Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εκτός στόχων έσοδα-δαπάνες

Ηχηρότατος δημοσιονομικός συναγερμός σκιάζει για τα καλά την ελληνική οικονομία, καθώς με το «κλείσιμο» του... μισού έτους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε στα 6,386 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 13,1% έναντι στόχου 8,1%....

Εκτός στόχων έσοδα-δαπάνες

Ηχηρότατος δημοσιονομικός συναγερμός σκιάζει για τα καλά την ελληνική οικονομία, καθώς με το «κλείσιμο» του... μισού έτους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε στα 6,386 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 13,1% έναντι στόχου 8,1%.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία οφείλεται στη «βουτιά» των εσόδων και στην υπέρογκη αύξηση των πρωτογενών δαπανών, προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, τόσο ως προς την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων, όσο και ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων περιθωρίων που προϋποθέτει μια κρίσιμη προεκλογική χρονιά. Σημειώνεται ότι μόλις χθες η κυβέρνηση εξήγγειλε νέες ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, με δημοσιονομικό κόστος πλέον των 900 εκατ. ευρώ.

Ο δημοσιονομικός συναγερμός σκιάζει πλέον για τα καλά την ελληνική οικονομία, καθώς τη στιγμή που έχει παρέλθει το «μισό» του έτους, τα έσοδα συνεχίζουν να είναι καθηλωμένα και οι πρωτογενείς δαπάνες να βρίσκονται εκτός στόχου, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να παρουσιάζεται αυξημένο κατά 13,1%, έναντι στόχου 8,1% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τόσο ως προς την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων όσο και ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων περιθωρίων που προϋποθέτει (για ευνόητους λόγους) μια κρίσιμη προεκλογική χρονιά. Σημειώνεται ότι μόλις χθες η κυβέρνηση εξήγγειλε νέες ευνοϊκές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, που θα ισχύουν μάλιστα αναδρομικά, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα 6,386 δισ. ευρώ, από 5,649 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2006. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ζοφερή για τον τακτικό προϋπολογισμό (χωρίς το ΠΔΕ) εάν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα για το πρώτο εξάμηνο έχει ήδη ανέλθει στα 5,836 δισ. ευρώ (αύξηση 18,3% σε σχέση με πέρυσι) έναντι στόχου 4,190 δισ. ευρώ για το 2007.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ:
- Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,3% το πρώτο εξάμηνο του 2007 έναντι στόχου 6,2%, ενώ τα έσοδα (προ επιστροφών) αυξήθηκαν κατά 3,8% έναντι στόχου 5,5%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο στο γεγονός ότι εφέτος δεν επαναλαμβάνονται κάποια μη τακτικά έσοδα που υπήρχαν πέρυσι αλλά και στη μειωμένη απόδοση εσόδων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (λόγω της κατάργησης του κινήτρου για εφάπαξ καταβολή του φόρου με έκπτωση 1,5%).
- Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,5% έναντι στόχου 7,4%, ενώ οι πληρωμές για τόκους μειώθηκαν κατά 3,4%. Συνολικά οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση κατά 5,3% έναντι στόχου 6,3%.

Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στη διάθεση αυξημένων κονδυλίων για καταβολή:
- Της β δόσης της επιστροφής κρατήσεων του ΛΑΦΚΑ (110 εκατ. ευρώ).
- Επιχορήγησης στον ΟΠΑΔ (83 εκατ. ευρώ), στον ΟΓΑ (487 εκατ. ευρώ) για την καταβολή των αγροτικών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, στον ΟΑΕΕ (96 εκατ. ευρώ), στο ΙΚΑ (41 εκατ. ευρώ ), στο ΝΑΤ (48 εκατ. ευρώ) και στον ΕΛΓΑ (43 εκατ. ευρώ).
- Επιδοτήσεων στη γεωργία (88 εκατ. ευρώ) και τέλος στην απόδοση αυξημένων εσόδων στους ΟΤΑ α και β βαθμού (126 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι μεταβολές που παρουσιάζουν οι κυριότερες κατηγορίες πρωτογενών δαπανών έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2006 έχουν ως εξής:
- Οι αποδοχές και συντάξεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 5,8%.
- Οι επιχορηγήσεις για ασφάλιση και περίθαλψη παρουσιάζουν αύξηση κατά 15,6% λόγω αυξημένων χορηγήσεων στους ΟΓΑ, ΟΑΕE, ΙΚΑ, ΝΑΤ και ΟΠΑΔ.
- Οι λειτουργικές, οι διάφορες δαπάνες και οι λοιπές επιχορηγήσεις παρουσιάζονται αυξημένες κατά 7,0% κυρίως λόγω των επιδοτήσεων στη γεωργία και τέλος οι αποδιδόμενοι πόροι αυξάνονται κατά 6,5%, λόγω των αυξημένων αποδόσεων στους ΟΤΑ α και β βαθμού.
- Οι πληρωμές για δαπάνες του ΠΔΕ έφθασαν τα 3,230 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών εκτέλεσης του Γ ΚΠΣ και στη χορήγηση αυξημένων πιστώσεων στους ΟΤΑ α βαθμού (ΣΑΤΑ) για την υλοποίηση επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, ενώ οι εισροές απο την ΕΕ και τα έσοδα του ΠΔΕ, στο εν λόγω διάστημα, ανήλθαν στα 2,680 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 54,6%, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2006. Η σημαντική αυτή αύξηση των εσόδων οφείλεται στις απολήψεις από την ΕΕ, λόγω ολοκλήρωσης συγχρηματοδοτούμενων έργων καθώς και στη χορήγηση προκαταβολών για έργα που ξεκίνησαν το 2006.
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο