Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Προεκλογικό παιχνίδι με τους φόρους στα ακίνητα

Την αναδιάταξη των φόρων στα ακίνητα χρησιμοποιεί και πάλι η κυβέρνηση ως προεκλογικό χαρτί, επιτείνοντας την αναστάτωση στην κτηματαγορά, η οποία δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σοκ με τις πρόσφατες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, πέντε μήνες μετά την αναπροσαρμογή τους....

Προεκλογικό παιχνίδι με τους φόρους στα ακίνητα

Την αναδιάταξη των φόρων στα ακίνητα χρησιμοποιεί και πάλι η κυβέρνηση ως προεκλογικό χαρτί, επιτείνοντας την αναστάτωση στην κτηματαγορά, η οποία δεν έχει ακόμα συνέλθει από το σοκ με τις πρόσφατες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, πέντε μήνες μετά την αναπροσαρμογή τους.

Από τη μια ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης ανοίγει το θέμα της απλούστευσης της φορολογίας που επιβάλλεται στα ακίνητα, προωθώντας τη συγχώνευση διάφορων φόρων σε 2 - 3 φόρους ή και την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων. Από την άλλη, και μάλιστα αναρμοδίως, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας (ο οποίος, σύμφωνα με άσπονδους φίλους του, δείχνει να αγωνιά για την εκλογή του) θέτει θέμα μεγάλης μείωσης του φόρου κληρονομιών.

Απλοποίηση
Ο υπουργός Οικονομίας, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δήλωσε ότι οι επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας θα αφορούν τη φορολογία των ακινήτων στην κατεύθυνση της «απλοποίησης».

Ο υπουργός παραδέχεται ότι είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η θέσπιση ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει ανέτοιμος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος φόρος.

Ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ερωτώμενος για τα μέτρα που προτείνει ενόψει των εκλογών, απαντά ότι προτείνει τη μείωση του φόρου κληρονομιών στο 10% και την επιδότηση της εξωσωματικής γονιμοποίησης!..

Ωστόσο, ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας «αδειάζει» τον κ. Δούκα με ένα ξερό «ουδέν σχόλιο» όταν ερωτάται αν η μείωση του φόρου κληρονομιών είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης.

Τα σχέδια
Μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. σχεδιάζει να επιβάλει σε 4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων έναν νέο ετήσιο φόρο. Κάθε χρόνο θα καλούνται να πληρώνουν φόρο ακόμη και αν έχουν στην κατοχή τους μια γκαρσονιέρα ή ένα χωράφι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντελεστής ο οποίος θα εφαρμόζεται στην αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο θα είναι ελαφρώς κάτω από το 1 -μεταξύ 0,7% έως 0,9%- και θα μειώνεται στο μισό για τα παραγωγικά και αγροτικά ακίνητα. Πάντως, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα πλήξει όλους όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα ακίνητο και δεν θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους «μικρούς» και «μεγάλους» ιδιοκτήτες ακινήτων. Όσο μεγαλύτερη είναι η βάση υπολογισμού του φόρου, δηλαδή η αντικειμενική αξία του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο φόρος που επιβάλλεται και θα εισπράττει το Δημόσιο από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Και κάθε φορά που θα αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες θα αυξάνεται ο φόρος και κατά συνέπεια τα δημόσια έσοδα. Με τη νέα -την τρίτη κατά σειρά- αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει το 2008 οι αντικειμενικές αξίες θα αγγίξουν τις αγοραίες τιμές.

Περιουσιολόγιο
Θα είναι ετήσιος και θα υπολογίζεται με την εφαρμογή ενός ειδικού συντελεστή επί των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σήμερα στον ΦΜΑΠ υπάγονται περίπου 40.000 μεγαλοϊδιοκτήτες. Η υποδομή για την επιβολή και είσπραξη του ενιαίου φόρου βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής της. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας που δημιουργείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με την καταχώρηση σε ειδική ηλεκτρονική βάση των στοιχείων με τα ακίνητα που δήλωναν οι φορολογούμενοι μέσω των εντύπων Ε9 από το 2005 και μετά.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο