Ειδήσεις Τεχνολογία

Λύθηκε το μυστήριο των δακτυλίων του Κρόνου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης των δυνάμεων που κινητοποιούν τους εκπληκτικούς δακτυλίους του Κρόνου πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Λύθηκε το μυστήριο των δακτυλίων του Κρόνου
  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης των δυνάμεων που κινητοποιούν τους εκπληκτικούς δακτυλίους του Κρόνου πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Η συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου δακτυλίου -του δακτυλίου G- είναι αυτή που προκαλούσε τις περισσότερες απορίες στους αστρονόμους. Τα σωματίδια σκόνης του G θα έπρεπε να απομακρύνονται από αυτόν, καθώς δεν υπάρχουν κοντινοί δορυφόροι για να τα συγκρατήσουν ή να τα αναπληρώσουν. Το διαστημικό όχημα Κασίνι, όμως, διαπίστωσε ότι ο δακτύλιος G αλληλεπιδρά με άλλο, πιο μακρινό, δορυφόρο του Κρόνου.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κορνέλ δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Science», ενώ αποκαλύπτει επίσης τη μοναδική δομή του δακτυλίου G.

Ο δακτύλιος G είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους από τον Κρόνο, καθώς απέχει 168.000 χλμ. από τον πυρήνα του πλανήτη και πάνω από 15.000 χλμ. από τον κοντινότερο δορυφόρο του Κρόνου.

   
Τα στοιχεία της αποστολής Κασίνι-Χόιχενς στον Κρόνο, επέτρεψαν τη λεπτομερή μελέτη του δακτυλίου G και έδειξαν πόσο αξιοπερίεργη είναι η δομή του. Εκτός από μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, ο δακτύλιος διαθέτει και φωτεινό τόξο σε περίπου ένα έκτο της επιφάνειάς του. Το τόξο αυτό αποτελείται από μεγαλύτερα τμήματα παγωμένης στέρεας ύλης, που φθάνουν σε διάμετρο ακόμη και το ένα μέτρο.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι η τροχιά του δακτυλίου συνδέεται με το μεγάλο δορυφόρο του Κρόνου, τον Μίμα.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο