότι το ποσοστό αυτών που βρίσκουν εργασία είναι διπλάσιο από τις άλλες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης.

Η διευθύντρια Επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κυρία Νατάσα Σακκά περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας του δυικού προγράμματος σπουδών στις σχολές μαθητείας, τις παροχές στους εκπαιδευόμενους (αμοιβή πρακτικής άσκησης 17,12 ευρώ ημερησίως, επίδομα στέγασης και σίτισης κλπ) και ανέπτυξε τον τρόπο λειτουργίας των Γραφείων Διασύνδεσης Επαγγελματική Εκπαίδευσης.

Τι είναι τα Γραφεία Διαδύνδεσης

Τα Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αποτελούν τον συνδετικό κρίκος της Μαθητείας ΟΑΕΔ με την τοπική αγορά εργασίας και με την κοινωνία.

Με την λειτουργίας τους διασφαλίζουν:

- Την διαβούλευση – συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας, προκειμένου να ανιχνευθούν αφενός οι ανάγκες σε προσωπικό αφετέρου οι ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής αγοράς εργασίας.

- Ενημερώνουν και πληροφορούν τις επιχειρήσεις για τα οφέλη της Μαθητείας ΟΑΕΔ, με στόχο την αύξηση των θέσεων πρακτικής άσκησης στον ιδιωτικό και στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

- Προσφέρουν θέσεις Μαθητείας και παρακολουθούν την υλοποίηση των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο