Αποτελέσματα live αναζήτησης

Credit Suisse: «Πως κατέρρευσε η μεσαία τάξη στην Ελλάδα»

16 Οκτώβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά

Ως γνωστόν η οικονομική κρίση έχει κερδισμένους και χαμένους... Κάποιοι – συνήθως οι έχοντες- βλέπουν την αναταραχή ως ευκαιρία για νέα κέρδη, και κάποιοι άλλοι συνθλίβονται από τις περικοπές στις οποίες προχωρούν τα κράτη και από την περαιτέρω ύφεση που φέρνουν οι εν λόγω περικοπές.

Στη δεύτερη κατηγορία, βρίσκεται η μεσαία τάξη της Ελλάδας, όπως αναφέρει η έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο του 2015... Βάση των στοιχείων η μεσαία τάξη της Ελλάδας έχασε από το 2007 περισσότερα από 500 δισ. δολάρια. Από τα 1,16 τρισ. δολάρια περιουσία που είχαν οι έλληνες αυτής της κοινωνικής τάξης τότε, πλέον έχουν 678 δισ. δολάρια. Πρόκειται για πτώση που αγγίζει το 41% και αφορά περισσότερους από 1,2 εκατ. Έλληνες.

Κατά την Credit Suisse, οι αιτίες για τις τεράστιες απώλειες της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων εντοπίζονται στην κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, στην πτώση των τιμών των μετοχών, αλλά και στην γενικότερη πτώση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που καταγράφεται αυτή η δραματική πτώση, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε χωρών του κόσμου με την χειρότερη εικόνα. Οι υπόλοιπες είναι οι Αργεντινή, Ρωσία, Αίγυπτος και Τουρκία.

Θύμα, όμως, της κρίσης είναι και ο αριθμός των Ελλήνων που «κατατάσσονται» στην μεσαία τάξη πάντα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς έχει φέτος υπολογίζεται στα 4,6 εκατ. από 5,8 εκατ. που ήταν το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2000, δηλαδή το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωζώνης, η μεσαία τάξη υπολογίζονταν στα 4,7 εκατ.

Η εξαιρετικά δυσμενής εικόνα μοιάζει να διορθώνεται ελαφρώς εάν εξετάσει κάποιος τη συνολική περιουσία των Ελλήνων και αναφορικά με το διάστημα 2000 – 2015. Το 2000 υπολογίζονταν στα 457 δισ. δολάρια, ενώ για φέτος τοποθετείται στα 678 δισ., σημειώνοντας άνοδο 221 δισ. δολαρίων.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης