Αποτελέσματα live αναζήτησης

Π. Σουρλέτης: «Υπάρχει η διάθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του Ελληνο-Βουλγαρικού αγωγού»

15 Οκτώβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • A. Hochstein: «Στρατηγικός εταίρος στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2015

Συναντήσεις ΥΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη για ενεργειακά θέματα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Amos Hochstein, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα μεταξύ των οποίων και αυτό για τον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου (TAP). Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή και της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, με αντικείμενο το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, IGB.

Μετά τη συνάντηση, κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι υπάρχει διάθεση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του Ελληνο-Βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού (IGB) με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν και οι όροι της βιωσιμότητάς του: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία πήγε αρκετά καλά. Το βασικό θέμα που μας απασχόλησε ήταν ο αγωγός IGB. Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου έργου. Ο αγωγός έχει τη δικιά του ξεχωριστή σημασία. Αυτό το συμμερίζονται όλες οι πλευρές. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια ανάμεσα στην ελληνική και την βουλγαρική πλευρά και νομίζω ότι υπάρχει διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και τελικά όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθούν και οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό. Ελπίζουμε τον άλλο μήνα να έχουμε πιο ξεκάθαρο τοπίο και θετικές εξελίξεις.»

Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των όρων της συμφωνίας του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG): «Ο Tap έχει μια τεράστια στρατηγική σημασία σαν έργο. Εμείς ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να είναι καλύτεροι τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά. Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή και επιθυμούμε να συμβάλλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη όσο δυνατόν μπορεί να γίνει αυτό τώρα για την Ελλάδα για τη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Hochstein εξέφρασε την ικανοποίησή για τη συζήτηση που προηγήθηκε τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα και κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η ίδια ως στρατηγικός εταίρος στην ευρύτερη περιοχή. «Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση τόσο κατά τη διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό όσο και κατά την τριμερή με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Υπήρξε μία σημαντική πρόοδος για τον αγωγό IGB και ελπίζουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως προανέφερε και ο κ. Σκουρλέτης θα επιτευχθεί η συμφωνία. Σχετικά με τον Tap θα συμφωνήσω με τον Υπουργό ότι είναι ένα στρατηγικό έργο και πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τη σημασία επίτευξης της συμφωνίας. Ήταν μια σπουδαία επίσκεψη για εμένα, πρώτη φορά γνωρίζω τον Υπουργό, και φεύγω με την πεποίθηση ότι θα έχουμε μια στρατηγική συνεργασία και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί όπως κάναμε στο παρελθόν».



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης