Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υλοποίηση προτάσεων του ΣτΠ για τη διαδικασία έκδοσης του ηλεκτρονικού παραβόλου

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου

Οκτώβριος 2015

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιώργος Μόσχος
Ειδικός επιστήμονας: Θεοδώρα Βούλγαρη

Με αφορμή αναφορά πολίτη ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι δεν ήταν δυνατή η επιστροφή του ποσού που είχε καταβληθεί για την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Αυτό συνέβαινε όταν δεν είχε δηλωθεί ο ΑΦΜ, στη σχετική αίτηση έκδοσης του ηλεκτρονικού παραβόλου. Σύμφωνα με τον πολίτη ο οποίος είχε ζητήσει την έκδοση του παραβόλου από τα ΚΕΠ, δεν του είχε ζητηθεί από τον υπάλληλο του ΚΕΠ η δήλωση του ΑΦΜ του, επειδή η συμπλήρωση του σχετικού πεδίου οριζόταν ως προαιρετική.

Ο Συνήγορος ζήτησε με έγγραφό του προς τα συναρμόδια Υπουργεία, να δοθεί δυνατότητα επιστροφής του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού του αχρησιμοποίητου ηλεκτρονικού παραβόλου και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Επίσης, πρότεινε να τροποποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική φόρμα του ηλεκτρονικού παραβόλου ώστε να καταστεί η δήλωση του ΑΦΜ υποχρεωτικό πεδίο για όσους διαθέτουν ΑΦΜ.

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο (ΠΟΛ.1131/24.6.2015) με την οποία υλοποιούνται οι προτάσεις της Αρχής.

Επίσης, ο Συνήγορος πρότεινε να θεσπισθεί υποχρέωση των υπαλλήλων των ΚΕΠ να ενημερώνουν τους πολίτες που επιθυμούν να εκδώσουν ηλεκτρονικό παράβολο για τις συνέπειες της μη συμπλήρωσης του πεδίου του ΑΦΜ.

Με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε την Αρχή ότι, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες στους υπαλλήλους των ΚΕΠ που συντάσσουν αιτήσεις έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου να μεριμνούν για την υπενθύμιση συμπλήρωσης και του ΑΦΜ.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο