Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Τι συμβαίνει πραγματικά με το Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση και γιατί επιβάλλονται τα πρώτα πρόστιμα;

Eπιμέλεια σύνταξης

Επιστημονική ομάδα TaxheavenΌπως σχετικά είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενο μας άρθρο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, ασχέτως της τελικής κατάληξης του σίριαλ -όπως έχει καταντήσει το θέμα- της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Από ένα χθεσινό ρεπορτάζ του καναλιού Mega έγινε γνωστό ότι, ορισμένες Δ.Ο.Υ. καταλόγισαν πρόστιμα εκπρόθεσμης μεταβολής σε επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση στις 23.10.2015. Η ημερομηνία αυτή ήταν σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπ. οικονομικών η τελευταία προθεσμία για την δήλωση υπαγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ., όσων επιχειρήσεων εμπίπτουν πλέον με βάση τις διατάξεις του νόμου 4336/2015.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ορισμένοι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. -προφανώς από υπερβάλλοντα ζήλο-, καταλόγισαν το πρόστιμο των 100 ευρώ, αφού φρόντισε πρώτα το υπ. Οικονομικών, (πιθανόν και λόγω των ανακατατάξεων στην ΓΓΔΕ μετά την απομάκρυνση της κας Σαββαΐδου), να μη δώσει εγκαίρως στη δημοσιότητα την απόφαση για την παράταση των δηλώσεων μεταβολής -που αφορά στο διάστημα από 16.10..2015 έως 23.10.2015-, η οποία είχε προαναγγελθεί με το δελτίο τύπου στις 16.10.2015. Να τονίσουμε επίσης ότι τα πρόστιμα αυτά δεν είναι τα πρώτα πρόστιμα που επιβάλλονται από ορισμένες Δ.Ο.Υ. , όπως αναφέρουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το επίμαχο θέμα (Δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου που είχε δημοσιευθεί στις 9.9.2015).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η παράταση έως την 16η Οκτωβρίου για τη δήλωση μεταβολών είχε δοθεί με την απόφαση  ΠΟΛ.1199/2.9.2015. Τελειώνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην "περιπέτεια" αυτή.

Το υπ. Οικονομικών πρέπει:
α) να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των αναμενόμενων εγκυκλίων που θα ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες σχετικά με το θέμα.
β) για λόγους χρηστής διοίκησης πάνω απ΄όλα, να δώσει εντολή στις Δ.Ο.Υ. για ακύρωση των προστίμων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα για τις εκπρόθεσμες δηλώσει μεταβολών.

Εν κατακλείδι να τονίσουμε ότι, όπως έχουμε ξαναγράψει, πρέπει να δοθούν οι ακόλουθες παρατάσεις, διότι είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς Φ.Π.Α. λόγω της σύγχυσης που επικρατεί αναφορικά με το αν θα ισχύσει ή όχι τελικά το μέτρο.

α) Παράταση στη σύνταξη απογραφής αποθεμάτων μετάταξης.
β) Παράταση στην έκδοση συμπληρωματικών φορολογικών στοιχείων για πράξεις από 20.7.2015 έως 23.10.2015 των επιχειρήσεων που υπάγονται στο νέο καθεστώς.
γ) Παράταση στη δήλωση μεταβολών.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο