Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVENΙ. Πρόλογος

Το σημερινό «σχόλιο της Δευτέρας» μας βρίσκει στο κατώφλι του Νοέμβρη να ατενίζουμε με όση αισιοδοξία διαθέτουμε ακόμη το χειμώνα που έρχεται με ταχύ βήμα και με άγριες διαθέσεις, όχι βέβαια μόνο από πλευράς καιρικών φαινομένων, αλλά κυρίως λόγω των υποχρεώσεων που έχουμε μέχρι το τέλος του έτους. Έχοντας αφήσει πίσω μας δέκα ολόκληρους μήνες γεμάτους από προθεσμίες, δηλώσεις, φόρους, νόμους, αποφάσεις, άγχος, πίεση, ένταση κ.α., βαδίζουμε ολοταχώς για το τέλος κι αυτού του έτους, κουβαλώντας στις πλάτες μας ως σύγχρονοι Άτλαντες όλα τα βάρη της φορολογικής καταιγίδας που έχει ενσκήψει στον τόπο μας.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε τόσο ως επαγγελματίες, όσο και ως πολίτες γενικότερα αυτής της χώρας, αυτό που χρειάζεται να θυμόσαστε είναι πως δεν πρέπει να αφήσουμε να ευδοκιμήσει το ζιζάνιο της διχόνοιας, παρόλο που οι συνθήκες και οι καιροί είναι ευνοϊκοί. Πρέπει να παραμείνουμε μονοιασμένοι προκειμένου να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους που καραδοκούν για να ξεσκίσουν την τρόπιδα του σκάφους πάνω στο οποίο πλέουμε προς το διηνεκές. Ο εθνικός μας ποιητής σε μερικούς στίχους του ύμνου εις την ελευθερία, έγραφε χαρακτηριστικά (σ.σ. στίχοι 144-147):


«Η Διχόνοια που βαστάει
Ενα σκήπτρο η δολερή
Καθενός χαμογελάει,
Πάρ’ το, λέγοντας, και συ.

Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει
Έχει αλήθεια ωραία θωριά
Μην το πιάστε, γιατί ρίχνει
Εισέ δάκρυα θλιβερά.

Από στόμα οπού φθονάει,
Παλληκάρια, ας μην ‘πωθή,
Πως το χέρι σας κτυπάει
Του αδελφού την κεφαλή.

Μην ειπούν στο στοχασμό τους
Τα ξένα έθνη αληθινά:
Εάν μισούνται ανάμεσό τους
Δεν τους πρέπει ελευθεριά
».

Την περασμένη Τετάρτη ήταν η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Αλίευσα από το διαδίκτυο μία είδηση και μια εικόνα που μου έκανε θετική εντύπωση. Πρόκειται για το μήνυμα που περνούσε από τους ηλεκτρονικούς πίνακες της γέφυρας του Ρίου - Αντιρρίου τη μέρα αυτή. Η ιστορία χαμογελά στους ενωμένους...

 

 

ΙΙ. Συγκεντρωτικές καταστάσεις 2014 και 2015

Το σίριαλ των συγκεντρωτικών καταστάσεων συνεχίστηκε και την εβδομάδα που μας πέρασε. Ανακοινώσεις συλλόγων, αιτήματα για παράταση, κ.λπ., κατέκλυσαν πάλι το διαδίκτυο. Τελικά, την περασμένη Πέμπτη είχαμε εξελίξεις αφού ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου η παράταση την οποία ανέμενε η πλειονότητα των συναδέλφων. Μέχρι 30/11/2015 η υποβολή των ΜΥΦ -όπως αποκαλούνται στην πιάτσα- του έτους 2014 και οι τροποποιητικές για τις αποκλίσεις θα υποβάλλονται μέχρι την 31/12/2015. Προτείνω να μην περιμένετε μέχρι τότε, γιατί προβλέπω να κάνετε αλλαγή χρόνου στα γραφεία σας! Για τις ΜΥΦ του 2015 έχουμε καιρό, ήτοι μέχρι 30/9/2016, ενώ οι τροποποιητικές για τις αποκλίσεις μέχρι 30/11/2016. Αντιλαμβάνομαι ότι οι συγκεντρωτικές του έτους 2015 δεν θα υποβληθούν τελικά ποτέ, διότι ψυχανεμίζομαι ότι δεν τις πιστεύει ως μέτρο η παρούσα ηγεσία του υπ. Οικονομικών. Ίδωμεν! Πάντως στα σχόλια κάτω από το δελτίο τύπου θαύμασα για μία ακόμη φορά την ενότητα του κλάδου μας και το σεβασμό στις απόψεις του ενός για τον άλλον.

 

IΙI. Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

Όπως είχα γράψει και παλαιότερα, ο φ.π.α. στην εκπαίδευση ήρθε για να μείνει τελικά. Μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, οι επαγγελματίες και οι γονείς δεν ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Την εβδομάδα που πέρασε όλοι ήμασταν στην αναμονή κάποια εξέλιξης, αλλά δυστυχώς οι ελπίδες όλων αποδείχτηκαν φρούδες. Από την πλευρά μας -ως κόμβος εννοώ-, καταγράψαμε ποιες είναι οι παρατάσεις που πρέπει να δοθούν από το υπ. Οικ. (δείτε το σχετικό άρθρο με τίτλο Καμία αλλαγή του Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση μέχρι σήμερα - Στο 23% εάν δεν αλλάξει κάτι - Οι αναγκαίες παρατάσεις που πρέπει να δώσει το Υπ. Οικονομικών). Στη συνέχεια, με νεότερο άρθρο μας αναρωτηθήκαμε Τι συμβαίνει πραγματικά με το Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση και γιατί επιβάλλονται τα πρώτα πρόστιμα; Βέβαια, όπως ανέφερε και ο επίτροπος της Κομισιόν, η επιβολή του φ.π.α. στην εκπαίδευση είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή οδηγία (σ.σ.διαβάστε σχετικά εδώ).

Η αλήθεια είναι ότι έχει πάει πολύ μακριά η βαλίτσα και πρέπει επιτέλους να παρθεί η τελική απόφαση έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι ισχύει. Εν αναμονή λοιπόν της κυβερνητικής απόφασης. Πάντως, θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στην ένταξη των εν λόγω επιχειρήσεων στο καθεστώς φ.π.α., οι προθεσμίες των οποίων έχουν λήξει (δήλωση μεταβολών, δήλωση απογραφής αποθεμάτων μετάταξης, έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων). Ευελπιστώ να δοθεί νέα παράταση σε όλες τις προθεσμίες που σχετίζονται με το θέμα επιβολής φ.π.α. στην εκπαίδευση, εφόσον βέβαια αποφασιστεί επιτέλους ποιοι θα ενταχθούν και ποιο όχι στο καθεστώς φ.π.α. και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

ΙV. Εξόφληση λογαριασμών ΔΕΚΟ στα ταμεία των οργανισμών αυτών και όχι μέσω τράπεζας

Αν έχετε λογαριασμούς ΔΕΚΟ (Δ.Ε.Η., κ.λπ.) άνω των 500,00 ευρώ και θέλετε να τους εξοφλήσετε εμπροθέσμως ή εκπροθέσμως, τότε μακριά από τα ταμεία των εν λόγω οργανισμών. Σας αποθαρρύνω απ' αυτή τη λύση όχι γιατί θα σας δαγκώσει κάποιος υπάλληλος στο ταμείο και θα κολλήσετε λύσσα ή κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά γιατί σύμφωνα με την πρόσφατη διοικητική λύση που δόθηκε από τη Γ.Γ.Δ.Ε. στις περιπτώσεις αυτές δεν θα εκπίπτει από τα κέρδη των επιχειρήσεων η συγκεκριμένη δαπάνη. Ναι, καλά διαβάσατε. Με την υπ΄αριθμ.ΔΕΑΦΒ 1139502 ΕΞ 2015/26.10.2015 Έκπτωση δαπανών που αφορούν σε εξόφληση συναλλαγών με ΔΕΚΟ ή δημοτικές επιχειρήσεις προκειμένου για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, έγινε γνωστό ότι δεν θα εκπίπτουν οι εν λόγω δαπάνες όταν εξοφλούνται στα ταμεία των ΔΕΚΟ ή των Δημοτικών επιχειρήσεων. Προφανώς οι συντάκτες της ανωτέρω λύσης βρίσκονταν σε μεγάλη μέρα όταν συνέλαβαν αυτή τη μνημειώδη αλληλουχία σκέψεων που μετουσιώθηκε σε γραπτό κείμενο.

Δεν θα σχολιάσω πολύ την ανωτέρω λύση που δόθηκε και υπογράφεται από τον νέο Γ.Γ.Δ.Ε., γιατί θεωρώ ότι πραγματικά είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τελικά η θέσπιση του τρόπου εξόφλησης των τιμολογίων άνω των 500,00 ευρώ με τραπεζικό μέσο για ποιο λόγο έγινε; Τι ήθελε να πετύχει ο νομοθέτης;

 

V. Παράταση υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α.

Η πολυπόθητη παράταση της υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. κοινοποιήθηκε τελικά την περασμένη Παρασκευή. Με την απόφαση ΠΟΛ. 1241/30.10.2015 έγιναν γνωστά τα εξής (τα σταχυολόγησα ως ακολούθως):

α) Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων φ.π.α (3ο τρίμηνο 2015 και 9/2015, ) παρατάθηκε μέχρι την 6η Νοεμβρίου 2015. Η παράταση αφορά φυσικά σε μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές δηλώσεις.

β) Η καταβολή του φόρου παρατάθηκε κι αυτή μέχρι την ίδια ως άνω ημερομηνία. Επίσης, σε περίπτωση που έχει επιλεγεί -σε ήδη υποβληθείσες δηλώσεις- η καταβολή του φόρου σε δύο δόσεις, τότε μόνο η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης παρατείνεται μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Η δεύτερη δόση πρέπει να καταβληθεί κανονικά, ήτοι μέχρι 30.11.2015.

 

VΙ. Θέματα ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πλούσιο το υλικό της περασμένης εβδομάδας αναφορικά με τον αγαπημένο φόρο όλων των φορολογουμένων, που δεν είναι άλλος από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Πάντως ακόμη και τώρα, μετά από τόσο καιρό που έχει περάσει από την ημέρα καθιέρωσής του, ακούω πολλούς να τον αποκαλούν ΕΜΦΙΑ! Ίσως το αρκτικόλεξο αυτό να προκύπτει από το ΕΜφραγματικός Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, εξαιτίας του γεγονός ότι στο άκουσμά του και μόνο προκαλούνται πολλά εμφράγματα. Την Παρασκευή που μας πέρασε, εξέπνευσε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης και μέγας χαμός έγινε πάλι. Τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (web banking) δεν λειτουργούσαν, στα καταστήματα των τραπεζών επικρατούσε το αδιαχώρητο και γενικότερα έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Εμείς απ΄την πλευρά μας ζητήσαμε να δοθεί παράταση λίγων ημερών στην καταβολή της πρώτης δόσεις, αλλά δεν εισακούστηκε το αίτημά μας (δείτε το σχετικό άρθρο).

Επίσης, πολλοί ήταν εκείνοι που πανικοβλήθηκαν γιατί στο διαδίκτυο είχαν αναρτηθεί και πάλι ανακρίβειες ότι δήθεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων σε όσους δεν πληρώσουν τον ΕΝ.Φ.Ι.Α την 30η Οκτωβρίου 2015. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει όπως θα δείτε και στο άρθρο της επιστημονικής ομάδας, δεν χάνεται η ρύθμιση στην περίπτωση αυτή. Το υπ. Οικ. μετά το σάλο που προκλήθηκε από την παραπληροφόρηση, προέβη σε σχετική ανακοίνωση μέσω δελτίου τύπου, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή το όλο ζήτημα.

Σχετικά με τις μειώσεις και τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι φορολογούμενοι για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ήταν και τα δύο άρθρα που αναρτήθηκαν στον κόμβο τις προηγούμενες μέρες. Το πρώτο είχε τίτλο «Πώς θα μειώσετε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Οδηγίες για όσους δικαιούνται έκπτωση ή μείωση φόρου» και το δεύτερο «Η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά ποσοστό 60% στα ημιτελή κτίσματα». Επιπροσθέτως, η επιστημονική ομάδα του κόμβου συνέταξε ένα άρθρο μέσω του οποίου ενημέρωσε τους συναδέλφους να προσέξουν για την παραπληροφόρηση που διέρρεε από διάφορα Μ.Μ.Ε. για δήθεν περιθώριο τριάντα ημερών για τις διορθώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (σ.σ. δείτε το άρθρο μας Προσοχή: Παραπληροφόρηση από μερίδα ΜΜΕ για προθεσμία 30 ημερών στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ).

 

VΙI. Θέματα σχετικά με τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας

Επικαιροποιήθηκαν οι συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις που αφορούν στην υποβολή των δηλώσεων στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας. Μπορείτε να μελετήσετε το σχετικό άρθρο του κόμβου ώστε να φρεσκάρετε λίγο τη μνήμη σας (σ.σ. διαβάστε το εδώ). Εκτός όμως απ΄ αυτό, σας έχω κι άλλα νέα για το ζήτημα των δηλώσεων αυτών. Βάσει του άρθρου 59 του πρόσφατου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη βουλή, η αναγραφή του αριθμ. πρωτ. του ενεργειακού πιστοποιητικού θα είναι πλέον υποχρεωτική στη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων ακινήτων (δείτε το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου). Να θυμίσω ότι μέχρι τώρα, ήταν μεν υποχρεωτική η έκδοση Π.Ε.Α. για τις περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 12 του ν. 4223/2013, όμως ήταν προαιρετική η αναγραφή του στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.

Κλείνοντας την ενότητα αυτή να τονίσω ότι η έκδοση Π.Ε.Α. σε κτιριακές μονάδες με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.) είναι υποχρεωτική από 1.1.2016.

 

ΙΙ. Φάκελος με σφαίρα στο γραφείο του Τρ. Αλεξιάδη

Ένας φάκελος ο οποίος περιείχε μια σφαίρα κι ένα απειλητικό σημείωμα έφτασε μέσω αλληλογραφίας, στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη την περασμένη Δευτέρα. Ο φάκελος παραδόθηκε στην κρατική ασφάλεια, όπου και θα εξεταστεί για την ύπαρξη αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού. Ο αναπληρωτής υπουργός έδωσε τη δική του απάντηση μέσω σχετικού δελτίου τύπου (διαβάστε σχετικά εδώ). Σε αποκλειστικότητα έχω εξασφαλίσει για σας τι περιείχε επιπλέον η επιστολή και που δεν δημοσιεύθηκε σε κανένα Μ.Μ.Ε. Δείτε παρακάτω τη δωροεπιταγή που υπήρχε μέσα στην επιστολή, από την οποία μπορείτε να αντιληφθείτε το συμβολικό χαρακτήρα της.


Πάντως, για να μιλήσω και σοβαρά, εφόσον δεν ήταν φάρσα όλο αυτό, τότε είναι καταδικαστέο να απειλούνται με τέτοιο τρόπο δημόσιοι λειτουργοί, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις εκάστοτε πολιτικές. 


IX. Αχ, αυτές οι προθεσμίες

Με το που τελείωσε ο Γολγοθάς των υποχρεώσεων του μηνός Οκτωβρίου, ξεκίνησε ο νέος με όσα έχουμε να κάνουμε μέσα στον Νοέμβριο. Δείτε αναλυτικά τις σημαντικότερες φορολογικές, ασφαλιστικές, κ.λπ. υποχρεώσεις για τον μήνα που διανύουμε, στο σχετικό άρθρο του κόμβου Σημαντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου 2015 (Ενημερωμένο).

 

X. Παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των κατ' επάγγελμα αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας - σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που είχε κατατεθεί την εβδομάδα που μας πέρασε, υπήρχε και μία διάταξη που αφορούσε στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων των κατ' επάγγελμα αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ' επάγγελμα αγρότη. Δείτε τη σχετική είδηση όπως δημοσιεύθηκε στον κόμβο (διαβάστε την εδώ).

Στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας ήταν και η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 27η Νοεμβρίου 2015 (διαβάστε σχετικά εδώ). Όσοι ενδιαφέρεστε για το θέμα και επιθυμείτε να μελετήσετε ολόκληρο το νομοσχέδιο, ακολουθήστε το σχετικό σύνδεσμο Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί»

 

XΙ. Διάφορα θέματα για το Φ.Π.Α.

Μια σειρά από διάφορα θέματα που αφορούσαν στο Φ.Π.Α. μας απασχόλησαν τις προηγούμενες επτά ημέρες. Θα σας τα παρουσιάσω περιληπτικά κι εσείς στη συνέχεια να διαβάστε όσα σας ενδιαφέρουν.

i. Απαλλάσσεται η ανταλλαγή Bitcoin από το Φ.Π.Α. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε, ότι οι πράξεις αυτές εμπίπτουν στο άρθρο 135 της οδηγίας ΦΠΑ της ΕΕ (2006/112/ΕΚ), και ως εκ τούτου τυγχάνουν της απαλλαγής από το Φ.Π.Α.

ii. Εκπίπτει ο Φ.Π.Α. και για αγορές από ανύπαρκτους επιχειρηματίες, υπό προϋποθέσεις: Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο σε απάντηση προδικαστικού ερωτήματος, γνωμοδότησε ότι υποκείμενος στο φόρο έχει δικαίωμα να εκπέσει το το ΦΠΑ αγαθών που έχει προμηθευτεί από ανύπαρκτο επιχειρηματία, εφόσον βεβαίως ο υποκείμενος τελεί καλή την πίστη και δεν γνωρίζει ότι η συναλλαγή αυτή είναι εικονική, είναι εν γνώση της δηλαδή, ότι ο επιχειρηματίας από τον οποίο προμηθεύτηκε τα αγαθά είναι ανύπαρκτος.

iii. ΣτΕ 1266/2015 Έσοδα από τόκους και υπολογισμός prorata. Κριτήριο προσδιορισμού μιας εργασίας ως «παρεπομένης.

iv. Απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπ. Οικ., αναφορικά με το δικαίωμα απαλλαγής των ευκαιριακών εκδηλώσεων από το Φ.Π.Α.

 

ΧΙΙ. Σχετικά με το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό για περιπτώσεις που εκκρεμούν τροποποιητικές δηλώσεις

Μέσω ενός δελτίου τύπου που κοινοποιήθηκε από το γραφείο τύπου του υπ. Οικ. έγινε γνωστό ότι παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού έως και την 30η Νοεμβρίου 2015, μόνο για τις υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014.

 


ΧΙΙΙ. Επειδή τα φέσια μεγαλώνουν...

Το πρόβλημα με τα φέσια, τα βερεσέδια και τις καθυστερήσεις πληρωμών από τους πελάτες μας μεγαλώνουν επικίνδυνα, πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα. Σε πρώτη φάση προτείνω να αναρτήσουμε την παρακάτω ταμπέλα έξω απ΄ τα γραφεία μας, έτσι ώστε να περιορίσουμε τουλάχιστον τη διαιώνιση του προβλήματος αυτού.

 

Επίσης, καλό είναι να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτό που ισχύει από πολύ παλιά αυτό και περιγράφεται στην παρακάτω εικόνα. Θα μου πείτε βέβαια ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό, όμως προτείνω να προσπαθούμε να το εφαρμόζουμε...

 


ΧΙV. Αρθρογραφία, μελέτες, περιοδικά

Για να δούμε τι καλό είχαμε από πλευράς αρθρογραφίας την περασμένη εβδομάδα. Να ξεκινήσω με το πολύ ενδιαφέρον άρθρο ορκωτού ελεγκτή-λογιστή Γιώργου Σταματίου με τίτλο «Μέθοδοι έμμεσων τεχνικών ελέγχου». Στη συνέχεια μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο της δικηγόρου Ευαγγελίας Πολύμερου, σχετικά με τα «Κοινά αποκτήματα κατά τη διάρκεια του γάμου». Χρήσιμο ήταν και άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου -αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει και θα σε πλακώσει- με τίτλο «Παράταση κατά ένα έτος προθεσμιών παραγραφής «ανοιχτών» υποθέσεων που λήγουν την 31.12.2015».

Αναφορικά με την πορεία του επαγγέλματός μας ήταν το άρθρο που έγραψα την προηγούμενη Πέμπτη, με τίτλο«Υπάρχουν λύσεις για το επάγγελμά μας ή θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας;», το οποίο μπορείτε να διαβάσετε όταν έχετε λίγο χρόνο. Πάντως είναι λίγο αστείο και άβολο συνάμα να παροτρύνεις κάποιους να διαβάσουν ένα δικό σου άρθρο. Ο μόνος λόγος που το κάνω είναι γιατί εμπίπτει στα πλαίσια της εβδομαδιαίας ανασκόπησης.


ΧV. Ευχάριστα νέα για τους κατοίκους της νέας Μάκρης

Μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. με την οποία ακυρώνεται εν μέρει η ΠΟΛ.1131/5.6.2013 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατά το μέρος που αναφέρεται στον καθορισμό τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδων στην περιφέρεια του πρώην Δήμου Νέας Μάκρης και μετά από εκτιμήσεις των αρμοδίων φορέων, ο αναπληρωτής υπ. Οικ. εξέδωσε την απόφαση ΠΟΛ.1239/30.10.2015 σύμφωνα με την οποία έγιναν δεκτά τα ακόλουθα:

Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1131/5.6.2013 (ΦΕΚ 1499 Β΄), με την οποία καθορίζονται για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι τιμές οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας, αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στα φυσικά πρόσωπα, τροποποιείται για το Δήμο Νέας Μάκρης, για τον οποίο η τιμή οικοπέδων ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνεται σε τριακόσια (300) ευρώ.


XVΙ. Μουσική ανάσα...

Στις 3 Νοεμβρίου 2013, έφυγε από κοντά μας ο Γιάννης Καλαμίτσης. Λόγω του ότι αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατό του, αποφάσισα να αφιερώσω τη «μουσική ανάσα» στη μνήμη του. Ο Γιάννης Καλαμίτσης δεν χρειάζεται συστάσεις, μιλούν γι΄ αυτόν, το ταλέντο του και το ήθος του, τα πάνω από 400 τραγούδια που είχε γράψει, οι επιθεωρήσεις, τα χρονογραφήματα, καθώς και η πετυχημένη του εκπομπή στο ραδιόφωνο με τίτλο «πρωινές χειρηλασίες». Επέλεξα ένα τραγούδι του οποίου οι στίχοι είναι δικοί του, η μουσική του Γ. Σπανού και η ερμηνεία της Β. Μοσχολιού. Είναι μια μοναδική συνάντηση υπέροχου στίχου, μοναδικής μουσικής επένδυσης και αξεπέραστης ερμηνείας που θα αντέχει για πάντα στο χρόνο.

Άνθρωποι μονάχοι

Συγχαρητήρια! Εδώ κρύβεται μία από τις πέντε δωρεάν συνδρομές για ένα χρόνο στο αρχείο νόμων και αποφάσεων του κόμβου! Αν ανακαλύψατε το δώρο σας, παρακαλώ επικοινωνήστε με τα γραφεία του κόμβου για τις περαιτέρω λεπτομέρειες. Αν οι τυχεροί είναι περισσότεροι από πέντε, τότε θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για να επιλεγούν οι πέντε τυχεροί.

XVIΙ. Αποφάσεις και ειδήσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

i. Νέοι Γενικοί Γραμματείς Δημοσιονομικής Πολιτικής και Πληροφοριακών Συστημάτων

ii. ΤΣΜΕΔΕ - Παράταση τρεχουσών εισφορών β' εξαμήνου 2015

iii. Αρ. πρωτ.: οικ.39759/1983/27.10.2015 Εγκύκλιος για τις διατάξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4336/2015 (αφορά στη ρύθμιση για χρέη προς τους Φ.Κ.Α.).

iv.ΣτΕ 1404/2015:Επιβολή προστίμου για λήψη εικονικών τιμολογίων - Εφόσον η φορολογική αρχή αποδείξει ότι ο εκδότης του τιμολογίου είναι μεν πρόσωπο φορολογικώς υπαρκτό, αλλά εν όψει των επιχειρηματικών του δυνατοτήτων ή της υλικοτεχνικής υποδομής της επιχειρήσεώς του και του προσωπικού που απασχολεί, δεν είναι δυνατόν να ήταν σε θέση να εκπληρώσει την επίμαχη παροχή, το βάρος αποδείξεως της αληθείας της συναλλαγής φέρει ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου. Εξ άλλου, δεν απαιτείται απόδειξη, και δη άμεση, της εικονικότητας ειδικώς της συγκεκριμένης συναλλαγής, αλλά η απόδειξη αυτή μπορεί να προκύψει και από δικαστικό τεκμήριο, προς συναγωγή του οποίου αρκεί από τη συνολική και όχι μεμονωμένη και αποσπασματική εκτίμηση των κατ’ ιδίαν αποδεικτικών μέσων να προκύπτουν οι περιστάσεις εκείνες που δικαιολογούν το συμπέρασμα ότι ο εκδότης του τιμολογίου δεν είναι, πάντως, εμφανές ότι διέθετε τα μέσα, υλικά και προσωπικό για να εκτελέσει τις επίμαχες εργασίες.

v. Σ.Λ.Ο.Τ. αριθμ. πρωτ.: 1626 ΕΞ 19.10.2015 Λογιστικός χειρισμός σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτου

 

XVIII. Φαρμακεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, κ.λπ.

Δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. η Κ.Υ.Α. σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν στο επάγγελμα του φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείων για την οποία έγινε πολύς ντόρος τις τελευταίες ημέρες. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απόφαση αυτή και μάλιστα θα προσφύγουν στο Σ.τ.Ε. για την ακύρωσή της. Οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση απόσυρση της αφού πέραν των απαράδεκτων διατάξεων που εκχωρούν το φαρμακευτικό επάγγελμα σε επιχειρηματικούς κύκλους με κερδοσκοπικά κίνητρα , παραδίδει τα φαρμακεία σε συγκεκριμένες ομάδες, με την διατύπωση φωτογραφικών διατάξεων.

Δεν ξέρω αν είναι σωστή ή λανθασμένη η εν λόγω Κ.Υ.Α., διότι δεν έχω αξιολογήσει ακόμη όλες τις παραμέτρους γύρω από τα νέα δεδομένα που προκύψουν στο χώρο. Βέβαια, ο κλαυθμός και ο οδυρμός των φαρμακοποιών είναι λίγο τραβηγμένος κατά την άποψή μου. Τόσα χρόνια τα φαρμακεία αποτελούσαν μία κάστα επαγγελμάτων που λειτουργούσαν κάτω από δεδομένες συνθήκες και θησαύριζαν πραγματικά. Στη χώρα μας όταν ενοχλούνται τα συμφέροντα των συντεχνιών υπάρχουν πάντα άμεσες αντιδράσεις. Δεν μου έχει εξηγήσει πάντως κανένας φαρμακοποιός μέχρι στιγμής, πως είναι δυνατόν -τα τελευταία ειδικά χρόνια- πολλά φαρμακεία να έχουν μετατραπεί πραγματικά σε σούπερ μάρκετ, με παντός είδους προϊόντα που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται σε ράφια άλλων καταστημάτων. Συνεπώς, η όλη αντίδραση μου δείχνει μια καθαρά συντεχνιακή αντίδραση και τίποτα παραπάνω.

 


ΧIΧ. Επίλογος

Αισίως φτάσαμε άλλη μια φορά στον επίλογο του «σχολίου της Δευτέρας». Παρόλο που το βαρύ κρυολόγημα των τελευταίων ημερών με κατέβαλε αρκετά, εντούτοις η αγάπη μου για τη στήλη αυτή στάθηκε ικανή να παραμερίσει κάθε εμπόδιο, να ανασύρει όλη τη θετική ενέργεια που έκρυβα μέσα μου και να γίνει το έναυσμα για να συντάξω αυτές τις αράδες, έστω την ύστατη στιγμή. Βέβαια, ενδεχομένως οι παρενέργειες της αντιβίωσης να είναι εμφανείς σε ορισμένα σημεία στο παραπάνω κείμενο, όμως άξιζε για μένα τον κόπο, γιατί νιώθω πως έκανα αυτό που πραγματικά ήθελα.

Τελικά, είναι λυτρωτικό να κάνεις αυτό που αγαπάς -και δεν αναφέρομαι φυσικά αποκλειστικά στο σχόλιο της Δευτέρας-, αλλά γενικότερα σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας. Αν αγαπάμε κάτι πολύ, κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να σταματήσει τη χειμαρρώδη ορμή των συναισθημάτων και της θέλησής μας. Γι΄αυτό, σε γενικότερο επίπεδο πρέπει να αγαπάμε την ίδια τη ζωή και να κάνουμε αυτά που λέει η καρδιά μας, αυτά που ονειρευτήκαμε, αυτά που σχεδιάσαμε, αυτά που πιστέψαμε, αδιαφορώντας για τα εμπόδια που θα βρούμε μπροστά μας. Να βαδίζουμε πάντα έχοντας στο πλευρό μας τους δικούς μας ανθρώπους, να χαμογελάμε και να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή και να προοδεύουμε στη ζωή μας, ευχαριστημένοι για όσα έχουμε και όχι να αναλωνόμαστε στο κυνήγι της δήθεν ευτυχίας που βρίσκεται μέσα στα υλικά αγαθά.

Καλημέρα, καλή δύναμη και καλό μήνα.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο