Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το πόρισμα της επιτροπής του ΕΚ για τη φοροδιαφυγή


Γράφημα της φορολογίας στα κράτη μέλη Φόροι ανά την Ευρώπη

Μετά οκτώ μήνες εργασιών, η ειδική επιτροπή του ΕΚ για τη φοροδιαφυγή ψηφίζει τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το πόρισμά της και τις συστάσεις της για τη διαφάνεια στη φορολογία των επιχειρήσεων. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο αφού ακουστούν και απόψεις μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν κληθεί να καταθέσουν. Στο γράφημά μας, τα φορολογικά έσοδα των κρατών μελών.

Το ιδιότυπο και προνομιούχο φορολογικό καθεστώς του οποίου απολαμβάνουν οι πολυεθνικές είναι συνήθως νόμιμο. Είναι όμως και δίκαιο στα μάτια του "απλού" κόσμου που πληρώνει κανονικά τους φόρους του; Με αποφάσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι το Λουξεμβούργο και Ολλανδία χορήγησαν "επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα στη Fiat Finance and Trade και στη Starbucks, αντίστοιχα", τα είναι "είναι παράνομα" σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ.

Στο ΕΚ, η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους ευρωβουλευτές στους οποίους έχει ανατεθεί το θέμα , και θεωρήθηκε "σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των επιθετικών φορολογικών πρακτικών των πολυεθνικών στην Ευρώπη".

Η σύσταση του ΕΚ ψηφίζεται στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδος, ενώ την επομένη παραχωρούν συνέντευξη Τύπου οι εισηγητές Ελίζα Φερέιρα (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Μίκαελ Τόιρερ (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) καθώς και ο επικεφαλής της επιτροπής, Γάλλος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Αλέν Λαμασούρ και ο εισηγητής του ΕΛΚ για την αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων για τέτοιες διευκολύνσεις μεταξύ των κρατών μελών, Γερμανός ευρωβουλευτής, επίσης του ΕΛΚ, Μάρκους Φέρμπερ.

Η έκθεση Φέρμπερ χαρακτηρίζει απογοητευτική τη στάση των κρατών μελών στο θέμα αυτό και έχει κατατεθεί για ψηφοφορία στην ολομέλεια στις 27 Οκτωβρίου.

Τέλος, στις 16 Νοεμβρίου, η επιτροπή θα πραγματοποιήσει ειδική ακρόαση στην οποία έχουν κληθεί να καταθέσουν πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν αρνηθεί παρόμοιες προσκλήσεις από το ΕΚ για προηγούμενες ακροάσεις της ίδιας επιτροπής. Αυτή τη φορά, η Google και η Facebook δέχθηκαν να στείλουν εκπροσώπους.

Η ψηφοφορία του πορίσματος της επιτροπής στην ολομέλεια είναι προγραμματισμένη για το τέλος του ιδίου μήνα.

Στο γράφημά μας, τα φορολογικά έσοδα των κρατών μελών με καταγραφή των εσόδων από την άμεση και έμμεση φορολογία και τους φόρους σε κεφάλαιο, κατανάλωση και εργασία, καθώς και ο το ΑΕΠ κάθε χώρας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο