Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διευκρινίσεις σχετικά με τη λύση, θέση σε εκκαθάριση και διαγραφή Προσωπικών Εταιρειών από το Γ.Ε.ΜΗ.

23 Οκτώβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
Σύμφωνα με την εγκύκλιο 108817/23.10.2015 παρέχονται συμπληρωματικές οδηγίες και διευκρινίσεις αναφορικά με τη λύση, θέση σε εκκαθάριση και διαγραφή Προσωπικών Εταιρειών από το Γ.Ε.ΜΗ.

Αναλυτικά:

Στην Κ2-1493/11.4.2014 εγκύκλιο εξετάζονται οι ρητά προβλεπόμενες στο νόμο περιπτώσεις που η λύση επέρχεται α) με απόφαση των εταίρων, β) λόγω παρόδου του χρόνου διάρκειας, γ) με δικαστική απόφαση και δ) λόγω αποχώρησης εταίρου η οποία κατέστησε την εταιρεία μονοπρόσωπη ή αποχώρησης του μοναδικού ομορρύθμου εταίρου ετερόρρυθμης εταιρείας, και εφόσον παρέλθει άπρακτο το δίμηνο που προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 267 και 281 του ν. 4072/2012. Ωστόσο, στο άρθρο 259 του ν. 4072/20121 αναφέρεται ότι στην εταιρική σύμβαση μπορεί να προβλέπονται και άλλοι λόγοι λύσης της εταιρείας πέραν των ρητά αναφερόμενων στο νόμο, οι οποίοι και δεν εξετάστηκαν στην Κ2-1493/11.4.2014 εγκύκλιο.

Δύο συγκεκριμένα παραδείγματα είναι:

α) η περίπτωση καταγγελίας της εταιρικής σύμβασης προσωπικής εταιρείας από έναν από τους εταίρους και β) η περίπτωση λύσης της εταιρείας λόγω θανάτου εταίρου.

Για τις περιπτώσεις αυτές ισχύουν τα εξής:

α) Καταγγελία της εταιρικής σύμβασης προσωπικής εταιρείας από έναν από τους εταίρους

Η καταγγελία της εταιρικής σύμβασης από έναν από τους εταίρους με άμεση διαπλαστική ισχύ με ή χωρίς σπουδαίο λόγο είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους «άλλους λόγους» που προβλέπονται στα καταστατικά προσωπικών εταιρειών και δεν εξεταζόταν στην Κ2-1493/11.4.2014 εγκύκλιο. Εφόσον το καταστατικό προβλέπει τη δυνατότητα καταγγελίας της εταιρικής σύμβασης, τυχόν τέτοια καταγγελία θα πρέπει να καταχωρίζεται στο ΥΓΕΜΗ ως εξής:

Εάν το καταστατικό δεν ορίζει διαφορετικά, με την καταγγελία η εταιρεία λύεται και τίθεται σε εκκαθάριση.

Στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται η καταγγελία του εταίρου, η κατάσταση της εταιρείας μεταβάλλεται από «ενεργή» σε «λύση και εκκαθάριση» και εκδίδεται η σχετική ανακοίνωση. Ειδικά στην περίπτωση που στο καταστατικό προβλέπεται ως λόγος λύσης η καταγγελία για σπουδαίο λόγο, οι ΥΓΕΜΗ θα πρέπει (όπως αναφέρεται και στο 232/25-11-2014 σχετικό έγγραφο) επιπροσθέτως να εξετάζουν εάν στην καταγγελία γίνεται επίκληση σπουδαίου λόγου, χωρίς να είναι απαραίτητο να ερευνούν για το βάσιμο του χαρακτηρισμού αυτού.

Η λύση της εταιρείας και η θέση αυτής σε εκκαθάριση επέρχεται από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των επιδόσεων της καταγγελίας προς τους λοιπούς εταίρους, την εταιρεία και το ΓΕΜΗ.

Στη Μερίδα της εταιρείας καταχωρίζονται επιπλέον τα στοιχεία του/των εκκαθαριστών αυτής, όπως προκύπτουν από το καταστατικό.

Για την οριστική διαγραφή της υπό εκκαθάριση εταιρείας από το ΓΕΜΗ ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην 68293/24.6.2015 εγκύκλιο.

 Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, μία προσωπική εταιρεία μπορεί να λυθεί χωρίς τη λύση της να ακολουθήσει το στάδιο της εκκαθάρισης εφόσον οι εταίροι έχουν συμφωνήσει διαφορετικά στο καταστατικό της. (βλ. πάλι 68293/24.6.2015 εγκύκλιο). Στην περίπτωση αυτή, στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται η καταγγελία του εταίρου, η κατάσταση της εταιρείας μεταβάλλεται από «ενεργή» σε «διαγραφή» από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των επιδόσεων της καταγγελίας προς τους λοιπούς εταίρους, την εταιρεία και το ΓΕΜΗ και εκδίδεται η σχετική ανακοίνωση.

β) Λύση της εταιρείας λόγω θανάτου εταίρου

Ένας άλλος διαδεδομένος λόγος λύσης της εταιρείας που προβλέπεται σε πολλά καταστατικά προσωπικών εταιρειών και δεν εξετάστηκε στην υπό α. σχετική εγκύκλιο είναι η λύση της εταιρείας λόγω θανάτου ενός εταίρου.

Εφόσον το καταστατικό προβλέπει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση θανάτου εταίρου ισχύουν τα εξής:

Ο/οι εναπομείναντες εταίροι, τυχόν κληρονόμοι του θανόντος ή/και οποιοσδήποτε τρίτος έχων έννομο συμφέρον προσκομίζει στην ΥΓΕΜΗ τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του εταίρου

Η ΥΓΕΜΗ προχωρά στην αυτεπάγγελτη καταχώριση αυτής (βλ. άρθρο 11, παρ. 4 περ. β του ν. 3419/2005  όπως ισχύει), στην αλλαγή της κατάστασης της εταιρείας από «ενεργή» σε «λύση και εκκαθάριση» και στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Στη Μερίδα της εταιρείας καταχωρίζονται επιπλέον τα στοιχεία του/των εκκαθαριστών αυτής, όπως προκύπτουν από το καταστατικό.

Για την οριστική διαγραφή της υπό εκκαθάριση εταιρείας από το ΓΕΜΗ ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην 68293/24.6.2015 εγκύκλιο.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω στο υπό 2.5 μία προσωπική εταιρεία μπορεί να λυθεί χωρίς τη λύση της να ακολουθήσει το στάδιο της εκκαθάρισης εφόσον προβλέπεται στο καταστατικό της. Στην περίπτωση αυτή, στο ΓΕΜΗ καταχωρίζεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου του εταίρου, η κατάσταση της εταιρείας μεταβάλλεται από «ενεργή» σε «διαγραφή» από την ημερομηνία του θανάτου και εκδίδεται η σχετική ανακοίνωση.

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στη συγκεκριμένη περίπτωση, μολονότι δεν προβλέπεται ρητά από διάταξη νόμου, οι ΥΓΕΜΗ να δείχνουν αυξημένη μέριμνα για την ενημέρωση της εταιρείας για τις ως άνω ενέργειες, ιδιαίτερα εάν έγιναν με πρωτοβουλία τρίτων και όχι των εναπομεινάντων εταίρων, προκειμένου να αποφευχθούν περιπλοκές από τυχόν συνεχιζόμενη λειτουργία της εταιρείας παρά την επέλευση του νομικού γεγονότος της λύσης ή της διαγραφής.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης