Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προσοχή: Παραπληροφόρηση από μερίδα ΜΜΕ για προθεσμία 30 ημερών στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ

Σύνταξη - επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN


Η παραπληροφόρηση για διάφορα φορολογικά θέματα συνεχίζεται από τα Μ.Μ.Ε.. Άλλοτε εσκεμμένη και άλλοτε αθώα. Το αστείο όμως είναι ότι διάφορες ειδήσεις που βρίθουν ανακριβειών αναπαράγονται και από ιστοσελίδες φορολογικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης τόσο στους πολίτες όσο και στους συναδέλφους.  Η σημερινή ανακρίβεια που κυκλοφορεί σε ορισμένα ΜΜΕ έχει να κάνει (προφανώς από βιασύνη) με την υποτιθέμενη προθεσμία 30 ημερών για τις διορθώσεις των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Όπως σχετικά αναφέρεται στα εν λόγω δημοσιεύματα "Οι φορολογούμενοι μπορούν να προβούν μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών σε διορθώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. εφόσον διαπιστώσουν λάθη στα σχετικά ποσά". Μάλιστα αναφέρουν ότι αυτή η διαδικασία αναγράφεται και στο εκκαθαριστικό σημείωμα κι έτσι μπορούν όσοι έχουν διάφορα θέματα με κενά και μη ηλεκροδοτούμενα ακίνητα, μειώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α., κ.λπ., να προβούν στις σχετικές διορθώσεις μέσα σε τριάντα ημέρες!

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει, γιατί στο τέλος θα ξεχάσουμε αυτά τα λίγα που γνωρίζουμε. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για την ακρίβεια), αναγράφεται εκτός των άλλων και το ακόλουθο:
Προφανώς οι συντάκτες των διαφόρων ειδήσεων που κατέκλυσαν το διαδίκτυο, μπέρδεψαν τη διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής με αυτή που αφορά στις διορθώσεις για τα λάθη που εντοπίστηκαν από τους φορολογούμενους και αφορούν σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, κ.λπ.  Όμως, άλλο πράγμα είναι η ενδικοφανής προσφυγή και άλλο η διόρθωση σε ορισμένα λάθη που έχουν εντοπιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Οι υπεύθυνοι ιστοσελίδων φορολογικού περιεχομένου πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις, διότι αν αναρτώνται αβασάνιστα τέτοιες ειδήσεις και μάλιστα από μέσα που είναι θεωρητικά ειδικά επί των φορολογικών θεμάτων, τότε δημιουργείται τεράστια σύγχυση και αναστάτωση.

Αναφορικά με τις διαδικασίες που αφορούν στις μειώσεις και τις εκπτώσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δείτε το σχετικό άρθρο του κόμβου με τίτλο: Πως θα μειώσετε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Οδηγίες για όσους δικαιούνται έκπτωση - Οδηγίες διόρθωσης σφαλμάτωνΕτικέτες για αναζήτηση ΕΝΦΙΑ


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο