Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τρ. Αλεξιάδης: «Πρέπει να συζητήσουμε τα ζητήματα της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών»

23 Νοέμβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών κος Τρύφων Αλεξιάδης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ι. Μανιάτη η οποία αφορά πρόταση σχετικά με την φοροαπαλλαγή δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση.:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ:

Κύριε Υπουργέ, έχουμε καταθέσει, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μία πρόταση που αποτελεί, κατά την άποψή μας, σοβαρότατη αναπτυξιακή διέξοδο στον τομέα της οικοδομής.

Πρόκειται για μια πρόταση, η οποία, χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να επιφέρει αναβάθμιση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Η πρότασή μας βασίζεται στην εξής απλή σκέψη: Αυτή τη στιγμή στο χώρο της οικοδομής δεν κινείται τίποτα. Πρόκειται για μια ανύπαρκτη αγορά, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει «μηδέν» στην πραγματικότητα. Αυτό το οποίο προτείνουμε είναι να δίνεται φοροαπαλλαγή για τις δαπάνες έως 15.000 ευρώ που κάνει ένα νοικοκυριό μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος για την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού του.

Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων λόγω αυτής της φοροαπαλλαγής για ένα ρεαλιστικό σχετικά σενάριο των πενήντα χιλιάδων σπιτιών σημαίνει απώλεια για το ελληνικό Δημόσιο περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, εξαιτίας της έκδοσης τιμολογίων από αυτούς που θα κάνουν τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ασφαλώς από την είσπραξη του ΦΠΑ, που επίσης δεν υπάρχει εάν δεν υπάρξει η συγκεκριμένη δράση, τα έσοδα του Δημοσίου ανάγονται σε 305 εκατομμύρια ευρώ.

Ουσιαστικά, λοιπόν, έχουμε θετικό ισοζύγιο περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ για μια δράση, για την οποία το ελληνικό Δημόσιο δεν χρειάζεται να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ. Σχετικά με αυτό έχετε υπόψη σας, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη μας, ότι μπορούν να δημιουργηθούν έως τριάντα χιλιάδες θέσεις εργασίας για ένα έτος, δηλαδή μιλάμε για τριάντα χιλιάδες ανθρωποέτη εργασίας.

Επιπλέον, το σύνολο των υλικών της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, από υλικά θερμομόνωσης, αλουμινάδες, μπόιλερ σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, ακόμα και φωτοβολταϊκά, το σύνολο σχεδόν παράγεται από ελληνικές επιχειρήσεις και κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Συνολικά –και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε- εκτιμούμε ότι μπορεί να υπάρξει μια μόχλευση συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την οποία θα υπάρχει μια τεράστια ωφέλεια για την εθνική οικονομία.

Αυτές οι δράσεις μπορούν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο. Κυρίως, όμως, απαντούν ευθέως, αμέσως και αναπτυξιακά στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας και του πλανήτη, που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, απαντούν ευθέως στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που είναι η τεράστια ανεργία, ιδιαίτερα στο χώρο της οικοδομής και επιπλέον προσφέρουν δημόσια έσοδα, χωρίς καμία επιπλέον δαπάνη.

Απλώς, θα ήθελα να σας πω ότι στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που στη διάρκεια του ΕΣΠΑ είχε έναν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 540-550 εκατομμύρια ευρώ και απορροφήθηκε το σύνολο, δυστυχώς με τη νέα προγραμματική περίοδο η δημόσια δαπάνη προβλέπεται να είναι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, ακόμη και σε αυτό το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα θα έχουμε πολύ πιο μειωμένες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα ήταν χρήσιμο οι Υπηρεσίες του Υπουργείου να εξετάσουν αυτή την πρόταση, την οποία έχουμε καταθέσει και να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με τις όποιες πιθανές βελτιώσεις θεωρούν ότι είναι απαραίτητες.

Ευχαριστώ.


ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Κύριε Βουλευτά, αναλύετε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση αυτές οι προτάσεις, διότι πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πώς θα συνδέσουμε τα ζητήματα φορολογίας και με τα ζητήματα της αειφόρου ανάπτυξης, της οικολογίας και μιας άλλης δομής και λειτουργίας της οικονομίας.

Δυστυχώς, οι όποιες φοροαπαλλαγές υπήρχαν στα ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών καταργήθηκαν από τη χρήση του 2013 με την κατάργηση των περισσότερων εκπτώσεων και μειώσεων στη φορολογία εισοδήματος και έτσι αυτή τη στιγμή δεν ισχύουν.

Ωστόσο, πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από τον κύκλο των συμφωνιών, των προαπαιτούμενων και όλων αυτών που πιεζόμασταν μέχρι χθες στη Βουλή –και νομίζω και για ένα χρονικό διάστημα- και να ανοίξουμε έναν κύκλο συζήτησης μεταξύ των πολιτικών, των κοινωνικών, των εργοδοτικών και άλλων ομάδων και οργανώσεων ως προς το τι θέλουμε να κάνουμε.

Σε αυτή την συζήτηση πρέπει να συζητήσουμε και τα ζητήματα της ενίσχυσης της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Διότι, για παράδειγμα, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει γι’ αυτόν το χειμώνα 105 εκατομμύρια για επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα μεγάλο ποσό από αυτά τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές της χώρας -διότι δίνουμε επίδομα πετρελαίου σε όλη την Ελλάδα, από το Νευροκόπι μέχρι την Κρήτη- και πολλές φορές αυτό θα χαθεί σε ενεργοβόρα κτήρια ή σε κτήρια που δεν έχουν στοιχειώδεις μονώσεις.
 
Άρα, πρέπει να δούμε πώς αυτή η ατζέντα θα αλλάξει και μήπως την επόμενη χρονιά, αντί να δώσουμε αυτό, κοιτάξουμε τι θα κάνουμε για να ενισχύσουμε ενεργειακά κτήρια.

Βεβαίως και είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου αυτά τα ζητήματα. Ετοιμάζουμε, όπως γνωρίζετε, στο Υπουργείο Οικονομικών, πέρα από το να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Συμφωνίας και των προαπαιτούμενων, μεγάλες φορολογικές αλλαγές. Θέλουμε αυτές να γίνουν, όπως είπαμε, με διάλογο με την κοινωνία, με τους φορείς και με τα κόμματα. Θα έρθουν αυτές οι προτάσεις. Στις προτάσεις αυτές έχουμε μέσα και τέτοιες λογικές, διότι αυτήν τη στιγμή με τον παραλογισμό που έχουμε στο φορολογικό μας σύστημα είτε επισκευάζεις την πισίνα σου, είτε επισκευάζεις το παραδοτέο κτήριο, είτε αναβαθμίζεις ενεργειακά το σπίτι σου, έχεις τον  ίδιο συντελεστή ΦΠΑ. Σας λέω ένα παράδειγμα.

Πρέπει, λοιπόν, να δούμε μία άλλη λειτουργία του φορολογικού μηχανισμού και για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Όμως, κάποια στιγμή πρέπει και το ίδιο το Δημόσιο να δει και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του. Αν έρθετε να δείτε το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, είναι ανέκδοτο και μόνο το να μιλάμε για ενεργειακή αναβάθμιση.

Ευχαριστώ πολύ.


ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι ότι έχετε μία πρώτη εξαιρετικά θετική αντίδραση στην πρόταση που σας έχουμε καταθέσει. Θεωρώ πως είναι ένα σημαντικό βήμα, τουλάχιστον σε τέτοιου είδους ζητήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της ανεργίας και ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας που καταπολεμά και την κλιματική αλλαγή, να μπορούμε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βρίσκουμε κοινές αρχές, κοινές στρατηγικές, ουσιαστικά κοινούς τόπους.

Πρέπει να σας πω –σε επίρρωση αυτών που προανέφερα- ότι σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μελέτες, για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ που επενδύεται στην οικοδομή, στις κατασκευές για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας δημιουργούνται έως και σαράντα θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει κανένας άλλος τομέας της οικονομίας που δημιουργεί τόσες πολλές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία να τονίσουμε ότι δεν συζητούμε πια για το παλιό μοντέλο της κατασκευής και νέων ντουβαριών, που εξαιτίας της ανυπαρξίας της κτηματομεσιτικής αγοράς ουσιαστικά μένουν αχρησιμοποίητα και πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες δεν ξέρουμε πότε θα αποσβεστούν. Στην πραγματικότητα μιλάμε για τα περίπου πέντε εκατομμύρια σπίτια Ελλήνων πολιτών, κυρίως μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, τα οποία μπορούν να αναβαθμιστούν στηριζόμενα ακριβώς σε αυτό που προανέφερα, που είναι η πρώτη ύλη σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να προέρχεται από ελληνικές βιομηχανίες, άρα να στηρίξει και τον ελληνικό δευτερογενή τομέα.

Επειδή αναφερθήκατε και στα δημόσια κτήρια που πράγματι πρέπει να αποτελέσουν μία προτεραιότητα, θέλω να σας πω ότι στη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης είχε υπάρξει μία συζήτηση –και αξιοποιήστε το αυτό που θα σας πω- με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει. Επειδή ακριβώς τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεν συνυπολογίζονται στο δημόσιο χρέος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια πρωτοβουλία, προκειμένου να ενισχυθούν και η πρώτη κατοικία ατόμων που αντικειμενικά δεν δύνανται να επενδύσουν στα σπίτια τους, αλλά θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν το 2012, το ελληνικό Δημόσιο με τις τότε τιμές πετρελαίου και τις τότε τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δαπανούσε κάθε χρόνο περίπου 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς για να ζεστάνει ή να δροσίσει το καλοκαίρι τα κτήρια του Δημοσίου.

Τέτοιες πρωτοβουλίες είχαν ήδη ξεκινήσει. Είχαμε ήδη εντάξει -να σας πω για παράδειγμα- δράσεις άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ για αναβάθμιση κτηρίων σε δήμους, δημοτικά ακίνητα, σχολεία, δημοτικά μέγαρα, ακόμη και δημοτικά γυμναστήρια, δράσεις δηλαδή που προσφέρουν στην κοινωνία κοινωνικές υποδομές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ανοιχτός δρόμος. Έχουμε ήδη τις προδιαγραφές έτοιμες. Υπάρχει καλή προσέγγιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαιτίας ακριβώς και της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι μέσα στον Δεκέμβρη. Εύχομαι να αξιοποιήσετε αυτήν τη θετική κατεύθυνση.



ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Μανιάτη, στον πυρήνα των προτάσεών σας είναι σαφές ότι συμφωνούμε και θα αξιοποιήσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα.

Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι μας ενδιαφέρει και η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Δημοσίου. Χάνουμε τεράστια ποσά σε θέρμανση και ψύξη για κτήρια τα οποία είναι άθλια και τα περισσότερα από αυτά δεν είναι και ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου, αλλά οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται να συνεισφέρουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Επίσης, θέλω να τονίσω και την αναγκαιότητα να υπάρχει συνεργασία των Υπουργείων γιατί δεν είναι μόνο αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, είναι αρμοδιότητα και άλλων Υπουργείων, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα θεσμικό πλαίσιο όπου να δούμε και το ζήτημα που επισημαίνετε με την ερώτησή σας, αλλά και τα θέματα όπως είπα της σύνδεσης της φορολογίας με διάφορους τομείς, όπως είναι η αειφόρος ανάπτυξη, η οικολογία, τα βιολογικά προϊόντα και μια σειρά από άλλες ενέργειες που πρέπει να σχετιστούν με τη φορολογία και δεν πρέπει να είναι άσχετο το ένα από το άλλο ή πολλές φορές να δίνουμε αντικίνητρα φορολογικά.

Όλα αυτά να είστε σίγουροι ότι είναι στην ατζέντα που έχουμε μπροστά μας και ελπίζουμε ειλικρινά να έχουμε εκείνο τον διάλογο που να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ευχαριστώ.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης