Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειώθηκε η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατά το γ' τρίμηνο του 2015

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ


20/10/2015 - Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων – γ΄ τρίμηνο 2015

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Το γ΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη που συμβαδίζει με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε πιο αυστηρά κριτήρια ήταν οι συνθήκες ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα Πιστωτικά Ιδρύματα, οι δυσκολίες πρόσβασής τους στις αγορές χρήματος και οι ανησυχίες τους για τους κινδύνους που δημιουργούνται λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Τα κριτήρια αναμένεται να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Αποτέλεσμα των πιο αυστηρών κριτηρίων ήταν να γίνουν πιο αυστηροί και οι όροι χορήγησης δανείων προς ΜΧΕ κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ ήταν μειωμένη κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015 (βλ. Διάγραμμα 2), παρά τις αυξημένες ανάγκες για αναδιάρθρωση του χρέους των επιχειρήσεων. Η ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να ανακάμψει ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το γ΄ τρίμηνο του 2015, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2015 (βλ. Διάγραμμα 1), ενώ οι προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο τρίμηνο ήταν ότι τα κριτήρια δεν θα μεταβάλλονταν. Όσον αφορά τις προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο, τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά για την περίπτωση των καταναλωτικών δανείων και να παραμείνουν αμετάβλητα για τα στεγαστικά δάνεια.

Τα αυστηρότερα κριτήρια χορηγήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα να αυστηροποιηθούν και οι όροι χορήγησης δανείων σε κάποιο βαθμό το γ΄ τρίμηνο του 2015.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε (βλ. Διάγραμμα 2) κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2015, αλλά αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε, ενώ αναμένεται να ανακάμψει ως ένα βαθμό κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. (1) Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων στη ζώνη του ευρώ, βλ. http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/BankLendingSurvey.aspx.

 (2) Πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία των αποτελεσμάτων της έρευνας διατίθενται στη διεύθυνση: http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/BankLendMeth.aspx.


Ετικέτες για αναζήτηση δάνεια ΤτΕ επιχειρήσεις νοικοκυριά


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο