Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επανασχεδιασμό του μέτρου που αφορά τις ΜΥΦ ζητά το ΟΕΕ/ΤΑΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 105 - 71306 ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΤΗΛ. 2810223997
FAX 2810224595
www.oeetak.gr e-mail : [email protected]

Ηράκλειο, 07/10/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΜΥΦ ΖΗΤΑ ΤΟ ΟΕΕ/ΤΑΚ


Τον επανασχεδιασμό του μέτρου που αφορά τις ΜΥΦ ζητά το ΟΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή την οποία απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

Αξιότιμοι κύριοι,

Η διαδικασία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών έχει αυξήσει σημαντικά το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων και έχει επιβαρύνει περαιτέρω το έργο των λογιστών. Οι συνεχείς τροποποιήσεις και παρατάσεις, με τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω δεν συμφωνούμε ως καταπραϋντικό μέτρο, καταδεικνύουν ότι η διαδικασία σχεδιάστηκε λανθασμένα.

Η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσα από μηνιαίες καταστάσεις πελατών προμηθευτών από το πρώτο λεπτό του Ευρώ (0,01) και χωρίς ουσιαστικά αποκλείσεις, θα «πέσει» για άλλη μια φορά στο κενό. Αναρωτιόμαστε αν έχουν αξιοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι συγκεντρωτικές καταστάσεων προηγουμένων ετών, που ήταν μικρότερες σε όγκο στοιχείων, καθώς αφορούσαν συναλλαγές άνω των τριακοσίων Ευρώ (300).

Σε πρώτη φάση σας καλούμε άμεσα σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου το μέτρο να επανασχεδιαστεί σε ότι αφορά τις προθεσμίες, τα όρια και τις αποκλείσεις. Όμως το ΟΕΕ/ΤΑΚ θεωρεί ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την χρήση της τεχνολογίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η υποχρέωση αποστολής των δεδομένων πωλήσεων λιανικής των ταμειακών μηχανών στη ΓΓΠΣ καθιερώθηκε με το ν.3943/2011 και λίγους μήνες νωρίτερα, με τον ν.3842/2010 είχε οριστεί και η υποχρέωση διαβίβασης τιμολογίων στην ΓΓΠΣ. Το σχέδιο της online σύνδεσης των ταμειακών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί. Παράλληλα η διαδικασία σήμανσης των στοιχείων και αποστολής τους στην ΓΓΠΣ, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των συστημάτων, θα επέφερε τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών.

Γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων απαιτεί κόστος, όμως πάνω από όλα απαιτεί πολιτική βούληση που θα ανατρέψει ημίμετρες και παρωχημένες «λύσεις».


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Π.Τ.
Σταύρος Καρτέρης
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο