Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλημέρα.

Μια ακόμη εβδομάδα με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας, το οποίο επισκιάζει πάντα τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας. Σκληρές εικόνες, συνεντεύξεις και στιγμιότυπα από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε., υπενθυμίζοντας σε όλους μας για μια ακόμη φορά ότι, το ανθρώπινο ον είναι συνάμα ότι καλύτερο, αλλά και ότι χειρότερο έχει δημιουργήσει η φύση πάνω σε αυτό τον πλανήτη.

 

Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα - Mark Twain

 

ΜΥΦ

Ξεκινάω την ανασκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας με τις ΜΥΦ αφού μάλλον το συγκεκριμένο θέμα θα μας απασχολήσει και την εβδομάδα αυτή. Μην ξεχνάτε ότι την ερχόμενη Δευτέρα λήγει  η προθεσμία για την υποβολή των συναλλαγών του έτους 2014. Δεν ξέρω πως θα ξημερώσει η 1η Δεκεμβρίου για όλους μας, αυτό που ξέρω είναι ότι  θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα τα πρόστιμα των ΜΥΦ, αλλιώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι, το taxis θα είναι κλειστό στις 28-29 Νοεμβρίου 2015 λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή  θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει  την αποστολή των ΜΥΦ.

Φυσικά όπως καταλαβαίνεται δεν υπολογίζω την 30η Νοεμβρίου γιατί δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι το  taxis θα λειτουργήσει φυσιολογικά την συγκεκριμένη μέρα. Υποθέσεις κάνω βέβαια [Υποθέτοντας πως όλα βαίνουν καλώς γύρω από το επάγγελμα του λογιστή]...

Σχετικά με τις ΜΥΦ ο ΟΠΕΚΕΠΕ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται να αποστέλλει προς το taxis συγκεντρωτικές καταστάσεις ανά τρίμηνο με το σύνολο των πληρωμών που αφορούν σε εντολές πληρωμής που εκδόθηκαν από 1/1/2014 έως 31/12/2014, ανεξαρτήτως έτους ενίσχυσης, σύμφωνα με τον Κ.Φ.Α.Σ.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει υποβάλλει ήδη επιτυχώς τα τρία πρώτα τρίμηνα και εκκρεμεί η υποβολή του αρχείου του τέταρτου τριμήνου, λόγω τεχνικών προβλημάτων του taxis, τα οποία θα επιλυθούν το προσεχές διάστημα. Οι πληρωμές που έχουν περιληφθεί στα αρχεία των συγκεντρωτικών είναι οι ίδιες με τις αντίστοιχες των βεβαιώσεων εφορίας έτους 2014, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Διαδικτυακή Εκτύπωση Βεβαιώσεων Εφορίας ποσών επιδότησης).

Για πληροφοριακούς λόγους και για περαιτέρω ανάλυση των ποσών, οι δικαιούχοι μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην ενότητα Διαδικτυακή Ενημέρωση Αγροτών για Πληρωμές , για το σύνολο των πληρωμών που έχουν Ημ/νία Εντολής Πληρωμής εντός του διαστήματος 1/1/2014 - 31/12/2014 (εξαιρούνται οι πληρωμές με αιτιολογία πληρωμής “Επιστροφή Φόρου Πετρελαίου”, όπου αρμόδια υπηρεσία για την πληρωμή είναι το ΥΠ.ΟΙ.Ο).

Επισημαίνεται ότι οι αγρότες ειδικού καθεστώτος έχουν περιληφθεί ως μη υπόχρεοι υποβολής, στο αρχείο των συγκεντρωτικών καταστάσεων που έχει υποβληθεί στο taxis με κωδικό (1).
 

 

← ●●●● § ●●●● →

Νόμος του κράτους πλέον το νομοσχέδιο με νέα προαπαιτούμενα

Νόμος του κράτους αποτελεί πλέον το νομοσχέδιο για τα νέα προαπαιτούμενα, το οποίο ήταν ένα από τα θέματα της επικαιρότητας την περασμένη εβδομάδα. 

Με τον νόμο 4346/2015 λοιπόν έχουμε συνοπτικά τις εξής μεταβολές στις οποίες θα αναφερθούμε αναλυτικότερα παρακάτω:

 • Μεταβολές στα τέλη κυκλοφορίας ετών 2016 και επόμενων (άρθρο 17)
 • Επανήλθε η απαλλαγή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση (άρθρο 19)
 • Έγινε μεταβολή  στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) και συγκεκριμένα τη θέσπιση προϋποθέσεων για τη μη φορολόγηση του δικαιούχου ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας (άρθρο 11).
 • Έγιναν μεταβολές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες αφορούν κυρίως τα νέα κριτήρια για την απώλεια της ρύθμισης στην περίπτωση καθυστέρησης ληξιπρόθεσμων οφειλών (άρθρο 4),
 • Επιβλήθηκε ειδικό  τέλος παιγνίων ανά στήλη με έναρξη από 1.1.2016(άρθρο 12),
 • Επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στα κρασιά και τα ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση εκτός από κρασί και μπύρα με έναρξη από 1.1.2016 (άρθρο 13),
 • Έγιναν μεταβολές  στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013) (άρθρα 1, 2), καθώς και
 • Παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής της δήλωσης πόθεν έσχες
 • Τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του ν.3869/2010 και την προστασία της πρώτης κατοικίας (άρθρο 14).

●●●

Ειδικός φόρος στο κρασί

Ο φόρος που θα επιβληθεί τελικά μετά και τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής από τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, είναι  20 ευρώ ανά 1000 λίτρα που σημαίνει ότι διαμορφώνεται  σε 0,15 ευρώ για κάθε μπουκάλι κρασί των 750 ml. Ανά λίτρο κρασιού ο φόρος διαμορφώνεται στα 0,20 ευρώ. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται από 1.1.2016. [Δείτε αναλυτικά εδώ τις διατάξεις]


 

●●●

ΦΠΑ στην εκπαίδευση


Επανέρχεται στην προ των νόμων 4334/2015 και 4336/2015 μορφή της, η περίπτωση ιβ' του άρθρου 22 του νόμου 2859/2000 (ΦΠΑ), η οποία προβλέπει την απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης. Υπενθυμίζω ότι μεταβολή καλύπτει και τα φροντιστήρια, στα οποία είχε επιβληθεί ΦΠΑ με τον νόμο 4334/2015.

Ο νόμος 4346/2015 προβλέπει επίσης και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν  εκδώσει στοιχεία επιβάλλοντας ΦΠΑ, ενώ καταργεί και τα πρόστιμα που έχουν καταλογίσει οι Δ.Ο.Υ. σε ορισμένες περιπτώσεις εκπρόθεσμης μεταβολής.

Αναλυτικά οι διατάξεις προβλέπουν:

Ο ΦΠΑ που προκύπτει προς καταβολή βάσει δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκαν από 20.7.2015 έως και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, θεωρείται ως μη οφειλόμενος, υπό τον όρο της έκδοσης πιστωτικών φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου. Ο ΦΠΑ που καταβλήθηκε θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείς και επιστρέφεται.

Οι υποκείμενοι που πραγματοποιούν πράξεις που εμπίπτουν στην περίπτωση ιβ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:
α. Να υποβάλουν δήλωση μεταβολών έως 30.12.2015 για την ένταξή τους στο απαλλασσόμενο καθεστώς ΦΠΑ από 20.7.2015, εφόσον διενεργούν αποκλειστικά απαλλασσόμενες πράξεις και από την ημερομηνία αυτή είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
β. Να εκδώσουν πιστωτικά φορολογικά στοιχεία για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αντισυμβαλλομένους τους, στην περίπτωση που έχουν εκδώσει αρχικά ή συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία που έχουν επιβαρυνθεί με ΦΠΑ για πράξεις που πραγματοποιήθηκαν από 20.7.2015 έως και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος. Στην περίπτωση που ο λήπτης του αρχικού ή συμπληρωματικού φορολογικού στοιχείου είναι μη υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, απαιτείται η υπογραφή του λήπτη του στοιχείου στο σώμα αυτού, αναγράφοντας τα παρακάτω στοιχεία του λήπτη: ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και ημερομηνία υπογραφής.

Δηλώσεις αποθεμάτων μετάταξης που ενδεχομένως έχουν υποβληθεί από 20.7.2015 έως και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος, από τους υποκείμενους στο φόρο που πραγματοποιούν πράξεις που εμπίπτουν στην περίπτωση ιβ' της παραγράφου 1 του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Πρόστιμα που τυχόν επιβλήθηκαν έως και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων μεταβολών και δηλώσεων αποθεμάτων μετάταξης σε υποκείμενους στο ΦΠΑ που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 20.7.2015, καθώς και δηλώσεων ΦΠΑ από υποκείμενους που πραγματοποιούν αποκλειστικά απαλλασσόμενες πράξεις της ανωτέρω περίπτωσης ιβ', διαγράφονται. Τα ποσά που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τους υποκείμενους με απόφαση των Προϊσταμένων των Δ.Ο. Υ..
 

 


●●●

Ανείσπρακτα ενοίκια

Με  διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο 39 του ΚΦΕ προσπάθησε το υπ. Οικονομικών να θεραπεύσει την κατάργηση εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων προς το δημόσιο.

Η διάταξη που προστέθηκε με τον νόμο 4346/2015, προβλέπει ότι τα εισοδήματα από μισθώματα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί, δεν θα προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα του δικαιούχου (ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ) εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Το εισόδημα από τα μισθώματα αυτά θα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8 του ΚΦΕ. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα θα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Συνεπώς, εκτός των ανείσπρακτων δεδουλευμένων αποδοχών που δεν δηλώνονται στο έτος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής τους, προστίθεται μία ακόμη περίπτωση, αυτής των ανείσπρακτων ενοικίων.

 

●●●

Ρύθμιση 100 δόσεων

Ο νόμος 4346/2015  επιφύλασσε και  δυσάρεστες αλλαγές για τους φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα με τις τροποποιήσεις του νέου νόμου,  για να μην απολέσουν την ρύθμιση οι υπαχθέντες σε αυτήν, θα πρέπει να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε στενότερα χρονικά περιθώρια, από αυτά που ίσχυαν.

Με βάση τις νέες διατάξεις δείτε ένα συνοπτικό πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται οι προθεσμίες ως προς την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την απώλεια της ρύθμισης.

  Από έως

Η ρύθμιση απόλλυται εφόσον περάσουν

1 17/10/2015 14/12/2015 30 ημέρες από την ειδοποίηση της Φ.Δ. για οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή
2 15.12.2015 30.06.2016 30 ημέρες από την λήξη της προθεσμίας οποιασδήποτε οφειλής
3 01.07.2016 31.12.2017* 15 ημέρες από την λήξη της προθεσμίας οποιασδήποτε οφειλής
4 01/01/2018 και εφεξής έστω και μία ημέρα από την λήξη της προθεσμία οποιασδήποτε οφειλής.

Για το διάστημα από 1.1.2017  έως 31.12.2017  η ρύθμιση χάνεται αυτομάτως εφόσον ο οφειλέτης καθυστερήσει οποιαδήποτε οφειλή (ανεξαρτήτως ημερών) και ταυτόχρονα είχε στο προηγούμενο εξάμηνο μια ακόμα καθυστέρηση εξόφλησης ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Να συμπληρώσω ότι την τελευταία στιγμή αποσύρθηκαν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οποιοσδήποτε φορολογούμενος χάνει αυτομάτως την ρύθμιση εφόσον :

 • ξεχάσει τον φούρνο ανοικτό,
 • πληκτρολογήσει λάθος κωδικός στο taxis πάνω από 2 φορές,
 • ξεχάσει τα γενέθλια της/του συζύγου (αν και θα είναι το λιγότερο που θα τον απασχολήσει),
 • δεν πληρώσει τα κοινόχρηστα, 
 • ξεχάσει να βγάλει τον σκύλο του για βόλτα.


Σχετικά με τις νέες αλλαγές δείτε και το άρθρο του εκλεκτού συναδέλφου Γ.Χριστόπουλου, με παραδείγματα.  Πότε χάνεται η ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2015, με τις νέες ρυθμίσεις

Τέλος να θυμίσω επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα αναπροσαρμόστηκαν οι δόσεις της ρύθμισης και για ακόμα 50.000 οφειλέτες, ενώ αναμένεται ακόμα μια αναπροσαρμογή των δόσεων, αυτή την φορά ως προς τον αριθμό αυτών, τις λεπτομέρειες της οποία περιμένουμε να δούμε με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. 

 

●●●

 

Τέλη κυκλοφορίας

Μία ακόμη σημαντική μεταβολή του νόμου 4636/2015 είναι και η αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας τα οποία μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο. [Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Δείτε την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή]

Το υπ. Οικονομικών δημοσιοποίησε επίσης και δύο συγκριτικούς πίνακες για να δείξει σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει ελάφρυνση και σε ποιες επιβάρυνση με τα νέα τέλη.


  ΑΠΟ ΕΩΣ Τ.Κ. 2015 ΤΚ 2016 %
Έως 2000 1 300 22 22 0
301 785 55 55 0
786 1071 120 120 0
1072 1357 135 135 0
1358 1548 240 225 -6,25
1549 1738 265 250 -5,66
1739 1928 300 280 -6,67
1929 2357 660 615 -6,82
2358 3000 880 820 -6,82
3001 4000 1.100 1.025 -6,82
4001 9999 1.320 1.230 -6,82
Από 2001 έως 2005 1 300 22 22 0
301 785 55 55 0
786 1071 120 120 0
1072 1357 135 135 0
1358 1548 240 240 0
1549 1738 265 265 0
1739 1928 300 300 0
1929 2357 660 630 -4,55
2358 3000 880 840 -4,55
3001 4000 1.100 1.050 -4,55
4001 9999 1.320 1.260 -4,55
Από 2006 έως 2010 1 300 22 22 0
301 785 55 55 0
786 1071 120 120 0
1072 1357 135 135 0
1358 1548 240 255 6,25
1549 1738 265 280 5,66
1739 1928 300 320 6,67
1929 2357 660 690 4,55
2358 3000 880 920 4,55
3001 4000 1.100 1.150 4,55
4001 9999 1.320 1.380 4,55

 

    ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2015 ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2016   ΔΙΑΦΟΡΕΣ ανά κατηγορία από το 2015 στο 2016 σε Ευρώ
    ΣΥΝΤΕΛ. Ρύποι Χ Συντελεστή Ρύποι Χ Συντελεστή ΣΥΝΤΕΛ. Ρύποι Χ Συντελεστή Ρύποι Χ Συντελεστή Ποσοστιαία ΑΠΟ ΕΩΣ
    Μεταβολή %
ΡΥΠΟΙ ΡΥΠΟΙ  
     
ΑΠΟ ΕΩΣ   ΑΠΟ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΕΩΣ (ΣΕ ΕΥΡΩ)   ΑΠΟ (ΣΕ ΕΥΡΩ) ΑΠΟ (ΣΕ ΕΥΡΩ)      
0 90 0     0          
91 100 0 0 0 0,9 81,9 90   81,9 90
101 120 0,9 90,9 108 0,98 98,98 117,6 8,89 8,08 9,6
121 140 1,1 133,1 154 1,2 145,2 168 9,09 12,1 14
141 160 1,7 239,7 272 1,85 260,85 296 8,82 21,15 24
161 180 2,25 362,25 405 2,45 394,45 441 8,89 32,2 36
181 200 2,55 461,55 510 2,78 503,18 556 9,02 41,63 46
201 250 2,8 562,8 700 3,05 613,05 762,5 8,93 50,25 62,5
251 9999 3,4 853,4 3,72 933,72 9,41 80,32

 

●●●


Πόθεν έσχες

Με τροπολογία στον νόμο, ψηφίστηκε και η παράταση του πόθεν έσχες έως την 31η Δεκεμβρίου, η οποία είχε αποφασιστεί στην συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου από την 23η Οκτωβρίου 2015.

Εκτός από την παράταση όμως, την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και μια νέα απόφαση του προέδρου της βουλής (Αριθμ. 4197/17.11.2015) η προβλέπει εκτός των άλλων ότι ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου, μπορεί να αναθέτει σε ορκωτούς ελεγκτές λογιστές και ειδικούς επιστήμονες, τη διενέργεια τόσο λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων των στοιχείων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των αντίστοιχων δικαιολογητικών, καθώς και των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και υποψηφίων ή / και αιρετών αντιπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. [Δείτε εδώ σχετικά]

 

●●●

Κωδικοποίηση νόμων που τροποποιούνται με τον ν.4346/2015

Τις λοιπές μεταβολές του νόμου 4346/2015 μπορούν οι συνδρομητές του κόμβου να τις δουν αξιοποιώντας τις σχετικές επιλογές που βρίσκονται σε κάθε νόμο του φορολογικού αρχείου του κόμβου.

Σημειώνουμε ότι συνολικά όλες τις αλλαγές  μπορείτε να τις δείτε και να τις μελετήσετε επιλέγοντας στην ανάλογη σελίδα προβολής του νόμου την σχετική επιλογή όπως δείχνει η επόμενη εικόνα:
Ταυτόχρονα στους συνδρομητές του κόμβου δίνεται η επιλογή να ΕΚΤΥΠΩΣΟΥΝ σε μορφή αρχείων WORD και PDF όλων των αλλαγών που βλέπουν έτσι ώστε να τις μελετήσουν αργότερα από τον υπολογιστή του ή από το tablet τους. (Δείτε επόμενη εικόνα).

 


 

Επιπλέον με την προβολή του κάθε νόμου που κωδικοποιήθηκε με τον νόμο 4346/2015, μπορείτε να βλέπετε και να συγκρίνετε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει ανά παράγραφο του νόμου.

Για παράδειγμα επιλέγοντας στον ΚΦΕ  (ν.4172) το ανάλογο κουμπί όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, έχετε αυτόματα την λίστα με όλες τις διατάξεις που τροποποίησε ο νόμος 4346/2015.


 


 


 

Υπενθυμίζω επίσης ότι η επιστημονική ομάδα του TaxHeaven, ολοκλήρωσε πρώτη, για μια ακόμη φορά το βράδυ της Παρασκευής, την κωδικοποίηση των διατάξεων των νόμων, όπως αυτές τροποποιούνται μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ νόμου 4346/2015. [Δείτε εδώ]
 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Φορολογικές αποφάσεις - Οδηγίες

 

Δήλωση απόδοσης φόρου ασφαλίστρων  

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο  τύπος και το περιεχόμενο της νέας δήλωσης απόδοσης φόρου ασφαλίστρων (αρ. 29 Ν.3492/2006) [ δείτε εδώ το σχετικό υπόδειγμα]

Αναφορικά με τον τρόπο και το χρόνο υποβολής της Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Ασφαλίστρων και καταβολής του φόρου αυτού, ισχύουν τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. ΠΟΛ.1012/9.1.2012 απόφαση του υπ.Οικ..


●●●

 

Εκκαθάριση δηλώσεων εισοδήματος ατόμων με αναπηρία

Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με ζητήματα που έχουν προκύψει κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με αναπηρία.

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος για τη χορήγηση της ανωτέρω φορολογικής απαλλαγής προσκομίσει απόφαση από ασφαλιστικό φορέα, με την οποία παρατείνεται η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας για χρόνο αόριστο, τότε η εν λόγω απόφαση μπορεί να γίνει δεκτή μόνο εφόσον η πιστοποιούμενη από την υγειονομική επιτροπή αναπηρία είναι σε ισχύ το φορολογικό έτος στο οποίο αποκτώνται τα εισοδήματα. Στις περιπτώσεις που δεν αναγράφεται η διάρκεια ισχύος της αναπηρίας, θα πρέπει να προσκομίζεται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και η σχετική γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του ασφαλιστικού φορέα, από την οποία βεβαιώνεται η χρονική διάρκεια της αναπηρίας.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον έχει εκδοθεί γνωμάτευση αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α. ή Α.Σ.Υ.Ε. κ.λπ., τότε λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις αυτές και όχι οι βεβαιώσεις ή αποφάσεις των συνταξιοδοτικών φορέων.

 

●●●

 

«Πάγιο μέρισμα» που λαμβάνουν τα αθλητικά σωματεία

Με την απόφαση αυτή διευκρινίζεται ότι και τα ποσά που καταβάλλονται από τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες στα ιδρυτικά αθλητικά σωματεία τους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 71 του ν. 2725/1999, και τα οποία αντιστοιχούν σε σταθερό ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) επί των καθαρών εισπράξεων από αγώνες, αποτελούν μέρισμα κατά την έννοια του άρθρου 36 του ν. 4172/2013, ως προερχόμενο και συνδεόμενο με την κατοχή προνομιούχων μετοχών.

Κατά συνέπεια, τα ποσά αυτά που καταβάλλονται στα ιδρυτικά αθλητικά σωματεία υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα από τις διατάξεις του ν. 4172/2013, καθόσον η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των εν λόγω ποσών που προβλεπόταν με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 71 του ν. 2725/1999 καταργήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3842/2010.

Η εν λόγω παρακράτηση δεν εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση των αθλητικών σωματείων από το φόρο εισοδήματος, αλλά το εισόδημα αυτό φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 47, με δυνατότητα συμψηφισμού του, κατά τα ανωτέρω, παρακρατηθέντος φόρου.

 


●●●

 

Παράταση λόγω καιρικών φαινομένων

Παρατείνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων, τελών χαρτοσήμου και άλλων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στους Δήμους Σκοπέλου, Ύδρας, Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Ανδραβίδας − Κυλλήνης, Δυτ. Αχαΐας, Φυλής και Αγ. Αναργύρων − Καματερού και λήγουν ή έληξαν από τις 22/9/2015 για το Δήμο Σκοπέλου και από 22/10/2015 για τους λοιπούς Δήμους και μέχρι την 31/12/2015.

Παρατείνονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2015 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων, που λήγουν ή έληξαν από τις 22/9/2015 για το Δήμο Σκοπέλου και από 22/10/2015 για τους λοιπούς Δήμους και μέχρι τις 31/12/2015. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Αναστέλλεται μέχρι και την 31/12/2015 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης, οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων.

 

●●●

 

Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α.

Με την απόφαση αυτή της ΓΓΔΕ απλά υπενθυμίζονται τα ισχύοντα με την  ΠΟΛ.1167/2.7.2013, η οποία ορίζει μια σαφή και ομοιόμορφη διαδικασία από τις εμπλεκόμενες φορολογικές, τελωνειακές αρχές, αλλά και τους οικονομικούς φορείς αναφορικά με την ορθή φορολογική από πλευράς ΦΠΑ μεταχείριση για τις περιπτώσεις παράδοσης αγαθών από εγκατεστημένο στο εσωτερικό της χώρας μας πωλητή σε εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος αγοραστή και την απ' ευθείας εξαγωγή των αγαθών σε Τρίτη χώρα.

 


●●●

 

Μεταβίβαση οχήματος και οφειλόμενα τέλη

Με την απόφαση αυτή υπενθυμίζεται η διάταξη της υποπαραγράφου Ε7 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 , σύμφωνα με την οποία, δεν μπορεί να επέλθει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν εξοφληθούν προηγουμένως τα τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας. Η απόφαση διευκρινίζει επίσης ότι δεν αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, αλλά θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τα οφειλόμενα τέλη.

 

 

●●●

 

Μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης

Από 1.1.2016 μειώνεται η βουλευτική αποζημίωση, περίπου κατά 10% όπως προβλέπει η απόφαση του προέδρου της βουλής.

Αναλυτικά στην απόφαση προβλέπεται:

«Η βουλευτική αποζημίωση, όπως καθορίσθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που ελήφθη κατά τη Συνεδρίαση ΚΔ΄ της 22ας Δεκεμβρίου 1964 και όπως διατηρείται σε ισχύ, μειωμένη στο σύνολο των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 3691/2008, μειώνεται περαιτέρω κατά 10 %, με μείωση του βασικού μισθού και του χρονοεπιδόματος, και υπόκειται στις εξής κρατήσεις:»

 

 

●●●

 

Δηλώσεις υπεραξίας οχημάτων-μοτοσυκλετών.

Με το έγγραφό της αυτό, η ΓΓΔΕ μας ενημερώνει, ότι θα μας ενημερώσει, εάν και εφόσον καταργηθούν οι διατάξεις που ορίζουν ότι κατά την μεταβίβαση οχημάτων και μοτοσυκλετών από επιτηδευματίες, υποβάλλεται δήλωση υπεραξίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Παραπληροφόρηση  

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 66 του ΚΦΔ , έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει και όποιος με πρόθεση δεν δηλώσει ακίνητο στο Ε9, από το οποίο να προκύπτει φόρος ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερο από 100.000, και όχι εάν η αξία του ακινήτου είναι άνω των 100.000 ευρώ.  Στην περίπτωση βέβαια που ο φόρος είναι μεγαλύτερος από 150.000 τότε η παράβαση θεωρείται κακούργημα. Διαφορετικό είναι όμως να μιλάμε για τον φόρο  που προκύπτει από το ακίνητο, και διαφορετικό για την αξία του ακινήτου. 'Αλλωστε για να προκύψει φόρος ΕΝΦΙΑ άνω των 100.000 ευρώ, η αξία του ακινήτου (η των ακινήτων) θα πρέπει να ξεπερνά κάποια εκατομμύρια ευρώ. [Δείτε το σχετικό θέμα εδώ]

 

← ●●●● § ●●●● →

Αρθρογραφία κόμβου  

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Μετά από τα διάφορα αιτήματα συλλόγων για την παράταση της ισχύς των ΕΛΠ, αλλά και του ΟΕΕ, έρχεται η απάντηση από τον πρόεδρο της επιτροπής. Δείτε στον επόμενο σύνδεσμο γιατί δεν υπάρχει λόγος να δοθεί παράταση στην ισχύ των Ε.Λ.Π. [Απάντηση στα αιτήματα αναστολής της έναρξης εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων]
 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας

Σήμερα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ρευστότητας και Στήριξης της Απασχόλησης.

Ποιο συγκεκριμένα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις Διοικητικές Περιφέρειες του άξονα προτεραιότητας 7 (Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων) για τα εξής προγράμματα:

Α. Πρόγραμμα Επιχορήγησης Εργοδοτών για τη Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης. [Δείτε την σχετική απόφαση εδώ.

Β. Ειδικό Πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο της σχετική απόφαση : Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 51182/715/13.11.2015 Α) Πρόγραμμα Επιχορήγησης Εργοδοτών για τη Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας κατά τη διάρκεια της κρίσης και Β) Ειδικό Πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης στις Διοικητικές Περιφέρειες του Άξονα Προτεραιότητας 7

Δείτε επίσης εδώ τον οδηγό  για την εγγραφή ιδιωτικών επιχειρήσεων - εργοδοτών ιδιωτικού τομέα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.

Ελπίζω κατά την διάρκεια των αιτήσεων να μην ζήσουμε τα γνωστά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν. 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Tax is not "Rulling"

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τις πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες χρησιμοποιούν τεχνικές "tax rulling" για την φοροαποφυγή, και κατά συνέπεια την πληρωμή λιγότερων φόρων. Σε πεντάωρο debate με το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βρέθηκαν 11 μεγάλες πολυεθνικές την περασμένη  τετάρτη στις Βρυξέλλες  Μπορεί η google να ρωτήθηκε σχετικά με την θυγατρική της στις βερμούδες, το facebook σχετικά με τα δικαιώματα που έχει καταχωρημένα στα νησιά Καιμαν, ωστόσο δεν μάθαμε ποτέ τι απάντησαν οι εκπρόσωποι των εταιριών.  [Δείτε εδώ περισσότερα]. Φανταστείτε ότι αυτό που έγινε, είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν οι εκάστοτε υπουργοί οικονομικών, καλούν τις εταιρίες να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αύξηση της φορολογίας.!!!

Εκτός από το Ε.Κ. όμως, αποφάσεις για την φοροαποφυγή των πολυεθνικών πάρθηκαν και στην συνάντηση των G20. [Δείτε αναλυτικά εδώ]


 

← ●●●● § ●●●● →

 

Στατιστικά - Ανεργία  


Το εξαιρετικά "σπάνιο" φαινόμενο της αύξησης των συμπατριωτών μας, οι οποίοι αναζητούν εργασία εμφανίστηκε τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον μήνα Οκτώβριο 2015, ανήλθε σε 814.798 άτομα. Από αυτά 456.540 (ποσοστό 56,03%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο  του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 358.258 (ποσοστό 43,97%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 316.672 (ποσοστό 38,87%) και οι  γυναίκες ανέρχονται σε 498.126  (ποσοστό 61,13%).  [Δείτε τα υπόλοιπα στατιστικά που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ την περασμένη εβδομάδα]
 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Εργατικά - ασφαλιστικά

 

Πρόσκληση απογραφής προστατευμένων μελών από το ΙΚΑ  

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εν όψει του νέου ασφαλιστικού έτους και προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του, καλεί όλους τους εργαζόμενους -συνταξιούχους- ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν απογράψει τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγο και τέκνα), που είναι καταχωρημένα στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας, όπως προβούν στη διαδικασία απογραφής μέσω της ηλεκτρονικής μας υπηρεσίας. [Λεπτομέρειες δείτε εδώ]

 

●●●

 

Ενημέρωση Εφοριακών

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Αποφάσεις Δικαστηρίων

Φορολογικά και λοιπά

Ο ρόλος των συμβολαιογράφων στην διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του φόρου. Υποκείμενο του φόρου είναι ο μεταβιβάζων ακίνητη περιουσία. Την υποχρέωσή του εκπληρώνει κατά την κατάρτιση του συμβολαίου, παραδίδοντας στον συμβολαιογράφο αντίστοιχη τραπεζική επιταγή. Από εκείνο το σημείο γεννάται η υποχρέωση του συμβολαιογράφου να καταθέσει την επιταγή στην εκδούσα Τράπεζα εντός πενθημέρου, - καθώς και η ευθύνη του, που δεν είναι φορολογική, αν δεν το πράξει. Πράγματι, ο συμβολαιογράφος οφείλει στο Δημόσιο το ποσό του φόρου όχι ως φορολογούμενος, αλλά ως παραβάτης του δημοσίου καθήκοντός του να καταθέσει εμπροθέσμως την τραπεζική επιταγή
Ως «κέρδος», και, συνακολούθως, ως φορολογητέο εισόδημα από την αγοραπωλησία του συγκεκριμένου ακινήτου, αγοραστής του οποίου ήταν το Δημόσιο, έπρεπε να θεωρηθεί η διαφορά ανάμεσα στην αξία πωλήσεως του ακινήτου, ήτοι στο αναγραφόμενο στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο τίμημα, και στην αξία που αυτό είχε κατά το χρόνο αγοράς
Το άρθρο 11 του ν. 4052/2012 δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στο άρθρο 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ, καθώς και στα άρθρα 34, 49 της ΣΛΕΕ και στην Οδηγία 89/105/ΕΟΚ. Επιβάλλεται ο συνυπολογισμός του ΦΠΑ στη φαρμακευτική δαπάνη των ΚΑΚ για την ενεργοποίηση του μέτρου claw back. Η εξουσιοδοτική διάταξη δεν αποκλείει την άθροιση των πωλήσεων των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων κάθε κατόχου αδείας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, κατά την περίοδο αναφοράς και κατά το προηγούμενο έτος.

 

●●●

 

Εργατικά ασφαλιστικά

Για την προστασία από την καταγγελία σύμβασης συνδικαλιστικών στελεχών απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις, οι οποίες αποτελούν και ουσιώδη στοιχεία της αγωγής, που πρέπει να αναφέρονται στο δικόγραφο της:
α) Έγκυρη σύμβαση παροχής εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου,
β) Ο μισθωτός να είναι νόμιμα εκλεγμένο μέλος της διοίκησης νομίμως συσταθέντος συνδικαλιστικού σωματείου, ή νόμιμα διορισμένο μέλος της προσωρινής διοικήσεως του ή μέλος της προσωρινώς εκλεγείσας διοίκησης υπό ίδρυση σωματείου,
γ) Ο εργοδότης να τελεί σε γνώσει της ιδιότητας αυτής του μισθωτού του και
δ) Δυνατότητα απασχόλησης του συνδικαλιστικού στελέχους στην επιχείρηση του εργοδότη.

Η πιο πάνω γνώση του εργοδότη ως προς τη συνδικαλιστική ιδιότητα του απολυόμενου εργαζομένου, η οποία μπορεί να λάβει χώρα με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει, προκειμένου περί νομικού προσώπου, να υπάρχει στον νόμιμο εκπρόσωπο του, δηλαδή από εκείνον που έχει οριστεί από το νόμο ή το καταστατικό να τον εκπροσωπεί, καθώς και από εκείνον ο οποίος έχει οριστεί κατά τους κανόνες της πρόστησης για να το εκπροσωπεί στο τομέα εργασίας ή τις διοικητικές υπηρεσίες του, με δικαίωμα πρόσληψης και απόλυσης του προσωπικού, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό του.
Άρειος Πάγος 309/2015 Εργατικό ατύχημα.
Ο εργαζόμενος, που είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και υπέστη εργατικό ατύχημα, δικαιούται στις παραπάνω (εκτός δόλου) περιπτώσεις μόνο τις παροχές που χορηγούνται από το IΚΑ, διατηρεί , όμως, την αξίωση του γα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, η οποία κρίνεται πάντοτε κατά το κοινό δίκαιο (άρθρα 914, 922, 932 ΑΚ), κατά του εργοδότη και του προσώπου που προστήθηκε από αυτόν, όταν το ατύχημα οφείλεται σε πταίσμα αυτών
Άρειος Πάγος 361/2015 Συνήθεις αποδοχές
Ως «συνήθεις αποδοχές», ταυτιζόμενες µε τις «τακτικές αποδοχές», µε βάση τις οποίες υπολογίζονται οι αποδοχές και το επίδοµα αδείας, καθώς και τα επιδόµατα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων και εξευρίσκεται το ωροµίσθιο και η προσαύξηση για την παρεχόμενη υπερωριακή εργασία, νοούνται ο συμβατικός ή νόµιµος µισθός ή το ηµεροµίσθιο, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη εργοδοτική παροχή, σε χρήµα ή σε είδος, που καταβάλλεται κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας, µε την προϋπόθεση ότι η παροχή αυτή δίδεται σταθερά και µόνιµα ως αντάλλαγµα της παρεχόμενης εργασίας
 
Το άρθρο 1, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α΄, της οδηγίας 98/59/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 1998, για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, έχει την έννοια ότι οι εργαζόμενοι με σύμβαση συναφθείσα για ορισμένο χρόνο ή για ορισμένη εργασία πρέπει να θεωρούνται ως εργαζόμενοι που απασχολούνται «συνήθως», κατά την έννοια της εν λόγω διατάξεως, στην οικεία εγκατάσταση.

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν υφίσταται «ομαδική απόλυση» κατά την έννοια του άρθρου 1, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α΄, της οδηγίας 98/59, συνεπαγόμενη την εφαρμογή της οδηγίας αυτής, ο όρος που περιλαμβάνεται στο δεύτερο εδάφιο της εν λόγω διατάξεως και κατά τον οποίο «οι απολύσεις είναι τουλάχιστον πέντε» έχει την έννοια ότι αφορά όχι τις λήξεις συμβάσεων εργασίας που μπορούν να εξομοιωθούν προς απόλυση, αλλά αποκλειστικά τις απολύσεις υπό στενή έννοια.

Η οδηγία 98/59 έχει την έννοια ότι η εκ μέρους του εργοδότη ουσιώδης μεταβολή, μονομερώς και εις βάρος του εργαζομένου, ουσιωδών στοιχείων της συμβάσεως εργασίας του οικείου εργαζομένου για λόγους οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το πρόσωπό του εμπίπτει στην κατά το άρθρο 1, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α΄, της εν λόγω οδηγίας έννοια «απόλυση».
 

   

← ●●●● § ●●●● →


Λοιπές αποφάσεις εν τάχει

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Λοιπές ειδήσεις εν τάχει

 

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Υποχρεώσεις εβδομάδας

26 Νοε 2015

 

27 Νοε 2015

 

← ●●●● § ●●●● →

 

Επίλογος

1. Το κουίζ της ημέρας:

Πόσοι φόροι (καταργημένοι η μη) υποκρύπτονται στην ακόλουθη φράση;  "Στοίχημα ένα μπουκάλι κρασί ότι θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση"
 

●●●

2. Με αφορμή τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και τις αμέτρητες αγριότητες που συμβαίνουν στις άλλες ηπείρους χωρίς να γίνονται πάντα πρώτο θέμα στα Μ.Μ.Ε., θεωρώ αρκετά επίκαιρο το ακόλουθο βίντεο, το οποίο είναι απόσπασμα από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν, «Ο Μεγάλος Δικτάτορας».

«Σκεφτόμαστε πάρα πολύ και αισθανόμαστε λιγότερο. Περισσότερο από τις μηχανές χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Περισσότερο από την εξυπνάδα χρειαζόμαστε την καλοσύνη και την ευγένεια. Χωρίς αυτά η ζωή κάποια στιγμή θα χαθεί.

Σε όσους μπορούν να με ακούσουν τους λέω - μην απελπίζεστε. Η δυστυχία που υπάρχει τώρα είναι, δεν είναι τίποτε άλλο από το πέρασμα της απληστίας η πικρία των ανθρώπων που φοβούνται την ανθρώπινη πρόοδο. Το μίσος των ανθρώπων θα περάσει και οι δικτάτορες θα πεθαίνουν. Η  δύναμη που πήραν από τους ανθρώπους θα επιστρέψει σε αυτούς. Η ελευθερία δεν θα χαθεί ποτέ ...... Εσείς οι άνθρωποι έχετε την δύναμη. Εσείς έχετε την δύναμη να κάνετε την ζωή σας πιο ελεύθερη και πιο όμορφη, να την κάνετε μια όμορφη περιπέτεια. ... Στο όνομα της δημοκρατίας - ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την δύναμη - ας ενωθούμε όλοι. Ας παλέψουμε για έναν νέο κόσμο»
Σας εύχομαι μια καλή και ήσυχη εβδομάδα.

Όσο για τις ΜΥΦ....!!!

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
 • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο