Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Χαμένη ευκαιρία» η συμφωνία για τις φορολογικές αποφάσεις, λέει το ΕΚ

Η συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ για την ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τις φορολογικές αποφάσεις που αφορούν τις πολυεθνικές αποτελεί μια "χαμένη ευκαιρία" στην προσπάθεια καταπολέμησης του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού, υποστήριξε την Τρίτη το ΕΚ με τη γνωμοδότηση του.  

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί η συμφωνία της 6ης Οκτωβρίου περιορίζει αδικαιολόγητα τόσο το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την "αυτόματη ανταλλαγή" πληροφοριών όσο και την πρόσβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πληροφορίες αυτές.


Η συμφωνία του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών (ECOFIN) στις 6 Οκτωβρίου αποδυνάμωσε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών, προτού η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίσει τη θέση της, στις 13 Οκτωβρίου.

"Απογοήτευση"


Σχολιάζοντας τη συμφωνία του Συμβουλίου, ο εισηγητής του ΕΚ Markus Ferber (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε τα εξής: "Αν αυτό είναι το τελικό κείμενο, τότε τα κράτη μέλη έχουν χάσει ουσιαστικά μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στη φορολογία. Οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα συνεχίσουν να τελούν υπό πίεση. Χρειαζόμαστε μια συστηματική και υποχρεωτική διαδικασία σε επίπεδο ΕΕ. Οι φορολογικές αρχές των κρατών μελών δεν θα μπορούν να αντιληφθούν ότι οι φορολογικές αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλα κράτη μέλη υπονομεύουν τις δικές τους φορολογικές βάσεις. Οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις και να τις καθιστούν διαθέσιμες σε μια κεντρική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."


Τι προτείνουν οι ευρωβουλευτές, σε σύγκριση με το τι αποφάσισε τελικά το Συμβούλιο


Περιορισμένο πεδίο εφαρμογής - Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν οι νέοι κανόνες να ισχύσουν για όλες τις φορολογικές αποφάσεις, και όχι μόνο για τις "διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις και τις εκ των προτέρων συμφωνίες τιμολόγησης", καθώς οι εθνικές αποφάσεις μπορούν επίσης να έχουν διασυνοριακές επιπτώσεις. Το Συμβούλιο περιόρισε το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας μόνο στις διασυνοριακές αποφάσεις.


Περιορισμένος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Το Συμβούλιο περιόρισε σημαντικά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα με τις πληροφορίες που θα λαμβάνει (η Επιτροπή θα έχει μόνο περιορισμένη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες) πέρα από το να ελέγχει εάν η οδηγία εφαρμόζεται σωστά.


Η οδηγία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ - Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι η οδηγία θα εφαρμοστεί μόνο για τις αποφάσεις, τροποποιήσεις ή ανανεώσεις αποφάσεων που θα λάβουν χώρα μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016, με ορισμένες εξαιρέσεις για αποφάσεις που εκδόθηκαν, τροποποιήθηκαν ή ανανεώθηκαν την περίοδο 2012-2016.Οι περιπτώσεις της Fiat και της Starbucks και η ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια


Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21 Οκτωβρίου σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων από το Λουξεμβούργο (Fiat Finance) και την Ολλανδία (Starbucks), ο κ Ferber υπογράμμισε τα εξής: "Υπάρχει επίσης μια ανταγωνιστική πλευρά στο ζήτημα των φορολογικών αποφάσεων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει πρόσβαση και να μπορεί να χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για τη διερεύνηση των περιπτώσεων φοροαποφυγής και πρακτικών ντάμπινγκ προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσον είναι σύμφωνες με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Γιατί αρνούνται τα κράτη μέλη την πρόσβαση της Επιτροπής στα δεδομένα αυτά; Κρύβουν κάτι; Οι πρόσφατες ετυμηγορίες της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στις περιπτώσεις των Starbucks και Fiat αποδεικνύουν ότι θα πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να διαδραματίσει το ρόλο της."


Το ΕΚ υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του με 572 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 30 αποχές.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο