Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ και στην φορολογία εισοδήματος με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Καταργείται η διάταξη για την εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων

11 Οκτώβριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
1) Τα ποσά φόρου για τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι απαιτητά μέχρι 1 ευρώ από 5 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

2. Ορίζεται ρητά ότι ισχύουν από 1.1.2015, οι μεταβολές του νόμου  4336/2015 που αφορούσαν την κατάργηση της  απαλλαγής από το συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. της αξίας των δικαιωμάτων επί των ξενοδοχειακών κτιρίων, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις και την κατάργηση της  απαλλαγής από το συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. της αξίας των δικαιωμάτων επί των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων/διαμερισμάτων, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές ατομικές επιχειρήσεις, και τα οποία απαλλάσσονταν εφόσον κατείχαν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του Υπ. Τουρισμού.

2) Αλλάζει η κλίμακα του φόρου εισοδήματος για τα ενοίκια από φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2015 ως εξής :

 

Εισόδημα από ακίνητη περιουσία (ευρώ)

 

Συντελεστής (%)

 

≤12.000

 

15%

 

>12.000

 

35%

 

3) Καταργείται η παράγραφος 5 του άρθρου 68 (για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.) του ΚΦΕ η οποία όριζε τα εξής :

5. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα ανωτέρω ισχύουν ανάλογα και για τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικίας, όταν δεν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα.

 

4) Καταργείται η παράγραφος 4 του άρθρου 39 (διάταξη για τα ανείσπρακτα ενοίκια)(για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.)

4. Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση γίνεται με δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματός του Προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας πριν την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους που αφορά. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης εκχώρησης εισοδημάτων στο Δημόσιο, τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτή, η διαδικασία βεβαίωσης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.


Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης