Το ΕΒΕΑ για το σ/ν περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής

Οικονομικές Ειδήσεις

26 Ιούλιος 2007
Θετικά κρίνονται αρκετές από τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας .. Taxheaven.gr

Το ΕΒΕΑ για το σ/ν περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής

Θετικά κρίνονται αρκετές από τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Εντούτοις αρνητικές και πρόχειρες χαρακτηρίζονται οι διατάξεις του που αφορούν στα κίνητρα που προβλέπονται για την αποκάλυψη παραβατικής συμπεριφοράς. Το Επιμελητήριο ζητά να απαλειφθούν οι διατάξεις αυτές, ενώ σε ό,τι αφορά στις εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα του φορολογούμενου, εκτιμά ότι επαναφέρονται διατάξεις του παρελθόντος και διαδικασίες οι οποίες έχουν αποτύχει στο κυνήγι των αποδείξεων. «Ο επιχειρηματίας θα προτείνει μειωμένες αποδείξεις με όφελος το Φ.Π.Α και ο φορολογούμενος θα προσπαθεί να υπολογίσει το όφελος από το φόρο εισοδήματος. Και το μέτρο αυτό θα έχει ίσως τα αποτελέσματα του παρελθόντος, πέρα από την παραδοχή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες υστερούν στον τομέα του ελέγχου και της διαπίστωσης εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που, έτσι και αλλιώς, λόγω ύψους εισοδήματος, είναι εκτός των διατάξεων αυτών», επισημαίνεται σε υπόμνημα που έστειλε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη.

Σε ό,τι αφορά στη θέσπιση κινήτρων για την αποκάλυψη φαινόμενων παραβατικής συμπεριφοράς, το Επιμελητήριο εκτιμά ότι τέτοιου είδους διατάξεις όχι μόνο θα οδηγήσουν σε λάθος αποτελέσματα, αλλά θα χρησιμοποιηθούν από υστεροβουλία και ίσως σε πολλές περιπτώσεις σκόπιμα και εκ του πονηρού χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί η αλήθεια.

Πηγή Ναυτεμπορική