Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ετήσιοι έλεγχοι σε εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ

Υπόχρεες για ετήσιο έλεγχο των οικονομικών τους καταστάσεων καθίστανται οι ανώνυμες εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ αντί του 1,5 εκατ. που προέβλεπε η αρχική διάταξη που προώθησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του νόμου για τις Α.Ε....

Ετήσιοι έλεγχοι σε εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ

Υπόχρεες για ετήσιο έλεγχο των οικονομικών τους καταστάσεων καθίστανται οι ανώνυμες εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ αντί του 1,5 εκατ. που προέβλεπε η αρχική διάταξη που προώθησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του νόμου για τις Α.Ε.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου αποδεχόμενος εν μέρει και τις ενστάσεις που διατύπωσαν φοροτεχνικοί, λογιστές ορκωτοί ελεγκτές και ο ΣΕΒ, αλλά ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, προχώρησε στη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο απαλλάσσονται οι Ανώνυμες από τον ετήσιο υποχρεωτικό έλεγχο.

Μετά την τροποποίηση ορίζεται ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση για εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ να ελέγχονται από ελεγκτές» ενώ οι ΑΕ που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ελέγχονται υποχρεωτικά είτε από ορκωτό λογιστή είτε από δυο τουλάχιστον ελεγκτές πτυχιούχους ανωτάτων σχολών α τάξεως που έχουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 475/1991.

Λογιστές
Ο Γιάννης Παπαθανασίου επεσήμανε ότι με τη ρύθμιση αυτή μπαίνουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι έλεγχοι που κατά κοινή ομολογία μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις ήταν εικονικοί ή δεν γίνονταν να είναι ουσιαστικοί και με συγκεκριμένους κανόνες. «Βάλαμε ότι αυτοί που θα υπογράφουν δεν θα είναι απλώς μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά θα είναι κάτοχοι διπλώματος συγκεκριμένης τάξεως ώστε να μπορούν να κάνουν πραγματικό έλεγχο», παρατήρησε ο υφυπουργός.

Συνολικότερα το νομοσχέδιο για αναμόρφωση και τροποποίηση του νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων υπερψηφίστηκε επί της αρχής του και από το ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε δια του εισηγητή του κ. Π. Ρήγα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρ. Παπουτσή ως ιδιαιτέρως θετική, αν και επιβεβλημένη την προσαρμογή της χώρας μας στα διεθνώς ισχύοντα.

«Θέλουμε μια αγορά η οποία να λειτουργεί ανταγωνιστικά σύμφωνα με αυτά τα οποία συμβαίνουν διεθνώς, αλλά και με κανόνες. Και νομίζω ότι αυτό που πετυχαίνουμε είναι η χρυσή τομή», σημείωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου και επεσήμανε πως και η θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδεικνύει ότι το νομοσχέδιο συνιστά μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο