Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τον νέο αναπτυξιακό

Την ερχόμενη εβδομάδα τίθετε σε ισχύ και οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, «αρχίζει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του επενδυτικού νόμου, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των επτά υπουργικών αποφάσεων.....

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τον νέο αναπτυξιακό


Την ερχόμενη εβδομάδα τίθετε σε ισχύ και οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, «αρχίζει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του επενδυτικού νόμου, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των επτά υπουργικών αποφάσεων.

Η τελευταία απόφαση υπογράφηκε προχθές για τις επιδοτήσεις στον τομέα του τουρισμού». Επισημαίνεται ότι με το νέο πλαίσιο οι επιδοτήσεις μπορούν να φτάσουν, υπό προϋποθέσεις, έως και το 60% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Οπως επισήμανε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, η πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων «είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».

Ανάπτυξη
Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2007, από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. «Τα στοιχεία και για το δεύτερο τρίμηνο είναι ενθαρρυντικά ότι αυτοί οι ρυθμοί συνεχίζονται. Η ανάπτυξη βασίζεται πλέον στις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές, μέσα από την πολιτική μας και για την ενίσχυση των επενδύσεων, μέσα από τη μείωση της φορολογίας και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τις επενδύσεις που υποβλήθηκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης του επενδυτικού νόμου, σύμφωνα με τα οποία:

1. Στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), όπου εγκρίνονται καταρχήν οι μεγαλύτερες επενδύσεις, υποβλήθηκαν συνολικά 134 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 3 δισ. 900 εκατ. ευρώ και έχουν εγκριθεί 87 επενδυτικά σχέδια ύψους 1 δισ. ευρώ.

2. Ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σχέδια για μεγάλες επενδύσεις που «είναι υπό εξέταση και για τον τομέα του τουρισμού και για τον τομέα της ενέργειας, από σημαντικές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις».

3. Στο πλαίσιο του νόμου αυτού εγκρίθηκαν συνολικά 3.661 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό πάνω από 8 δισ. 200 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο 2601/1998, ο αριθμός των εγκρίσεων είναι αυξημένος κατά 232% κατά μέσο όρο ετησίως και το ύψος των επενδύσεων είναι αυξημένο 572%.

4. Με τον προηγούμενο νόμο υπήρξαν 3.068 εγκρίσεις επενδύσεων σε έξι χρόνια και έξι μήνες. Με τον νέο νόμο οι εγκρίσεις έφθασαν τις 3.661 σε μόλις δύο χρόνια και τέσσερις μήνες. Το ύψος των εγκεκριμένων επενδύσεων με τον παλαιό νόμο ήταν 3 δισ. 425 εκατ. ευρώ σε έξι χρόνια και έξι μήνες, ενώ με τον νέο έφθασε τα 8 δισ. 259 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες.

5. Με τις επενδύσεις αυτές δημιουργούνται 21.281 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες έμμεσες.

Δ ΚΠΣ
Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι χθες και προχθές υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. τα 8 τομεακά και τα 5 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα του Δ ΚΠΣ, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν το φθινόπωρο, σηματοδοτώντας την εισροή 400 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις προκαταβολές 2% για όλα τα προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ αναμένεται να εγκριθεί εντός των προσεχών συνεδριάσεων της κυβερνητικής επιτροπής και να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος Αυγούστου.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο