Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογικό καταφύγιο η Ιρλανδία για τις Apple, Google, Facebook και Microsoft

Η ιρλανδική κυβέρνηση, που εδώ και καιρό δέχεται επικρίσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ για την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση πολυεθνικών κολοσσών, όπως η Apple και η Google, ανακοίνωσε χθες μια κίνηση που μάλλον θα προσφέρει περισσότερα επιχειρήματα στους επικριτές της, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Η Ιρλανδία, της οποίας ο φορολογικός συντελεστής του 12,5% για επιχειρήσεις είναι ήδη ένας από τους χαμηλότερους στις ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή αυτόν στο μισό για μια νέα φορολογική κατηγορία, που θα αφορά έσοδα που σχετίζονται με τις πατέντες των εταιριών και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στις εταιρίες που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από το νέο συντελεστή περιλαμβάνονται οι Apple, Google, Facebook και Microsoft, καθώς όλες τους έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Ιρλανδία, αλλά και πνευματική ιδιοκτησία που θα μπορούσε να υπαχθεί στο νέο καθεστώς, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα.

Ο νέος συντελεστής του 6,25% θα επιβληθεί σε μια φορολογική κατηγορία που η Ιρλανδία ανακοίνωσε πέρυσι, την οποία ονομάζει «κουτί ανάπτυξης γνώσης» (Knowledge Development Box) και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους. Η κατηγορία αυτή έχει στόχο να προσφέρει φοροελαφρύνσεις για έσοδα από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Άλλες χώρες όπως η Βρετανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες φορολογικές κατηγορίες για την πνευματική ιδιοκτησία, συχνά με την ελπίδα ότι θα προσελκύσουν ξένες εταιρίες στη χώρα τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, που ανακοίνωσε χθες το νέο σχέδιο, παρουσίασε το «κουτί γνώσης» και τον χαμηλό συντελεστή ως «σημαντική βελτίωση» στο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις στην Ιρλανδία.

«Αυτό βάζει την Ιρλανδία στη μοναδική θέση να προσφέρει μακροπρόθεσμη βεβαιότητα στις βιομηχανίες που σχεδιάζουν επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης» είπε ο Νούναν. «Αυτή η πρωτοβουλία δίνει μια ακόμα διάσταση στους 'καλύτερους στην κατηγορία τους' φορολογικούς συντελεστές που προσφέρει».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, για να κάνουν χρήση του χαμηλότερου συντελεστή, οι εταιρίες θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πραγματικά καινοτόμες και να απασχολούν στη χώρα ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι τα κέρδη τους συνδέονται με πατέντες και λογισμικό με πνευματικά δικαιώματα που ήταν προϊόν έρευνας και ανάπτυξης στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα στις εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις να προσλάβουν εξειδικευμένο προσωπικό και να ενισχύσουν την καινοτομία, αντί απλά να χρησιμοποιούν την Ιρλανδία ως έδρα κάποιων δραστηριοτήτων τους για να πληρώνουν χαμηλότερο φόρο.

Πηγή: sofokleousin.gr


Ετικέτες για αναζήτηση Microsoft Apple Google Facebook Ιρλανδία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο