Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ερχεται το Περιουσιολόγιο

Το ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας, στο οποίο φακελώνονται όλα τα ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους θα αποτελέσει τη βάση για να επιβληθεί ο σχεδιαζόμενος ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων.

Ερχεται το Περιουσιολόγιο


Το ηλεκτρονικό αρχείο της εφορίας, στο οποίο φακελώνονται όλα τα ακίνητα που έχουν οι φορολογούμενοι στην κατοχή τους θα αποτελέσει τη βάση για να επιβληθεί ο σχεδιαζόμενος ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων.

Η ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας βρίσκεται στο τελικό της στάδιο οπότε από το επόμενο έτος θα είναι πραγματικότητα το περιουσιολόγιο. Το ηλεκτρονικό αρχείο θα περιλαμβάνει πάνω από 25 εκατομμύρια ακίνητα που έχουν δηλώσει από το 2005 και μέχρι σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Το περιουσιολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα και η φορολογητέα αξία τους, αναμένεται να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο της Εφορίας, αφού με βάση αυτό:

1 Θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται όλες οι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές).

2 Θα προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων (κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων).

3 Θα γίνεται αυτόματα η εκκαθάριση του ενιαίου φόρου όταν αυτός θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα και θα επιβαρύνει μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες.

4 Θα εντοπίζεται και θα ελέγχεται η περιουσιακή κατάσταση όσων χρωστούν στο δημόσιο. Για τους οφειλέτες που κατέχουν ακίνητα και δεν έχουν ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους η εφορία θα προχωρά σε πλειστηριασμό και κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους.

Κατάργηση Ε9
Με την ολοκλήρωση του περιουσιολογίου το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι θα καταργηθεί η υποβολή της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων -ειδικό έντυπο Ε9 που συνυποβάλλεται με την ετήσια φορολογική δήλωση. Οι μεταβολές στα περιουσιακά δικαιώματα θα γίνονται αυτόματα μέσω του Taxis ενώ θα μειωθούν και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Κατά τις μεταβιβάσεις ο μοναδικός κωδικός που θα έχει κάθε ακίνητο θα συσχετίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πωλητή και του αγοραστή, προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ενημέρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολόγιου.

Ακόμη οι φορολογούμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση ενώ το ηλεκτρονικό πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα:

Να παρέχει πιστοποιητικό για την περιουσία που έχει δηλώσει ότι κατέχει κάθε φορολογούμενος.

Να προβάλλει και να εκδίδει το ιστορικό των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογούμενου στο οποίο θα αποτυπώνονται κάθε αγορά ή πώληση ή μεταβίβαση ακινήτου.

Κτηματολόγιο
Στα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων είναι και η on-line διασύνδεση του περιουσιολογίου με το Εθνικό Κτηματολόγιο και άλλα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου καθαρά για λόγους λειτουργικότητας. Στόχος της διαδικτύωσης αυτής είναι να γίνονται αλλαγές στοιχείων χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία στην εφορία.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο